Indiában bebörtönözték Teréz anya rendjének egyik tagját – A helyi egyház küzd az igazságért

2019. február 15., péntek | 17:10

Csaknem hét és fél hónapja van börtönben Concelia Baxla nővér, a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) rend tagja az indiai Dzshárkhand államban. Theodore Mascarenhas SFX püspök, az indiai katolikus püspöki konferencia titkára hosszú idő után a napokban meglátogathatta az idős nővért.

„Szívszorító volt bemenni a börtönbe” – nyilatkozta február 14-én a Fides nemzetközi katolikus hírügynökségnek Theodore Mascarenhas püspök. Concelia Baxla nővért a Nirmal Hriday Home (Szeplőtelen Szív Otthon) hospice-ház egyik alkalmazottjával, Anima Inwarral együtt 225 napja tartóztatták le gyermekkereskedelem vádjával.

A kalkuttai Nirmal Hriday Home egyike a Teréz anya nővérei által Dzshárkhand államban vezetett tizennyolc intézménynek. „Ennek a szegény, becsületes és ártatlan nővérnek – aki az egész életét a rászorulók és kirekesztettek önzetlen szolgálatának szentelte – a történetét ugyanaz befolyásolja, mint sok szegény bebörtönzött ember történetét az országban: a rendőri hatalommal való visszaélés, a hatóság manipulációja, az igazságszolgáltatási rendszer apátiája. Sokan sínylődnek börtönben, ítélet nélkül, várva az igazságszolgáltatás kerekeinek lassú őrlését. És gyakran úgy látszik, az igazságszolgáltatást a pénz ereje, a politikai érdekek, az erős médiapropaganda, sőt a nyilvánvalóan manipulált bizonyítékok irányítják” – mondta Theodore Mascarenhas.

„A nővér cukorbeteg és visszértágulata van – emlékeztetett a püspök. – Egyedül szenved, kiszakítva a megszokott napirendjéből. Mindannyian, a rendtársai, az elöljárói, a püspökök és a papok, mindenki, aki ismeri őt, és meg van győződve az ártatlanságáról, nem tehetünk mást, mint hogy tehetetlenül és reménykedve az ég felé fordulunk. Minden próbálkozás, hogy kiszabadítsuk őt – még az óvadék letétele is – kudarcba fulladt; végigjártuk az igazságszolgáltatás különböző szintjeit, és mindenhol gorombán elutasítottak minket, néhol pár perc leforgása alatt” – jegyezte meg Mascarenhas püspök.

„Ami a legfájdalmasabb, hogy egy idős, beteg asszonyért nem tehettünk le óvadékot, mert még nem döntötték el, voltaképpen mivel is vádolják őt” – mondta a püspöki konferencia titkára, és emlékeztetett Madan Bhimrao Lokur bíró, az indiai legfelsőbb bíróság korábbi tagjának 2018 februárjában hozott rendeletére: „A büntetőeljárási gyakorlatunk fontos eleme, hogy az óvadék elfogadása az általános szabály, és csak kivételes esetben kerül a vádlott fogházba, börtönbe vagy javítóintézetbe.”

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő