Jótékonysági koncerten gyűjtenek a budapesti jezsuita templom orgonafelújítására

2017. november 13. hétfő 09:01

A zene védőszentje, Szent Cecília napján, november 22-én, szerdán nagyszabású jótékonysági gálakoncertet szerveznek a budapesti Jézus Szíve jezsuita templom orgonájának felújítása javára.

Az este 7-kor kezdődő hangversenyen a templommal kapcsolatban álló művészek vállalták a közreműködést. Az orgonát Szabó Balázs szólaltatja meg, Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna, Gáspár és Olga kamara- és szólóművek mellett meglepetéssel is készülnek. A Jezsuita Roma Szakkollégium muzsikus alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor) lépnek fel, hozzájuk társul Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona), illetve Benyus János (kürt). A koncert lezárásaként a miskolci Fényi Kamarakórus énekel Herpainé Velkey Klára vezényletével, a gálakoncert műsorvezetője pedig Bősze Ádám lesz.

A hangszerrel kapcsolatos tervekről, illetve az orgona javára szervezett adománygyűjtő kampányról – mely a november 22-i gálakoncerttel veszi kezdetét – minden részlet megtudható a templom honlapján a projektnek szentelt új menüpontban, illetve a templom október 21-én megjelent új, őszi–téli kiadványából.

A hangszert érintő beavatkozások mellett egy sor kapcsolódó fejlesztést is szeretnének elvégezni és készült egy hasznosítási terv is. Ezekre tekintettel dolgozták ki az ütemtervet, illetve a költségvetést.

A templomigazgatóság tisztában van vele, hogy a jezsuiták barátainak jelentős támogatása és központi költségvetési források nélkül aligha lehet sikeres a vállalkozás. Ezért szervezték meg a november 22-i jótékonysági gálakoncerttet. Előtte interaktív hangszerbemutatót tartanak, valamint kihelyeznek egy különleges orgonaperselyt. Jövőre orgonabállal és síp-örökbefogadási akcióval készülnek, melynek keretében a féltucatnyi támogatási lehetőség bármelyikével élő adományozóknak egy-egy, a hangszerből származó síppal fejezik ki hálájukat.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-fiataloknak-jezus-elott-nem-kell-photoshoppolni-szivedet
Ferenc pápa Limában a fiataloknak: Jézus előtt nem kell photoshoppolni a szívedet!

A Szentatya január 21-én, vasárnap nem a Vatikánban, hanem a perui Lima városában imádkozta el a hívekkel az úrangyala imádságot. Nem a szentmise szövegeiről elmélkedett (azt megtette az utána tartott misében), hanem a fiataloknak mondott szívhez szóló buzdító beszédet.

09:01
egyszerre-mindent-fenntartas-nelkul-brenner-janos-boldogga-avatasara-keszulve
Egyszerre mindent, fenntartás nélkül – Brenner János boldoggá avatására készülve

Székely János szombathelyi megyéspüspök írásával indítjuk havonta megjelenő rovatunkat, amellyel Brenner János vértanú május elsején Szombathelyen sorra kerülő boldoggá avatására készülünk.

09:56