Indiában bebörtönözték Teréz anya rendjének egyik tagját – A helyi egyház küzd az igazságért

2019. február 15., péntek | 17:10

Csaknem hét és fél hónapja van börtönben Concelia Baxla nővér, a Szeretet Misszionáriusai (Teréz anya nővérei) rend tagja az indiai Dzshárkhand államban. Theodore Mascarenhas SFX püspök, az indiai katolikus püspöki konferencia titkára hosszú idő után a napokban meglátogathatta az idős nővért.

„Szívszorító volt bemenni a börtönbe” – nyilatkozta február 14-én a Fides nemzetközi katolikus hírügynökségnek Theodore Mascarenhas püspök. Concelia Baxla nővért a Nirmal Hriday Home (Szeplőtelen Szív Otthon) hospice-ház egyik alkalmazottjával, Anima Inwarral együtt 225 napja tartóztatták le gyermekkereskedelem vádjával.

A kalkuttai Nirmal Hriday Home egyike a Teréz anya nővérei által Dzshárkhand államban vezetett tizennyolc intézménynek. „Ennek a szegény, becsületes és ártatlan nővérnek – aki az egész életét a rászorulók és kirekesztettek önzetlen szolgálatának szentelte – a történetét ugyanaz befolyásolja, mint sok szegény bebörtönzött ember történetét az országban: a rendőri hatalommal való visszaélés, a hatóság manipulációja, az igazságszolgáltatási rendszer apátiája. Sokan sínylődnek börtönben, ítélet nélkül, várva az igazságszolgáltatás kerekeinek lassú őrlését. És gyakran úgy látszik, az igazságszolgáltatást a pénz ereje, a politikai érdekek, az erős médiapropaganda, sőt a nyilvánvalóan manipulált bizonyítékok irányítják” – mondta Theodore Mascarenhas.

„A nővér cukorbeteg és visszértágulata van – emlékeztetett a püspök. – Egyedül szenved, kiszakítva a megszokott napirendjéből. Mindannyian, a rendtársai, az elöljárói, a püspökök és a papok, mindenki, aki ismeri őt, és meg van győződve az ártatlanságáról, nem tehetünk mást, mint hogy tehetetlenül és reménykedve az ég felé fordulunk. Minden próbálkozás, hogy kiszabadítsuk őt – még az óvadék letétele is – kudarcba fulladt; végigjártuk az igazságszolgáltatás különböző szintjeit, és mindenhol gorombán elutasítottak minket, néhol pár perc leforgása alatt” – jegyezte meg Mascarenhas püspök.

„Ami a legfájdalmasabb, hogy egy idős, beteg asszonyért nem tehettünk le óvadékot, mert még nem döntötték el, voltaképpen mivel is vádolják őt” – mondta a püspöki konferencia titkára, és emlékeztetett Madan Bhimrao Lokur bíró, az indiai legfelsőbb bíróság korábbi tagjának 2018 februárjában hozott rendeletére: „A büntetőeljárási gyakorlatunk fontos eleme, hogy az óvadék elfogadása az általános szabály, és csak kivételes esetben kerül a vádlott fogházba, börtönbe vagy javítóintézetbe.”

Forrás és fotó: Fides.org

Magyar Kurír
(sza)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat