Ima címmel nyílt grafikai kiállítás Szombathelyen

2017. szeptember 22. péntek 12:20

Pozsonyi János Péter grafikai kiállítása szeptember 18-án nyílt meg Szombathelyen az Ars Sacra Fesztivál keretében. A tárlat október 6-ig tekinthető meg az Eölbey-házban, amelyben az egyházmegyei levéltár is működik.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A művészet a szentben gyökerezik – mondta a megnyitón Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész. – Azt látjuk viszont, hogy a reneszánsz idejétől elindult egy folyamat, amely a keresztény tartalmakat kiszorította a művészetekből, és a szakrális művészet a kortárs művészetek között az utolsó helyre került. Az Ars Sacra rendezvénysorozat feladata, hogy ezt a folyamatot az ellenkező irányba fordítsa – hangsúlyozta Tóth Csaba. A művészet ugyanis a szentben gyökeredzik, abból él. És a kortárs művészetben látjuk e tartalom hiányát: megkérdőjeleződik a művészet feladata, küldetése is.

A szakrális művészet hitvalló művészet. Hiteles, vallásos életnek kell az alkotások mögött lennie, hogy a szent magasztosság megjelenjen bennük. Ez Pozsonyi Jánosra igaz, hiszen élete ezer szállal kötődik a szombathelyi székesegyházhoz – mutatott rá a festőművész, majd kiemelte: a művekre az alázatos gondosság, illusztratív-közvetítő magatartásmód, illetve hosszúkás képforma jellemző, amely az életet jelenti, az ég és a föld összekötését.

A tárlat október 6-ig tekinthető meg munkaidőben.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54