Szent Márton ereklyéjét fogadták Egyházasrádócon

Kishírek – 2015. április 14., kedd | 15:19

Április 11-én a Vas megyei Egyházasrádóc községben fogadták Szent Márton ereklyéjét. A Szombathelyi Egyházmegye tudósítását közöljük.

Egyházasrádócon a Szent András-templomban helyezték ki egész napra Szent Márton ereklyéjét és tartottak a falu lakói szentórákat április 11-én, szombaton. Az esti szentmisén Schauermann János, a szombathelyi Szent Márton-templom plébánosa mondott szentbeszédet.

Ebben az amiens-i jelenetre és a szombathelyi Szent Márton-plébánia molinójára utalva beszélt a katonatisztből lett tours-i püspök példájáról. Márton a köpenymegosztás során átlépte a saját érdekeit a szükséget szenvedő miatt. „Ledöntötte” a közte és a koldus között lévő falat azért, mert a nélkülöző jelenléte megszólította őt. Ez az irgalom magatartása, fogalmazott Schauermann János. Márton odahajolt a koldushoz, amint Jézus megtestesülésével az Atya is lehajolt az emberiséghez Fiában. Jézus is lehajolt az apostolok elé, és megmosta lábukat. Ez isteni gesztus, az irgalmasság gesztusa.

Márton példája arra tanít minket, hogy meglássuk a másik emberben rejlő értékeket, és elfogadjuk őt – hangsúlyozta a plébános.

A szentmise után ünnepélyes körmenetet tartottak a faluban a szent ereklyéjével.

Fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria