Ismét megrendezték a „Neked munka, nekem álom” programot Székesfehérváron

Hazai – 2018. március 22., csütörtök | 11:30

Székesfehérváron ismét megvalósult a „Neked munka, nekem álom” program a Székesfehérvári Egyházmegyei Karitász szervezésében. A szemléletformáló nap a fogyatékkal élő emberek és munkáltatók kötetlen találkozását teszi lehetővé. A programról március 20-án tartottak sajtótájékoztatót Székesfehérváron.

„Neked munka, nekem álom” 2016-ban, Budapesten

A viszonylag új program Magyarországon az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Salva Vita Alapítvány támogatásában valósul meg. Az ötlet Írországból származik, ahol a „Job Shadow Day” elnevezésű akció keretében az érdeklődő fogyatékossággal élő emberek átélhetik és kipróbálhatják, milyen is lehet az álommunkahelyükön dolgozni.

Az első „Neked munka, nekem álom” nap Magyarországon a Salva Vita Alapítvány szervezésében 2015 tavaszán valósult meg Budapesten, tizenöt munkáltató bevonásával. Székesfehérváron az Alba Caritas Hungarica Alapítvány munkatársai szervezték meg – idén tizenöt fiatal és tizennégy munkáltató részvételével. A fogyatékkal élők együtt dolgozhattak egy számukra érdekes munkahely munkatársaival egy őket érdeklő munkakörben, és testközelből megtapasztalhatták egy munkahely működését.

A különleges nyílt nap sajtótájékoztatóján Spányi Antal megyéspüspök, a Katolikus Karitász elnöke köszöntötte a részt vevő fiatalokat, valamint a karitászmunkatársakat és a munkáltatók képviselőit, akik segítették és koordinálták a projekt megvalósulását. A püspök rámutatott: mindenkinek ajándék ez a nap, a kölcsönös megajándékozottság örömét élhetik meg általa a programban részt vevők.

Turcsiné Molnár Mária munkatanácsadó, a nap koordinátora a tájékoztatón elmondta: a program célja elsősorban nem a munkaközvetítés, hanem a lehetőség megteremtése a személyes találkozásra, egymás megismerésére, a tapasztalatszerzésre.

Nagy Lajosné igazgató felidézte a székesfehérvári egyházmegyei karitászközpont azon tíz évét, amikor lehetőségük nyílt támogató segítséget nyújtani a megváltozott munkaképességűek munkaerőpiaci elhelyezkedésében.

Magyar László, a Karitász Szent Kristóf Ház Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye vezetője elmondta, már a program kezdeti fázisában, az interjúk felvétele és a jelentkezési lapok kitöltése alatt átragadt a munkatársakra is a fogyatékkal élők lelkesedése.


„Neked munka, nekem álom” 2015-ben

Zsiga Edward, a több mint száz éves hagyományokra visszatekintő székesfehérvári Árpád fürdő vezetője nagy örömmel jelentkezett a felhívásra. Úgy nyilatkozott, a programba bekapcsolódó házigazda munkáltatóknak ez a nap ugyanúgy élményt nyújthat, mint a fogyatékkal élő résztvevőknek. Horváth Ramóna gyengénlátó gyógymasszőrhöz szívesen jelentkeztek a fürdő vendégei a nyílt nap során.

A „Neked munka, nekem álom” kezdeményezés újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékossággal élő emberek támogatásában, megismerésében, elfogadásában, és elősegítheti, hogy egyre többen tudjanak elhelyezkedni a nyílt munkaerőpiacon.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye; Nekedmunka.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria