Hitoktatóknak tartottak továbbképzést a Kaposvári Egyházmegyében

Hazai – 2014. október 14., kedd | 12:54

Október 11-én tartották a hitoktatók továbbképzését Kaposváron. „A teremtés nem csupán rácsodálkozásra késztet, hanem felhív és elhív a misszióba” – fogalmazott Balás Béla püspök a nyitó szentmisén. A Kaposvári Egyházmegye tudósítását közöljük.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Püspöki szentmisével kezdődött a 2014/15-ös tanév első hitoktatói továbbképzése Kaposváron. Balás Béla megyéspüspök Jézus szavait idézve fogalmazta meg a hitoktatók hivatását – „És még milyen boldogok azok, akik Isten szavát hallgatják és meg is tartják!” (Lk 11,28) –, majd hozzátette, nem csupán nyolc boldogságról tudunk, a Teremtő gazdagságából mérhetetlenül bőkezűen adakozik, hogy minket boldoggá tegyen.

„Akármerre nézünk, akármerre indulunk el a keresésben, eljutunk Isten szeretetéig. Különösen igaz ez a hitoktatói hivatásra: nem csupán dolgozók, alkalmazottak, átlagfizetésűek vagyunk a megyében, hanem Isten dicsőségének és irgalmának hírvivői is. A teremtés nem csupán rácsodálkozásra késztet, hanem felhív és elhív minket a misszióba” – fogalmazott Balás Béla.

A továbbképzés a püspöki székház nagytermében folytatódott. Ezúttal nem hívtak előadót a szervezőt, hanem az egyházmegye hitoktatóit szólították meg, és mindenki beszámolhatott tapasztalatairól.

Giber Vilmos igazgató egy nemrég készült kaposvári felmérést ismertetett a hit- és erkölcstanoktatásról. Sándor László siófoki káplán elmondta, hogyan sokszorozódott meg Siófokon a hittanosok száma két év alatt. Király Márta és Kollár Rita hitoktatók az élménypedagógia eszközeiről beszéltek, melyeket a hittanoktatásban is alkalmaznak. 

A továbbképzésen közösen gondolkodtak a hitoktatás jogi, törvénnyel szabályozott kereteiről, a felhasznált tankönyvekről, a pedagógiai módszerekről, eszköztárakról, valamint a személy fontosságáról a hitoktatásban. Külön foglalkoztak a cigánypasztorációval kapcsolatos kérdésekkel: Göndics János somogysámsoni és Szi-Márton János zalakomári plébános beszámoltak eddigi kedvező tapasztalataikról és munkájukról, melyet a falujukban élő roma közösségekben végeznek.

„A hitoktatás ügye beindult, kisebb akadályok ellenére működik, és a hitoktatóknak jelentős szerepe lehet az iskolák mindennapi életében. A legtöbb helyen jó a kapcsolat az iskolavezetéssel, megfelelők a tanítási körülmények, és általánosan pozitív a fogadtatás. Mi, hitoktatók, azt a figyelmeztetést kaptuk most, hogy tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy ez a bizalom kiérdemeltté váljon, s a lehetőségekkel élve vigyük el Jézust mindenkinek mindenhová” – fogalmazták meg a résztvevők a továbbképzés célját összegezve.

A hitoktatók azt is megállapították, hogy nemcsak az oktatási intézmények hétköznapjai igénylik a keresztény jelenlétet, hanem a települések és a különböző közösségi intézmények is: idősek otthona, klubok, egyesületek, képzőművészeti körök, kulturális csoportok, óvodák, művelődési központok, sőt még az internet is. Mindezeken kívül óriási jelentőségű az óvodai, a kisebbségi és a speciális iskolákban való hitoktatás.

Fotó: Hunyadi László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria