Hitmélyítő találkozók csoportvezetőinek tartottak továbbképzést Szatmárnémetiben

2019. február 19., kedd | 14:10

A szatmárnémeti Szent István-teremben gyűltek össze február 16-án a szatmári, erdődi és ugocsai esperesi kerületek plébániáin működő hitmélyítő csoportok vezetői, hogy beszámoljanak az elmúlt év történéseiről, tapasztalatairól, valamint felkészítést kapjanak az idei témák vezetéséhez.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Szatmári Egyházmegye 2017 őszén hirdette meg A kegyelem éve címmel a 2018–2020 közötti időszakot felölelő pasztorális tervét. Az első évben a gyermekek és  fiatal generáció, illetve a gyermek- és fiatalkor került a középpontba. A második évben a felnőttek, a házasság és hivatás témáit dolgozzák fel, a harmadik évben pedig az idősek, betegek és gyászolók témakörével foglalkoznak. A kegyelem éve keretében rendszeresen rendeznek hitmélyítő találkozókat az egyházmegye plébániáin, melyeknek csoportvezetői február 16-án találkoztak.

A résztvevők kezdésként mindannyian felidéztek egy-egy olyan történetet a közelmúltból, amely a kegyelem életükben működő valóságára mutatott rá, majd áttekintették a 2019-es év témáit, ezek súlypontjait és a feldolgozás módszereit.

A rendezvényen részt vett Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök is, aki megköszönte munkájukat, és arra kérte őket, nyissanak a kegyelem felé, adják tovább a témákkal kapcsolatban felvetett gondolatokat, engedjék, hogy azok megérinthessenek másokat is. A plébániai találkozókon a csoportvezetőknek kell kezükben tartaniuk a beszélgetések irányát, de ahhoz, hogy ezt megtehessék, előzetesen jól fel kell hogy készüljenek az adott évre vonatkozó témákból. „Legyetek bátrak megszólítani társaitokat, merjetek őszinték lenni, ne féljetek attól, hogy sebezhetők lesztek, ha megosztjátok gondolataitokat” – tette hozzá.

A hitmélyítő találkozók csoportvezetői ezután szentírási üzenetek alapján elmélkedtek, majd a felnőttek pasztorációjáról folytattak eszmecserét – keresték a felnőttkor jellemzőit, kihívásait, illetve az istenkapcsolat megvalósulásának eszközeit önmaguk és környezetük szükségleteinek tükrében. A beszélgetésekben újra és újra megjelentek olyan történetek, amelyek a kegyelem megvalósulására adtak bizonyságot életükben vagy a velük kapcsolatban álló emberek életében. A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye hosszú lelkigyakorlatán, a plébániai és lelkiségi közösségekben megvalósuló hitmélyítő találkozókon is sokan megvallják, a kegyelem a hétköznapokban mindenhol tetten érhető, csak észre kell venni, mennyi alkalommal megmutatkozik Isten szeretete.

Forrás és fotó: Szatmári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat