Hármas évfordulót ünnepelt a szegedi görögkatolikus közösség

Hazai – 2018. november 17., szombat | 13:58

Három jeles évfordulót ünnepelhet 2018-ban a szegedi görögkatolikus közösség. Az egyházközség alapításának 80., a Szegedi Görögkatolikusokért Alapítvány létrejöttének 25., valamint a bazilita rend világi ága helyi megalakulásának 10. évfordulóját összevontan, november 10–11-én ünnepelték.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egyházközség 1938-ban alakult meg, amikor a szegedi Szent Rozália-kápolnát hivatalosan is a görögkatolikus hívek rendelkezésére bocsátották. A közösséget 1993 óta szolgálja a Szegedi Görögkatolikusokért Alapítvány, melyet Kocsis István, Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita édesapja és Papp György, a egyházközség ma is tevékeny tagja alapított. A kétnapos ünnepen emellett arról is megemlékeztek, hogy tíz éve működik Szegeden a bazilita rend világi ága Kerek Mária Magdolna vezetésével.

Az esemény november 10-én este vecsernyével kezdődött, melyet Kocsis Fülöp érsek vezetett. Az ünnep az alapítvány jótékonysági báljával folytatódott, melynek bevételét a parókia udvarának felújítására fordítják. A rendezvényen fellépett a  Windsingers a capella együttes és az AranyEzüst Quartett, melyek műsorukkal szintén az alapítványt támogatták. Az előadásokat követően első alkalommal adták át az alapítvány díját: két személy, Kerek Mária Magdolna és Papp György munkáját ismerve el.

Kerek Mária Magdolna mint a bazilita rend világi ágának szegedi vezetője állandó résztvevője és támogatója az egyházközség szertartásainak, valamint lelki és kulturális programjainak. Papp György mint az egyházközség gondnoka hosszú ideje szolgálja közösségének fejlődését.

November 11-én Kocsis Fülöp érsek vezetett utrenyét, majd Szent Liturgiát, ezt követően a parókián felszentelte a megújult kápláni lakást.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria