Hogyan készült a Falánk Óriás? – Társasjátékot fejlesztettek a gödi piarista diákok

Megszentelt élet – 2016. június 29., szerda | 18:47

Januártól júniusig dolgozott egy csapat gödi piarista szakiskolás tanuló azért, hogy kifejlesszenek egy kooperatív társasjátékot, mely a „Falánk Óriás” nevet kapta. A projekt a Nemzeti Tehetségprogram keretén belül, délutáni szakkörök formájában zajlott.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A heti szakkörök alkalmával Hegedűs Csaba szakmai vezetésével eleinte különféle mechanizmusú és típusú játékokat ismertek meg a diákok, emellett pedig az elméleti oktatás keretében megtanulták azt is, hogyan készül egy társasjáték. A szakiskolás tanulók kitartóan dolgoztak, kreatívan gondolkodtak, és a tervezéstől a kivitelezésig saját társasjátékot találtak ki. A játék nem számítógéppel készült, hanem kézzel, sok-sok megbeszélés, egyeztetés és kompromisszum eredményeként.

A „Falánk Óriás” egy kooperatív játék, 1–4 fő játszhatja, együtt kell nyerni, nem egyénenként. Különböző terményeket kell megtermelni adott idő alatt, ebben össze kell dolgozni, gazdaságokat fejleszteni. Ha sikerül, akkor meg tudják etetni az óriást az „év végén”, és jöhet a következő kör; ha nem, akkor az óriás nyert. 

Turmezei Mónika, a program koordinátora a játék elkészítésének folyamatáról elmondta: „Az alapötlet egy előrehaladottabb fázisában készült egy egyszerű demóverzió, amit elkezdtünk tesztelni, majd nemsokára el kellett indítani a gyártási folyamatot. A játék alapillusztrációját iskolánk diákja, Kürtössy Ottó tizedikes szerkezetlakatos csinálta. A kézzel rajzolt képeket Hegedűs Csaba digitalizálta, és elkészítette a végső grafikai verziót. Ezután matricák készültek belőle, és ezt kasíroztuk fel a dobozokra és kartonokra. A dobókockákat az asztalosok készítették, forrasztópákával égették bele a számokat. A terményeket jelző apró alkatrészeket szintén Kürtössy Ottó rajzolta, majd Sóti Bendegúz tizedikes szerszámkészítő diákunk AutoCAD-del [mérnöki tervező szoftver] megrajzolta, lézervágóval kivágtuk; jelenlegi színüket pácolással nyerték.”

Az iskolai díszpéldányhoz fadoboz is készült, szintén az asztalos diákok kezei alatt.

A Piatnik játékgyártó cég egy-egy komoly társasjátékkal (például a Montego Bay stratégiai játékkal) támogatta a programot, amit a résztvevőknek és az iskolának adtak. Hegedűs Csaba Értem a pénzem elnevezésű, legújabb történelmi-gazdasági játékát ajándékozta a gödi szakiskolának. Ez a játék nem került kereskedelmi forgalomba, és csak iskolák kapnak belőle. A jellegéből adódóan kifejezetten a történelemórákon lehet használni kiegészítésként.

A társasjáték június 22-i bemutatásán részt vett Pintér György, Göd alpolgármestere, aki azt mondta: „azt kívánom nektek, fiúk, hogy mindig legyenek olyan barátaitok, társaitok, akikkel tudtok együtt alkotni és tudtok együtt játszani”.

A Társas tehetség elnevezésű, a második féléven átívelő program részeként a játékot fejlesztő diákok háromnapos kiránduláson vettek részt Nagymaroson, ahol együtt főztek, játszottak, illetve sárkányhajózáson vettek részt.

Forrás és fotó: Piarista Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria