Indiában bebörtönözték Teréz anya rendjének egyik tagját – A helyi egyház küzd az igazságért

2019. február 15., péntek | 17:10

Csaknem hét és fél hónapja van börtönben Concelia Baxla nővér, a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) rend tagja az indiai Dzshárkhand államban. Theodore Mascarenhas SFX püspök, az indiai katolikus püspöki konferencia titkára hosszú idő után a napokban meglátogathatta az idős nővért.

„Szívszorító volt bemenni a börtönbe” – nyilatkozta február 14-én a Fides nemzetközi katolikus hírügynökségnek Theodore Mascarenhas püspök. Concelia Baxla nővért a Nirmal Hriday Home (Szeplőtelen Szív Otthon) hospice-ház egyik alkalmazottjával, Anima Inwarral együtt 225 napja tartóztatták le gyermekkereskedelem vádjával.

A kalkuttai Nirmal Hriday Home egyike a Teréz anya nővérei által Dzshárkhand államban vezetett tizennyolc intézménynek. „Ennek a szegény, becsületes és ártatlan nővérnek – aki az egész életét a rászorulók és kirekesztettek önzetlen szolgálatának szentelte – a történetét ugyanaz befolyásolja, mint sok szegény bebörtönzött ember történetét az országban: a rendőri hatalommal való visszaélés, a hatóság manipulációja, az igazságszolgáltatási rendszer apátiája. Sokan sínylődnek börtönben, ítélet nélkül, várva az igazságszolgáltatás kerekeinek lassú őrlését. És gyakran úgy látszik, az igazságszolgáltatást a pénz ereje, a politikai érdekek, az erős médiapropaganda, sőt a nyilvánvalóan manipulált bizonyítékok irányítják” – mondta Theodore Mascarenhas.

„A nővér cukorbeteg és visszértágulata van – emlékeztetett a püspök. – Egyedül szenved, kiszakítva a megszokott napirendjéből. Mindannyian, a rendtársai, az elöljárói, a püspökök és a papok, mindenki, aki ismeri őt, és meg van győződve az ártatlanságáról, nem tehetünk mást, mint hogy tehetetlenül és reménykedve az ég felé fordulunk. Minden próbálkozás, hogy kiszabadítsuk őt – még az óvadék letétele is – kudarcba fulladt; végigjártuk az igazságszolgáltatás különböző szintjeit, és mindenhol gorombán elutasítottak minket, néhol pár perc leforgása alatt” – jegyezte meg Mascarenhas püspök.

„Ami a legfájdalmasabb, hogy egy idős, beteg asszonyért nem tehettünk le óvadékot, mert még nem döntötték el, voltaképpen mivel is vádolják őt” – mondta a püspöki konferencia titkára, és emlékeztetett Madan Bhimrao Lokur bíró, az indiai legfelsőbb bíróság korábbi tagjának 2018 februárjában hozott rendeletére: „A büntetőeljárási gyakorlatunk fontos eleme, hogy az óvadék elfogadása az általános szabály, és csak kivételes esetben kerül a vádlott fogházba, börtönbe vagy javítóintézetbe.”

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda