Negyedszázados fennállását ünnepelte a Padányi Katolikus Iskola

Kishírek – 2016. november 21., hétfő | 11:46

A veszprémi katolikus iskolában Szent Márton ünnepén minden évben ünnepséget tartanak az intézmény névadója, Padányi Biró Márton tiszteletére. Az idei alkalom rendhagyó volt, november 11-én emlékeztek meg az iskola 1991-ben, 25 évvel ezelőtt történt megalapításáról.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az eseményre meghívást kaptak a fenntartó Veszprémi Főegyházmegye képviselői, az iskola korábbi vezetése, társintézmények vezetői, valamint nyugalmazott pedagógusok. Az iskola tanulói és dolgozói a Szent Mihály-főszékesegyházban hálaadó szentmisével kezdték a napot.

Köszöntőjében az iskola tornacsarnokában Szabó László Miklós igazgató Szent Márton tiszteletére is felhívta a diákok figyelmét, hiszen Padányi Biró Márton püspöknek, az iskola névadójának is ő volt a védőszentje. Hangsúlyozta, hogy ez többszörös ünnep, hiszen nemcsak az intézmény alapításának 25. évfordulójára és Szent Mártonra emlékeznek ezen a napon, hanem vendégül látták lengyel testvériskolájuk küldöttségét is, a lengyelek nemzeti ünnepnapján.


Darnai János, az iskola lelkiigazgatója elmélkedéseben Szent Márton példáját állította a diákok elé. Mártonról mint az alázat szentjéről beszélt, aki katonaként is alázattal fordult oda a legszegényebbekhez és a legelesettebbekhez egy olyan korban, amikor a férfias virtus, az erő, a hatalom, a másik ember legyőzése volt az igazi erény. Hangsúlyozta: ebben a korban Márton az alázatot tekintette a legfontosabb erénynek, és odafordult a szegényekhez és mindazokhoz, akik szükséget szenvedtek.

A veszprémi Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központ korábban meghívásos rajzpályázatot hirdetett a főegyházmegye katolikus iskolái számára Szent Márton követői napjaikban címmel. A díjazott tanulóknak az ünnepségen Pálfalviné Ősze Judit, a Szaléziánum igazgatója adta át a jutalmakat.

Forrás, fotó és videó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria