Jótékonysági koncerten gyűjtenek a budapesti jezsuita templom orgonafelújítására

2017. november 13. hétfő 09:01

A zene védőszentje, Szent Cecília napján, november 22-én, szerdán nagyszabású jótékonysági gálakoncertet szerveznek a budapesti Jézus Szíve jezsuita templom orgonájának felújítása javára.

Az este 7-kor kezdődő hangversenyen a templommal kapcsolatban álló művészek vállalták a közreműködést. Az orgonát Szabó Balázs szólaltatja meg, Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna, Gáspár és Olga kamara- és szólóművek mellett meglepetéssel is készülnek. A Jezsuita Roma Szakkollégium muzsikus alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor) lépnek fel, hozzájuk társul Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona), illetve Benyus János (kürt). A koncert lezárásaként a miskolci Fényi Kamarakórus énekel Herpainé Velkey Klára vezényletével, a gálakoncert műsorvezetője pedig Bősze Ádám lesz.

A hangszerrel kapcsolatos tervekről, illetve az orgona javára szervezett adománygyűjtő kampányról – mely a november 22-i gálakoncerttel veszi kezdetét – minden részlet megtudható a templom honlapján a projektnek szentelt új menüpontban, illetve a templom október 21-én megjelent új, őszi–téli kiadványából.

A hangszert érintő beavatkozások mellett egy sor kapcsolódó fejlesztést is szeretnének elvégezni és készült egy hasznosítási terv is. Ezekre tekintettel dolgozták ki az ütemtervet, illetve a költségvetést.

A templomigazgatóság tisztában van vele, hogy a jezsuiták barátainak jelentős támogatása és központi költségvetési források nélkül aligha lehet sikeres a vállalkozás. Ezért szervezték meg a november 22-i jótékonysági gálakoncerttet. Előtte interaktív hangszerbemutatót tartanak, valamint kihelyeznek egy különleges orgonaperselyt. Jövőre orgonabállal és síp-örökbefogadási akcióval készülnek, melynek keretében a féltucatnyi támogatási lehetőség bármelyikével élő adományozóknak egy-egy, a hangszerből származó síppal fejezik ki hálájukat.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda
nemzetkozi-talalkozot-tartottak-koszegen-domonkos-noverek
Nemzetközi találkozót tartottak Kőszegen a domonkos nővérek

Hetedik alkalommal tartottak találkozót a közép- és kelet-európai országokban működő domonkos közösségek szerzetesnővérei. Július 12. és 17. között 11 országból 80 domonkos nővér gyűlt össze Kőszegen közös stúdiumra, kapcsolatépítésre. Betekinthettünk egyik napjukba.

2018. július 18. szerda