Időt, figyelmet, szeretetet szánjunk egymásra! – A székesfehérvári adventi eseményekről

2018. december 1. szombat 14:15

Megnyílik a hagyományos adventi udvar a püspöki palota kertjében, esténként mesebeli kincsesházzá alakul a Városháza épülete – erről, valamint a püspökség és a város további adventi programjairól tartottak sajtótájékoztatót Székesfehérváron november 30-án.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Spányi Antal megyéspüspök, Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező Kft. szakmai vezetője és Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató, pasztorális helynök adott tájékoztatást a püspökség és város adventi programjairól.

Az advent várakozás az Úr érkezésére, Jézus születésére; a belső megtisztulás ideje, hogy a Megváltóval tiszta szívvel tudjunk találkozni – fogalmazott a pénteki székesfehérvári sajtóeseményen Spányi Antal püspök. Adventkor a belső elcsöndesedés útját kell járnunk, ugyanakkor időt, figyelmet és szeretet kell szánnunk egymásnak.

Isten szeretete késztet minket arra, hogy egymás iránt is szeretettel legyünk – hangsúlyozta a főpásztor. Ehhez kapcsolódóan a Katolikus Karitász kezdeményezéseiről beszélt: az „Egymillió csillag a szegényekért” akció keretében idén is mécseseket adnak el, a gyertyákért kapott adományból a nehéz helyzetben élő családokat segítik élelmiszerekkel; az „Angyalbatyu” nevű kezdeményezés során rászoruló gyerekeknek gyűjtenek ajándékot, játékokat.

„Közösen éljük meg az örömöt és a mosolyt” – mondta a sajtótájékoztatón Cser-Palkovics András polgármester. Kifejtette: nagy lehetőség a város közössége számára, hogy adventkor megélje az összetartozás élményét és keresse az élet örömét, a másikra való odafigyelést. Advent alatt nem szabad elfelejteni, hogy valójában mire is készülünk és várakozunk – mondta a városvezető. Köszönetet mondott annak a mintegy száz embernek, akik sokat tettek azért, hogy Székesfehérvár ünnepi díszbe öltözhessen.

Székesfehérvár az ország egyik leghangulatosabb karácsonyi vásárával, fényjátékokkal, zenélő paddal, hétvégeken koncertekkel várja a városlakókat, vendégeket. Hétköznapokon kisiskolások, óvodások lépnek fel a Városház téren. Idén is lesz adventi naptár, hópehelygyűjtő és manókereső játék. November utolsó napján kezdődik és december 24-ig tart a székesfehérvári advent programsorozata, amelynek egyik kiemelt eseménye a Kisangyalok karának fellépése lesz – ismertette Benkő-Igaz Krisztina, a Fehérvári Programszervező szakmai vezetője.

Megnyílik a püspöki palota kapuja: az adventi udvarban jótékonysági és kézműves vásárt tartanak, a szombati gyertyagyújtás idején gyerekműsorok segítik az ünnepre hangolódást – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Ugrits Tamás püspöki irodaigazgató felhívta a figyelmet arra, hogy az ünnep nem az emberi törekvésektől lesz szép, amely töredékes és mulandó, hanem attól, hogy Isten készíti számunkra. „Isten ajándékát kell befogadni a szívünkbe és a lelkünkbe. Az adventi udvar ezt az igazságot szeretné közelebb vinni az emberekhez” – fogalmazott a pasztorális helynök. Hozzátette: ezt szolgálja az adventi imafüzet, minden napra lelki feltöltődést és feladatot adva, valamint a gyerekeknek szóló adventi matricás füzet és színező, ami a szeretetet és a családi összetartozást erősíti.

A feldíszített kertben kézműves és jótékonysági vásár várja az érdeklődőket szombaton és vasárnap 10 és 19 óra között – tájékoztatott Ugrits Tamás. Elmondta: az udvar december 17. és 21. között hétköznapokon is látogatható, 14-től 19 óráig.

Az első gyertyát december 1-jén, szombaton 16 órakor gyújtja meg Spányi Antal megyéspüspök. A színpadon a tatabányai Szent Margit Általános Iskola tanulói adnak műsort. A többi szombaton ugyanebben az időben várják a csendes együttlétre a fehérváriakat, akik a bicskei Szent László Általános Iskola, a martonvásári Szent László Katolikus Óvoda és a tatabányai Bánhidai Szent Erzsébet Óvoda gyermekeinek adventi műsorát is láthatják, hallhatják majd.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Simon Erika

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

19:59
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

18:57
Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 9., advent 2. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 9.

Mai evangélium – 2018. december 9.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 3,1–6

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle