India: Odisa államban aggasztó a keresztények helyzete

2018. április 11. szerda 12:01

Tíz évvel a keresztényellenes pogrom után az indiai Odisa államban folytatódik a keresztények elleni erőszak. Április 7-én indiai püspöki küldöttség látogatott el azokra az istentiszteleti helyekre, amelyek ellen vandál cselekedeteket hajtottak végre húsvétvasárnap.


Az India északkeleti részén található Odisa (korábbi nevén Orisza) államban a keresztény családokat arra kényszerítik, hogy gettókban éljenek; társadalmi és gazdasági diszkrimináció éri őket, fizikai erőszaknak vannak kitéve; otthonaikat, illetve istentiszteleti helyeiket elpusztítják – ha elutasítják, hogy áttérjenek a hindu vallásra. Ami húsvét éjszaka történt, a sokadik erőszakcselekmény Odisában, ahol tíz éve harcos keresztényüldözés folyik a hindu közösség részéről, amelynek számos keresztény esett áldozatul.

A legutóbbi erőszakcselekményt húsvét éjszaka követték el. Vandálok egy csoportja megtámadott több plébániát a rurkelai egyházmegyében, és felgyújtottak egy szent tárgyakat őrző raktárt. A szalangabahali Szent Tamás-templomban az elkövetők megrongálták a Szűz Mária-grottát, tönkretették a Szűz és a Gyermek Jézus szobrát.

Április 7-én az indiai püspöki konferencia nevében főpásztorokból álló küldöttség érkezett a helyszínre, hogy ezzel is kifejezzék közelségüket és szolidaritásukat az odisai katolikusok iránt.

Kandhamal körzetben a keresztények vértanúsága Laksmanananda Szaraszvati hindu szerzetes és vezető meggyilkolásával vette kezdetét 2008. augusztus 23-án. Ez az incidens lobbantotta lángra az erőszakhullámot, amely hét keresztény elítéléséhez vezetett a hindu vezető feltételezett meggyilkolásáért. A merénylet, amelyet egy maoista csoport vállalt magára, csak ürügy volt a keresztényellenes mészárlás elindítására. 2008-ban közel száz keresztény vesztette életét, 8500 otthont és 395 templomot pusztítottak el. Civil társadalmi szervezetek becslése szerint a falvaikból elűzött keresztény kitelepítettek száma több mint 56 ezer.

Az idén húsvét éjszaka elkövetett támadás, továbbá a társadalmi és vallási harmóniát sok indiai államban aláásó, ismétlődő erőszakcselekmények után az indiai püspöki konferencia találkozót szervezett az ország nagyobb vallási szervezeteivel. A megbeszélés célja az volt, hogy határozottan elítéljék a vallási alapú támadásokat, amelyek országszerte történnek. A vallási vezetők – emlékeztetve a keresztény istentiszteleti helyek ellen elkövetett incidensekre – kifejezték: nagyon aggódnak a jelenlegi helyzet miatt, és az egész indiai társadalomhoz fordultak, kérve, hogy mindenki védelmezze a társadalmi harmóniát, mert csak békében élve fejlődhet az ország. A találkozót további rendezvények követik majd  a vallási vezetők kezdeményezésére, hogy pozitív energiát teremtsenek a gyűlölet legyőzésére.

A találkozón közös nyilatkozatot dolgoztak ki, amelyet aláírásával látott el az indiai püspöki konferencia főtitkára, valamint a hindu, buddhista és muszlim vallási vezetők. A szövegben emlékeztetnek: „Minden indiainak megvan a maga méltósága és joga, hogy bármiféle hitét szabadon megvallhassa és gyakorolja. Senkit sem lehet vallása alapján nemzetellenesnek címkézni.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-uzenete-hivatasok-55-vilagnapjara
Ferenc pápa üzenete a hivatások 55. világnapjára

Húsvét negyedik vasárnapján, idén április 22-én tartjuk a papi és szerzetesi hivatások világnapját. Ferenc pápa ez évi üzenetének témája: Meghallani, megfontolni, megélni az Úr hívását.

2018. április 21. szombat
a-biblia-uzenete-jo-pasztor-es-jo-nyaj
A jó pásztor – és a jó nyáj…

Húsvét 4. vasárnapja – Gondolatok az olvasmányokhoz (ApCsel 4,8–12; 1Jn 3,1–2; Jn 10,11–18)

2018. április 21. szombat