Isten és ember háza – Kiállítás nyílt Szegeden Thaler Tamás fényképeiből

Kultúra – 2016. szeptember 6., kedd | 19:10

„Virágos kert vala Pannónia” címmel nyílt kiállítás szeptember 2-án Thaler Tamás fotóművész fényképeiből a szegedi EDF Galériában. A tárlaton „Barangolások a Kárpát-medencében” című, tizenkét kötetes albumsorozatának fotóiból válogattak, felvillantva Erdély, a Felvidék, Magyarország ékességeit.

KÉPGALÉRIA - klikk a képre!

A csíkszentimrei kápolna, Gácsfalu gótikus temploma, Szepesszombat zsindelyfedésű középkori házai, a Róna-havasokbeli Sóhát kettős zsindelyfedésű, huszártornyos, barokk fatemploma, Európa legkeletibb ciszterci monostora Kercen, egy kidőlt, magányos kereszt, szeptember végi naplemente a csobotfalvi temetőben, a gidófalvi erődtemplom – Thaler Tamás képei a Kárpát-medence ismert és rejtőzködő kincseit tárják a látogató elé.

A Magyar Kurír számára készült felvételekről is ismert fotográfus éveken át járta a Kárpát-medencét, gazdag képanyagot összegyűjtve. A fotóalbum-sorozat elkészült tizenkét kötete Erdély, a Felvidék, Kárpátalja, a Szepesség, a Balaton-felvidék, a Felső-Tisza-vidék, a Délvidék és Thaler Tamás szűkebb pátriája, a Budavár és a Víziváros épített örökségét, tárgyi emlékeit, természeti értékeit mutatja be. A két legújabb, a középkori Magyarország falkép-legendáriumát (Freskók nyomában címmel) és a Nyugat-Dunántúl középkori templomait bemutató kötet anyaga is teljes, megjelenés előtt áll.

A szegedi kiállítást szeptember 2-án Marton Árpád művészeti író nyitotta meg Garamvölgyi Anett Aranypáva díjas kobozművész közreműködésével.

„Thaler Tamás objektívja a legnemesebb értelemben személyes, alanyi: minden egyes felvétele a köveket egyben tartó lelki kötelékek, a falfelületeken elpihenő meghittségek, a rusztikus bájjal megmunkált, szúette-rozsdanyaggatta részletek bizalmas fölfedezője, tapintatos megmutatója. Thaler Tamás képei szentséges tájikonok fényből és falakból, ívekből és lélekből. Egy sohasem létezett virágoskert százszorszép hírmondói, egy lelkünkben élő Kárpát-medence ékességei” – fogalmazott Marton Árpád a megnyitón.

A negyvenöt képből álló tárlat szeptember 27-ig látogatható Szegeden, az EDF Galériában (Klauzál tér 7.).

Fotó: Thaler Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria