Húsvéti hittel a raboknál – Püspöki látogatás a csíkszeredai börtönben

2018. április 15., vasárnap | 16:36

Április 2-án, húsvéthétfőn Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke kísértében öten keresték fel a csíkszeredai börtönkápolnát, hogy tanúságot tegyenek a feltámadásról. A fogvatartottak bekapcsolódhattak a rózsafüzér imádságba, szentmisén vehettek részt és szentgyónást végezhettek.

„Az újdonságra való várakozás fogadta a belépőt, amely a mostani alkalommal több emberséget jelentett. A nagyobb rend, az örök igazságok utáni vágyakozás és a szív sóvárgása késztette a bentieket az ismert látogatók fogadására” – írta beszámolójában Koncsag László szentegyházasfalvi plébános.

Az ünneplés április 2-án is a megszokott forgatókönyv szerint zajlott: a szentmisére várva a jelenlévők rózsafüzért imádkoztak, a szentgyónásban pedig lehetőség nyílt az Istennel való személyes kiengesztelődésre is.

A szentmisében mondott homíliájában Tamás József püspök az asszonyok hitét állította példaképül: akik hűségükkel kifejezték az Istenhez való tartozás örömét (vö. Lk 24,11.). Az apostolok a zsidóktól való félelmükben bezárkóztak, s kételkedve fogadták a feltámadásról szóló örömteli híreket – nekik a feltámadt Jézus többszöri megjelenésére volt szükségük, hogy hinni tudjanak a feltámadásban, s erről tanúskodjanak mások számára is. Isten szeretetéről meg kell győződnie mindenkinek, s ehhez élő hitre van szükség, amely még a börtön falai között is csodát művel, ahogyan az önmagával való megbékélésre segíti a bezártat. Isten elfogad bűneink ellenére is, erre tanít a hitünk, s ez segít, hogy önmaguk mellett a felebarátot is el tudjuk fogadni. Isten munkálja minden ember életét; Ő tudja, hogy kiből mit akar kihozni, és ezért értetlenségünk ellenére is azt teszi, amivel formálni tud minket, kihozva belőlünk a még értékesebbet.

A főpásztor minden megjelentet megajándékozott egy, a feltámadt Üdvözítőt ábrázoló szentképpel; az őt elkísérő látogatók türelmes meghallgatással tettek tanúságot az élő hit erejéről. A csíkszeredai börtön igazgatója köszönetet mondott a látogatásért.

*

Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye segédpüspöke Ferenc Attila nyugalmazott tanárral hetente egyszer ellátogat a fegyházba a bentiek meghallgatására és hitre való nevelésére.

Forrás: Gyulafehérvári Egyházmegye; Romkat.ro

Fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő