Ismét megrendezik a Szent Ferenc-napi Paprikafesztivált Szegeden

Megszentelt élet – 2016. szeptember 25., vasárnap | 15:01

Szent Ferenc-napi Paprikafesztivált rendeznek október 1-jén a szegedi Alsóvárosi Ferences Látogatóközpontban.


Az ünnep középpontjában a szegedi fűszerpaprika áll. Az alsóvárosi tájházban a népi hagyományoké és a zenés-táncos mulatságé lesz a főszerep, a ferences kolostorban pedig a szerzetesi gyógyító hagyományokat mutatják be, ugyanis a ferences szerzetesek vetették el az első paprikamagokat a kolostor kertjében. A paprikás pálinkával a mérges rovarcsípéseket és a hideglelést gyógyították.

A templomtéren idén is lesz paprika- és fűszerpiac. A családok egész nap játszóházakban ügyeskedhetnek, de lesz méhészeti bemutató is. A rendezvény fénypontja a paprikamegáldás lesz: a tájházból zenés-táncos menet hozza át a paprikát a ferences templomhoz, ahol szertartás keretében áldják meg az idei termést.

A Mátyás téren kóstolókkal egybekötött paprikás főzőverseny várja a versenyezni vágyókat, de az érdeklődők megismerhetik a hagyományos ferences gyógyítás, illetve óhaj szerint a paprikapálinka áldásos hatásait is. A kolostor és a tájház között napközben lovas kocsi szállítja a vendégeket, akiket a Napsugaras Tájházban zenés mulatság és hagyományőrző programok fogadnak.

Este 18 órától ünnepi szentmise veszi kezdetét.

Forrás és fotó: Alsóvárosi Ferences Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria