Hitmélyítő találkozók csoportvezetőinek tartottak továbbképzést Szatmárnémetiben

2019. február 19. , kedd | 14:10

A szatmárnémeti Szent István-teremben gyűltek össze február 16-án a szatmári, erdődi és ugocsai esperesi kerületek plébániáin működő hitmélyítő csoportok vezetői, hogy beszámoljanak az elmúlt év történéseiről, tapasztalatairól, valamint felkészítést kapjanak az idei témák vezetéséhez.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szatmári Egyházmegye 2017 őszén hirdette meg A kegyelem éve címmel a 2018–2020 közötti időszakot felölelő pasztorális tervét. Az első évben a gyermekek és  fiatal generáció, illetve a gyermek- és fiatalkor került a középpontba. A második évben a felnőttek, a házasság és hivatás témáit dolgozzák fel, a harmadik évben pedig az idősek, betegek és gyászolók témakörével foglalkoznak. A kegyelem éve keretében rendszeresen rendeznek hitmélyítő találkozókat az egyházmegye plébániáin, melyeknek csoportvezetői február 16-án találkoztak.

A résztvevők kezdésként mindannyian felidéztek egy-egy olyan történetet a közelmúltból, amely a kegyelem életükben működő valóságára mutatott rá, majd áttekintették a 2019-es év témáit, ezek súlypontjait és a feldolgozás módszereit.

A rendezvényen részt vett Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök is, aki megköszönte munkájukat, és arra kérte őket, nyissanak a kegyelem felé, adják tovább a témákkal kapcsolatban felvetett gondolatokat, engedjék, hogy azok megérinthessenek másokat is. A plébániai találkozókon a csoportvezetőknek kell kezükben tartaniuk a beszélgetések irányát, de ahhoz, hogy ezt megtehessék, előzetesen jól fel kell hogy készüljenek az adott évre vonatkozó témákból. „Legyetek bátrak megszólítani társaitokat, merjetek őszinték lenni, ne féljetek attól, hogy sebezhetők lesztek, ha megosztjátok gondolataitokat” – tette hozzá.

A hitmélyítő találkozók csoportvezetői ezután szentírási üzenetek alapján elmélkedtek, majd a felnőttek pasztorációjáról folytattak eszmecserét – keresték a felnőttkor jellemzőit, kihívásait, illetve az istenkapcsolat megvalósulásának eszközeit önmaguk és környezetük szükségleteinek tükrében. A beszélgetésekben újra és újra megjelentek olyan történetek, amelyek a kegyelem megvalósulására adtak bizonyságot életükben vagy a velük kapcsolatban álló emberek életében. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hosszú lelkigyakorlatán, a plébániai és lelkiségi közösségekben megvalósuló hitmélyítő találkozókon is sokan megvallják, a kegyelem a hétköznapokban mindenhol tetten érhető, csak észre kell venni, mennyi alkalommal megmutatkozik Isten szeretete.

Forrás és fotó: Szatmári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd