Horvátországi Szent Vér-kegyhelyre zarándokoltak a Kaposvári Egyházmegye hívei

2018. május 15. kedd 15:00

A Kaposvári Egyházmegye a 2020-as Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve hirdetett zarándoklatot Szent Vér-kegyhelyekre. Tavaly a bátai Szent Vér-templomba, idén, május 12-én pedig a horvátországi Ludbregbe, a Batthyányak egykori birtokán fekvő Szent Vér-kegyhelyre látogattak el a hívek.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

„Ez a zarándokút, melyet Rajkai István, a kaposvári Jézus Szíve-templom plébánosa álmodott meg, nagyszerű felkészülés és töltekezés azoknak, akik közelebb szeretnének kerülni Jézushoz az ő szent vére és teste által. A zarándoklat mindig különleges esemény, ebben az évben harminckilenc településről majdnem ezren érkeztünk töltekezni és letenni bűneinket, bánatunkat. Idén egyházmegyénkhez csatlakoztak budapesti zarándokok is, akiket nagy örömmel fogadtunk” – mondta el Fekete Csaba állandó diakónus, a zarándoklat főszervezője.

A zarándokokat Josip Đurkan ludbregi plébános köszöntötte, majd Varga László kaposvári megyéspüspök celebrált szentmisét. Prédikációjában, amelyet az alábbiakban közlünk, az önátadásról mint Isten szeretetére való válaszról elmélkedett.

„Nagyon örülök, hogy a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület második zarándokállomásához érkeztünk. Tavaly is Szent Vér-kegyhelyen voltunk Bátán, és reményeink szerint jövőre is el fogunk zarándokolni egy hasonló kegyhelyre. Szemléljük most azt a szeretetet, amelyet a mi Urunk, Jézus Krisztus szent testének és vérének odaadásával mutatott meg nekünk. »Kegyelem nektek és békesség!« hallottuk a Jelenések könyvéből Jézus Krisztustól, aki a hűséges Tanú. A mi Urunk a szentháromságos szeretet tagja. Annak a szeretetnek, amely nemcsak megszólította az embert, illetve megteremtette számára szeretetből mindazt, ami ezen a világon csodálatos, és egyben lehetőség életünk kibontakozásához, hanem megszólította az embert a prófétákon keresztül. Elmondta üzenetét, mert nagyon szeret bennünket.

A szeretet továbbment, s ennek hűséges tanúja Krisztus. Nem csak egyszerűen nekünk ajándékozta a teremtett világot, nem csak egyszerűen kinyilatkoztatta üzenetét számunkra. A szeretet közösséget akar vállalni azokkal, akit szeret. Testté lett közöttünk, megtestesült a szentháromságos szeretet az Úr Jézus Krisztusban. Nem csak egyszerűen magára vette emberi természetünket, életünket. Tovább akart menni. Élet- és sorsközösséget vállalt az emberekkel, velünk. Életünk minden rezdülése érdekli, életünk minden mozzanatára figyel. Nem megfigyel, kifigyel, hanem szeretetből figyel, mert segíteni akar. Ez a szentháromságos szeretet elment a végsőkig. Egyesült velünk. »Aki eszi az én testemet, aki issza az én véremet, az bennem marad, és én őbenne.«

A szeretet nem bírta ki a távolságot azokkal, akiket szeret. Teljes közösséget, létközösséget vállalt, és még ennél is tovább vitt bennünket, hiszen nemcsak egyszerűen közösséget vállalt velünk Jézus Krisztusban a Szentháromság, hanem nekünk ajándékozta ebben a kenyérben és vérben az örök életet. Nemcsak hozzánk szegődött, nemcsak hordozza földi életünk terheit, hanem a távlatot is megnyitotta. A szentháromságos szeretet kinyitotta életünk távlatát a mennyországra. A mi Urunk, Jézus Krisztus elment és helyet készített számunkra. Hogy ne maradjunk egyedül, elküldte nekünk első ajándékul a Szentlelket azért, hogy többé már ne magunknak éljünk, hanem annak, aki értünk meghalt és feltámadt. Annak, aki mindent odaadott ebben a szeretetben nekünk.

Isten szeretete választ vár, s azért küldte el nekünk a Szentlelket, hogy tudjunk válaszolni ennek a szeretetnek. Erre egyetlen méltó válasz van: ha odaadjuk magunkat a szeretetnek. Lehet, hogy hiszünk benne, lehet, hogy valljuk a szavunkkal, de a szeretet sokkal teljesebb választ vár. Feltétel nélküli önátadást, mert ezt tette velünk a szent kenyérben és a szent vérben az Isten. Feltétel nélkül nekünk ajándékozta szeretetből Önmagát. Az igazi válasz, hogy mi is feltétel nélkül, teljesen odaadjuk magunkat ennek a szeretetnek. Nem csak egyszerűen szeretgetni kell az Istent, nem csak egyszerűen úgy érezni, hogy szeretem. Sokkal tovább akar vinni minket a Szentlélek ezen az úton. Teljes önátadást kínál számunkra. Akik nem félnek odaadni magukat a szeretetben a Szentháromságnak, azoknak minden szeretetkapcsolata kivirágzik, legyen az házasság, barátság, még az ellenségszeretet kapcsolata is.

Akik felajánlják magukat a kenyérrel és a borral együtt minden szentmisében a szenvedélyes szeretetnek, azoknak ez a szeretet átformálja az életét. Ennek egyik látható gyümölcse, hogy elindulunk a megtört, szenvedő, sebzett és szegény embertársaink felé, akikben az Isten éhezi és szomjazza a szeretetet. Ha átadtuk magunkat ennek a szeretetnek, akkor nem fogjuk kizárni az életünkből a megtörteket, a betegeket, a szenvedőket, a szegényeket, a peremre jutottakat. Elindulunk feléjük, mert bennük is Isten szeretetével fogunk találkozni, rajtuk keresztül is a szentháromságos szeretet fog megajándékozni bennünket.

Ne féljünk odaadni magunkat! Isten nem félt odaadni magát nekünk, pedig ismert bennünket, ismeri bűneinket, a sötétségeinket. Tudja, mennyi bűn van az életünkben. Nem fél odaadni magát, mert bízik bennünk. Ezt a bizalmat csak bizalommal tudjuk viszonozni. Ne féljünk rábízni magunkat erre a szeretetre! Ha elindulunk ezen az úton, figyelve a Szentlélekre, akkor ennek gyümölcsei lesznek. Megjelenik az életünkben a bátorság, az önmagunkról való megfeledkezés, a másokért, különösen a szegényekért való élet, az öröm, a derű, a jóság, a szelídség, az irgalom, a tisztaság.

Csodálatos gyümölcsöket terem mindenki életében a Szentlélek, aki teljesen át akarja adni magát a szentháromságos szeretetnek, nem tartva vissza önmagából semmit. Erre hív minden eucharisztikus imádás. Azt a szeretetet ünneplem, amely mindent felülmúl, s amely mindent odaad feltétel nélkül. Hűségesen ma is, itt is.

Adjunk hálát ezért a szeretetért, a Szentháromságért. Ez a szeretet megtart bennünket ezen az úton. Legyünk hálásak, de ne csak a szavainkkal, hanem a tetteinkkel is. Vegyétek, egyétek Isten szeretetének jelét, az Eucharisztiát! Adjátok magatokat teljesen elégő szeretetáldozatként Istennek! A világ várja ezt a szeretetet tőletek, illetve tőlünk, papoktól. Segítsen ez a zarándoklat bennünket, hogy igent tudjunk mondani!”

* * *

A szentmise után Marija Bistricára, Horvátország legnagyobb Mária-kegyhelyére indultak a zarándokok, ahol Kiss Iván esperes vezetésével litániával köszöntötték a Szűzanyát.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szentek-koreben-szekesfehervar-fogadalmi-unnepen
Szentek körében Székesfehérvár fogadalmi ünnepén

Húsz magyar szent ereklyéje jelenlétében ünnepeltek a székesfehérváriak a Szent István-i országfelajánlás emléknapján, augusztus 14-én. A város fogadalmi szentmiséjére érkezett ugyanis a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje.

2018. augusztus 15. szerda
cselekves-felelosseg-isten-es-ember-szeretet-szocialis-projekthet-fiataloknak-budapesten
Cselekvés, felelősség, Isten- és emberszeretet – Szociális projekthét fiataloknak Budapesten

Projekthétre hívtak össze egy katolikus szociális akadémia kezdeményezésére közép- és kelet-európai fiatalokat Budapestre. A 150 résztvevő a főváros szociális nehézségei ellen küzdő szervezetek munkájával ismerkedett. Augusztus 13-án Erdő Péter bíborossal ünnepeltek szentmisét a Mátyás-templomban.

2018. augusztus 14. kedd