Isten emberei – Az elhunyt főpásztorokra emlékeztek Pécsen

2018. április 14. szombat 17:35

Elhunyt főpásztoraira emlékezett a Pécsi Egyházmegye április 12-én. Cserháti József püspök halálának évfordulóján Udvardy György megyéspüspök a székesegyház altemplomában mutatott be szentmisét.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A Pécsi Egyházmegye Cserháti József püspök halálának napján, április 12-én emlékezik minden évben elhunyt püspökeire. Ilyenkor hagyományosan a székesegyház altemplomában mutat be szentmisét a megyéspüspök.

Udvardy György homíliájában elmondta, hogy a mai hívők is ahhoz az egyházhoz csatlakoznak a szentségek révén, amelyben az apostolok rendíthetetlenül hirdették Jézus Krisztus igazságát: az Atya végtelenül szeret bennünket. Minden korban voltak kiválasztottak, akik apostolokká lettek az Úr egyházában, akik a vele való teljes azonosulásban az emberiség szolgálatára szentelték magukat.

A főpásztor kifejtette, hogy „Isten nem fél kiválasztani az embereket: apostolokká teszi őket egyházában és rájuk bízza a legnagyobb titkot, az Atya ismeretét. Ma is ezt teszi minden kulturális, társadalmi környezetben. Isten nem fél attól, hogy egy kultúra leszűkíti az isteni végtelenséget, nem fél attól, hogy félreértik, hogy töredékesen ismerik meg, nem fél az emberi szavaktól, az emberi kapcsolatoktól. Kiválaszt embereket, akikre teljes egészében rábízza magát. Ők a püspökök, Isten emberei, akik oszlopként állnak egyházában.”

A megyéspüspök a prédikáció végén kiemelte, hogy a püspökökön keresztül jut el a hívekhez Jézus Krisztus ismerete, majd hozzátette: „Ezért méltó, hogy a mai napon emlékezzünk elhunyt főpásztorainkra, így Cserháti Józsefre is, akivel kapcsolatban talán még többeknek van személyes emléke is”.

Az évforduló alkalmából a Pécsi Püspökség tematikus tárlatvezetésén olyan helyszínre léphettek a hívek, amely általában nem látogatható. A tárlatvezetés a székesegyház altemplomából nyíló kriptában kezdődött: a boltíves teremben a Pécsi Egyházmegye nyolc korábbi főpásztora nyugszik.

A legkorábban itt eltemetett egyházi vezető Király József püspök, a város prominens személyisége, akiről a mai Király utcát nevezték el. Király püspököt 1825-ben helyezték örök nyugalomra, utoljára pedig Cserháti József földi maradványai kerültek a sírboltba 1994-ben. Csupán az a három egykori pécsi megyéspüspök nyugszik más városban, akik szolgálatukat nem a Pécsi Egyházmegye élén fejezték be.

Az egykori főpásztorok életművének jelentős eseményein túl a tárlatvezetés résztvevői nemcsak kiemelkedő püspöki döntésekről hallhattak, hanem megismerték az adott történelmi kor viszonyait is. A tárlatvezetés az altemplomban folytatódott Janus Pannonius és Dulánszky Nándor sírjánál.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

16:07
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda