Húsvétkor több népszerű hazai kulturális helyszínen is színes programokkal várják a látogatókat

Kultúra – 2024. március 26., kedd | 20:16

A húsvéti ünnepek, a tavaszvárás mindig kiemelt időszaka az évnek. Az alábbiakban tippeket olvashatnak, mely helyszíneket érdemes családdal is felkeresni ebben az időszakban.

Locsolkodás és tavaszváró mulatság a szentendrei Skanzenben

Locsolkodással, hímes tojással, tavaszváró mulatsággal a régi falusi húsvéti ünnepeket elevenítik fel a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban március 31-én, húsvétvasárnap és április 1-jén, húsvéthétfőn, amikor mesékkel, koncertekkel, kézműveskedéssel várják a látogatókat a Skanzenben.

A portákon a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományok és a tavaszi népszokások egyaránt megjelennek majd, így a látogatók belecsöppenhetnek az ünnepkör hangulatába, megkóstolhatják ízeit, megfesthetik színeit.

Az Egyház legkiemelkedőbb ünnepe mellett a tavaszvárásnak, a tavaszi megújulásnak is az ideje a húsvétot megelőző időszak, amelyhez számos hiedelem, népszokás kapcsolódott. A húsvétot megelőző nagyhéten többek között rendbe tették a portákat és kitakarították a házakat, hogy nagycsütörtöktől zavartalanul részt tudjanak venni a templomi szertartásokon.

Idén a húsvéti locsolkodás és a tavaszi mulatságok hangulatát a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes táncosai elevenítik meg a Skanzenben, a rendezvényt kézműves vásár, gólyalábasok előadása színesíti, míg a színpadon Csernik Szende és Gulyás László mond húsvéti történeteket. Megjelenik Paprika Jancsi is, fellép a Ládafia Bábszínház, zenél a Varga Helena Band, a HoldDalaNap és koncertet ad a 40 éves Makám Zenekar is.

A kézműves foglalkozások középpontjában a hímes tojás készítése áll majd, a látogatók különböző tojásfestési technikákkal ismerkedhetnek meg: írókázhatnak és berzselhetnek is, és megcsodálhatják az aprólékos munkával készülő patkolt tojásokat. Megismerhetnek gyergyói, kárpátaljai, bolgár és hucul tojásdíszítési motívumokat, készíthetnek textilnyulat és -tyúkot, gyapjúbárányt vagy tojásfülbevalót is. Lesz tojáslabirintus, tikmonynyomozás (tojáskeresés), húsvéti játszókert, pecsétgyűjtő népi játék és szagosvíz-bemutató.

Vasárnap az Óbudavári katolikus templomban lesz szentmise, hétfőn a Mándi református templomban várják istentiszteletetre a híveket. Emellett Négy templom, egy ünnep címmel vezetett tematikus túra keretében ismerhetjük meg a Skanzen templomait.

A tavaszi szünetben – március 28-tól április 7-ig – tematikus hetet is tart a múzeum, ahol a húsvéti készülődés mellett a húsvét utáni szokások is megjelennek.

A programokról részletes információ ITT található.

Forrás és fotó: Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum

*

Húsvét Ópusztaszeren és Hódmezővásárhelyen

Az Ópusztaszerei Nemzeti Történeti Emlékparkban a Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény munkatársai ugyancsak páratlan húsvéti hangulattal, változatos programokkal készülnek: locsolkodással, tojásfestéssel, muzsikaszóval, kézműves foglalkozásokkal és néptánccal várnak minden látogatót március 31-én, „rügyfakasztó vasárnap” és április 1-jén, „vízbevető hétfőn”.

Kodácz Csengele, az intézmény marketing vezetője úgy véli, az ország egyik legnagyobb húsvéti rendezvénye kicsiknek és nagyoknak is kellemes kikapcsolódást ígér, felejthetetlen környezetben.

Húsvétvasárnap a Hódmezővásárhelyi Tanyai Olvasókör udvarán kemencés finomságok sülnek, a Szegedi tanyánál pedig a tojáskeresésbe kapcsolódhatnak be a gyerekek. Az iparos műhelyek melletti területen népi gyerekjátszó fogadja a legkisebbeket, illetve a látogatók megismerhetik a húsvéti tojásfestés praktikáit és egy húsvéti ismeretterjesztő játéknak is a részesei lehetnek. A Nomád parkban íjászat várja a vendégeket, kora délután pedig lovasbemutatót tartanak.

Húsvéthétfőn a történeti park utcáján sétálva, a portákra betérve kiderül, miként kell a legfinomabb húsvéti kalácsot sütni. A Szeged-alsóvárosi portán interaktív viseletbemutató és játszóház fogadja az érkezőket, a gyerekek apróbb ajándékokat is készíthetnek. A Borica táncegyüttes és a Hatetudnád Tánctanoda tagjai néptáncbemutatót tartanak, amihez a látogatók is csatlakozhatnak, a talpalávalóról Mester László zenekara gondoskodik.

Délelőtt tojáskeresésre hívják a gyerekeket a parkba, ahol a déli harangszó után az Ányási kápolnánál Antal Imre, a Kisteleki járás katolikus plébánosa a hagyományoknak megfelelően megszenteli a kalácsot, a sonkát és a tojást.

A szertartást az ünnep leglátványosabb eleme, a húsvéti locsolkodás követi: a viseletbe öltözött legények vizes vödröket ragadnak, és felkeresik a park házainál a lányokat… A programok sorát délután Berta János vándorkomédiás előadása zárja.

Forrás és fotó: Ópusztaszeri Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény

*

Ünnep Palócföldön

Palócföldön több helyszínen – így a Mátravarebély-Szentkúti Nemzeti Kegyhelyen, Hollókőn és Ipolytarnócon is – különleges húsvéti programokkal várják a családokat.

A szent háromnap Mátravarebély-Szentkúton mindig különleges: aki szeretné átélni mélyebben az ünnepet, annak érdemes bekapcsolódnia a nagycsütörtöki, nagypénteki esti és a húsvéti vigília felemelő liturgiáiba, ennek részleteiről ITT olvashatnak, a szertartásrendről pedig ITT lehet tájékozódni. A Mátra és a Cserhát ölelésében található nemzeti kegyhely az elmúlt időszakban igazi családi komplexummá vált: játszóterekkel, sportpályával, étkezővel várják a ferencesek a látogatókat.

Hollókőn a hagyományok és az életöröm ünnepeként számontartott négynapos húsvéti fesztiválon gazdag folklórprogram – palóc gasztronómia, vödrös locsolkodás, valamint családi- és gyermekprogramok – nyújt egyedülálló élményt a Palócföldre látogatóknak.

A húsvét fővárosában felelevenítik a kerepelőzés hagyományát; táncházba és tánctanításba, összességében egy négynapos táncos-zenés mulatozásba csöppennek a faluba érkezők.

Palócföld geoparkjában, az Ipolytarnóci Ősmaraványoknál az ünnep napjaiban tojáskeresési kihíváson vehetnek részt a gyerekek; de lesz számukra kisállatsimogató, arcfestés, nyúldobó verseny, húsvéti kézművesség, hűtőmágnes-készítés és természetesen tojásfestés is; a mocsárjáró programmal pedig a Miocén erdő vízi élővilágát fedezhetik fel a kicsik.

Forrás és fotó: Mátravarebély-Szentkúti Nemzeti KegyhelyHollókői Húsvéti Fesztivál; Ipolytarnóci ősmaradványok oldala

*

A szennai lipisen, laposon...

Március 29–április 1 között érdemes lehet ellátogatni a Szennai Skanzenbe is, hiszen a lányok, asszonyok hagyományos technikákkal készíthetik el hímes tojásaikat, míg a fiúk, férfiak természetes alapanyagból készült szagos vízzel vértezhetik fel magukat a locsoláshoz. Aki pedig szeretné megélni a hagyományos húsvéti locsolkodás hangulatát, az látogasson el hozzánk április 1-jén, hiszen a Zselic AMI közreműködésével elevenedik meg a porták udvaron a népszokás. A jó hangulatról 14 órától a KisTuli Együttes muzsikája gondoskodik.

A nap folyamán megkóstolhatják a kemencében sült húsvéti pereckalácsot, népviseletben készülhetnek a csodás fotók a gyerekekről, lesz kézműves vásár, nyuszisimogató, kézműves kuckó, húsvéti népi játékudvar, motívumkereső játék.

Szennától Kaposvár autóval 10, kerékpárral 30 percen belül elérhető.

 Forrás és fotó: Szennai Szabadtéri Néprajzi Múzeum

*

Az egyházmegyék összesített nagyheti és húsvéti szertartásrendjét IDE kattintva érhetik el.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria