Jó minősítést kaptak a Máltai SE játékosai a nemzetközi edzőtáborban

2018. július 10. kedd, 12:42

Jó minősítést kaptak a Máltai SE játékosai, és elismerésben részesült az egyesület szakmai vezetése is, miután három fiatal játékos tudását és képességeit nemzetközi edzőtáborban tesztelték az olaszországi Perugiában.

Az eseményre több mint tizenöt országból összesen 56 fiatal – 15 és 21 év közötti – labdarúgót hívtak meg, akik öt napon át közösen tréningeztek, miközben rangos klubok utánpótlás csapatainak képviselői és menedzserei figyelték őket. Az olaszországi táborozás lehetőségét ajándékba kapták a Máltai csapat játékosai, akik közül hárman utazhattak ki Olaszországba.

„Magyarországról öt U18-as korú fiatal utazott ki, közülük hárman a mi játékosaink voltak, miután az esemény szponzorának képviselője bennünket is meghívott – mondja Tóth Keve, a Máltai Sportegyesület szakmai vezetője. – A helyszín Perugia mellett, az Empoli hatalmas utánpótlás-nevelő központja volt. Az edzéseket olasz szakemberek tartották. A táborban az európaiak mellett amerikai, ázsiai és afrikai játékosok is részt vettek. A program tesztekből, felmérésekből, technikai feladatokból és edzőmérkőzésekből állt, a házigazdák pedig a meghívottak egyéni képességeire voltak kíváncsiak. A játékosok teljesítményét pontozták, mindenkiről értékelés készült, amelyeket különböző nemzetközi adatbázisokba töltöttek fel, de persze az egyesületek is megkapják. Az edzéseket és a mérkőzéseket a helyszínen figyelték különböző osztályban szereplő olaszországi csapatok játékosmenedzserei, köztük a legnevesebb klubok – így például a Juventus vagy a Parma – képviselői is.”

A Máltai SE játékosainak technikai tudását és képzettségét már a helyszínen kiemelték a szakemberek, Tóth Keve szerint az olasz edzők a második napon ismerték Tolnay Rokkó, Kolompár Márk és Csikós József nevét, miután a technikai felméréseken, például a bójás feladatok során egyértelműen megmutatkozott tudásuk. Az edzőtábor eseményeit bemutató tévéstábok kifejezetten a magyar játékosok mozgását kísérték.

A résztvevők között egyedül ők voltak futsaljátékosok, mindenki más nagypályáról érkezett. A Máltai SE játékosai az akadémia vezetőjének figyelmét is felkeltették, aki a tábor harmadik napján Tóth Kevét külön behívta az irodájába. Az olasz szakembert elsősorban az edzéseken végzett munka érdekelte, kíváncsi volt arra, mit és hogyan tanulnak a magyar játékosok. Az akadémia képviselői ugyanakkor más különbséget is láttak. A táborba meghívott fiatalok többsége élsportolókra jellemző testfelépítéssel és kitűnő fizikai adottságokkal rendelkezett, meglátszott rajtuk a sportolókra jellemző életmód és a tudatos táplálkozás hatása. A magyaroknál inkább ezek hiányát feltételezték. Tóth Kevét az edzésmódszereken kívül a Máltai SE játékosainak otthoni hátteréről is megkérdezték. Honnan jönnek ezek a fiatalok, ha még a kiemelkedő sportolók – Kolompár Márk az U18-as futsalválogatott tagja, Csikós József pedig válogatott kerettag – számára is furcsa és idegen a szállodában adott, professzionális sportolók számára összeállított étrend – ami csaknem teljes egészében nélkülözi például a kenyeret vagy a súlyos köreteket.


Az edzőtábor mindennapjait szigorú rendszabályok határozták meg, a táborba tilos volt például oda nem illő élelmiszert – kólát, chipset, cukros üdítőt, sajtburgert – bevinni. A szervezők megkövetelték a fair play szabályainak maximális betartását, és elvárták, hogy a feladatokat mindenki maximális odaadással teljesítse.

Az előzetes felmérések alapján a résztvevőket négy csapatba osztották be, két A és két B kategóriás csapatot állítottak össze. A Máltai SE három játékosa A kategóriás játékos lett, bár az egyiküknek külön is bizonyítania kellett, hogy ő igenis a kiemeltek közé tartozik.

„Csikós József irányító poszton játszik, ezt is adtam meg az adatlapján, ennek ellenére leghátsó poszton játszatták őt, ráadásul az egyik B csapatban – mondja Tóth Keve. – Hiába tiltakoztam, nem volt foganatja. A harmadik napon az edzőmeccsen bekiabáltam neki, hogy ha támadnak, menjen előre ő is, hiába mondott mást az olasz edző, azt csinálja, amit otthon tanultunk. A félidőben odament hozzá az olasz vezető, és azt mondta, alighanem elnéztük a te pozíciódat, neked előrébb lenne a helyed. A második félidőben már új poszton játszott, a következő meccsre pedig átrakták az A csapatba.”

A Máltai SE játékosai 2017 nyarán Lengyelországban a gyermekotthonok világbajnokságán Magyarországot képviselve léptek pályára, és ötödik helyen végeztek a 24 csapat alkotta mezőnyben. A következő évben az Magyar Nemzeti Futsal Bajnokság első osztályában indult a korábban NB II-ben játszó csapat, és mindjárt az első évben az ötödik helyen zárta a bajnokságot. Három játékosuk most már nemzetközi minősítést is szerzett.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat