Ima címmel nyílt grafikai kiállítás Szombathelyen

2017. szeptember 22. péntek 12:20

Pozsonyi János Péter grafikai kiállítása szeptember 18-án nyílt meg Szombathelyen az Ars Sacra Fesztivál keretében. A tárlat október 6-ig tekinthető meg az Eölbey-házban, amelyben az egyházmegyei levéltár is működik.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A művészet a szentben gyökerezik – mondta a megnyitón Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. – Azt látjuk viszont, hogy a reneszánsz idejétől elindult egy folyamat, amely a keresztény tartalmakat kiszorította a művészetekből, és a szakrális művészet a kortárs művészetek között az utolsó helyre került. Az Ars Sacra rendezvénysorozat feladata, hogy ezt a folyamatot az ellenkező irányba fordítsa – hangsúlyozta Tóth Csaba. A művészet ugyanis a szentben gyökeredzik, abból él. És a kortárs művészetben látjuk e tartalom hiányát: megkérdőjeleződik a művészet feladata, küldetése is.

A szakrális művészet hitvalló művészet. Hiteles, vallásos életnek kell az alkotások mögött lennie, hogy a szent magasztosság megjelenjen bennük. Ez Pozsonyi Jánosra igaz, hiszen élete ezer szállal kötődik a szombathelyi székesegyházhoz – mutatott rá a festőművész, majd kiemelte: a művekre az alázatos gondosság, illusztratív-közvetítő magatartásmód, illetve hosszúkás képforma jellemző, amely az életet jelenti, az ég és a föld összekötését.

A tárlat október 6-ig tekinthető meg munkaidőben.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kanonoki-eskutetel-kalocsan
Nemcsak díszruhával jár, elköteleződéssel is – Kanonoki eskütételt ünnepeltek Kalocsán

Szent Lukács ünnepén, október 18-án, Kalocsán nemcsak a 67. születésnapját ünneplő főpásztort, Bábel Balázst köszöntötték. Ekkor tették le esküjüket a káptalan kinevezett tiszteletbeli kanonokjai is a székesegyházban bemutatott szentmisén.

2017. október 20. péntek
konferenciaval-es-kiallitassal-emlekeztek-meg-pyrker-janos-laszlo-ersekrol-egerben
Konferenciával és kiállítással emlékeztek meg Pyrker János László érsekről Egerben

Pyrker János László érseki beiktatásának 190. évfordulója alkalmából október 17-én és 18-án emlékkonferenciát szervezett az Egri Főegyházmegye az egri Érseki Palota Kulturális, Turisztikai és Látogatóközpontban.

2017. október 20. péntek