Isten emberei – Az elhunyt főpásztorokra emlékeztek Pécsen

2018. április 14. szombat 17:35

Elhunyt főpásztoraira emlékezett a Pécsi Egyházmegye április 12-én. Cserháti József püspök halálának évfordulóján Udvardy György megyéspüspök a székesegyház altemplomában mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Pécsi Egyházmegye Cserháti József püspök halálának napján, április 12-én emlékezik minden évben elhunyt püspökeire. Ilyenkor hagyományosan a székesegyház altemplomában mutat be szentmisét a megyéspüspök.

Udvardy György homíliájában elmondta, hogy a mai hívők is ahhoz az egyházhoz csatlakoznak a szentségek révén, amelyben az apostolok rendíthetetlenül hirdették Jézus Krisztus igazságát: az Atya végtelenül szeret bennünket. Minden korban voltak kiválasztottak, akik apostolokká lettek az Úr egyházában, akik a vele való teljes azonosulásban az emberiség szolgálatára szentelték magukat.

A főpásztor kifejtette, hogy „Isten nem fél kiválasztani az embereket: apostolokká teszi őket egyházában és rájuk bízza a legnagyobb titkot, az Atya ismeretét. Ma is ezt teszi minden kulturális, társadalmi környezetben. Isten nem fél attól, hogy egy kultúra leszűkíti az isteni végtelenséget, nem fél attól, hogy félreértik, hogy töredékesen ismerik meg, nem fél az emberi szavaktól, az emberi kapcsolatoktól. Kiválaszt embereket, akikre teljes egészében rábízza magát. Ők a püspökök, Isten emberei, akik oszlopként állnak egyházában.”

A megyéspüspök a prédikáció végén kiemelte, hogy a püspökökön keresztül jut el a hívekhez Jézus Krisztus ismerete, majd hozzátette: „Ezért méltó, hogy a mai napon emlékezzünk elhunyt főpásztorainkra, így Cserháti Józsefre is, akivel kapcsolatban talán még többeknek van személyes emléke is”.

Az évforduló alkalmából a Pécsi Püspökség tematikus tárlatvezetésén olyan helyszínre léphettek a hívek, amely általában nem látogatható. A tárlatvezetés a székesegyház altemplomából nyíló kriptában kezdődött: a boltíves teremben a Pécsi Egyházmegye nyolc korábbi főpásztora nyugszik.

A legkorábban itt eltemetett egyházi vezető Király József püspök, a város prominens személyisége, akiről a mai Király utcát nevezték el. Király püspököt 1825-ben helyezték örök nyugalomra, utoljára pedig Cserháti József földi maradványai kerültek a sírboltba 1994-ben. Csupán az a három egykori pécsi megyéspüspök nyugszik más városban, akik szolgálatukat nem a Pécsi Egyházmegye élén fejezték be.

Az egykori főpásztorok életművének jelentős eseményein túl a tárlatvezetés résztvevői nemcsak kiemelkedő püspöki döntésekről hallhattak, hanem megismerték az adott történelmi kor viszonyait is. A tárlatvezetés az altemplomban folytatódott Janus Pannonius és Dulánszky Nándor sírjánál.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
pawe-cebula-minorita-lett-esterhazy-janos-boldogga-avatasi-eljarasanak-posztulatora
Paweł Cebula minorita lett Esterházy János boldoggáavatási eljárásának posztulátora

Marek Jędraszewski, a Krakkói Főegyházmegye érseke Paweł Cebula minoritát nevezte ki december 12-én Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátorává.

10:48
esztergomi-papnovendekek-kulonleges-ajandekkal-segitenek-varakozasban
Különleges ajándékkal segítenek a várakozásban az esztergomi papnövendékek

Különleges felvételt töltöttek fel az esztergomi Érseki Papnevelő Intézet YouTube-csatornájára a szeminárium növendékei. A szeminaristák „Ecce, carissimi” című videójukkal szeretnék az adventi készületet meghittebbé tenni.

2018. december 13. csütörtök
Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Adventi kalendárium – 2018. december 14.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 14.

Mai evangélium – 2018. december 14.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 11,16–19

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle