Jótékonysági koncerten gyűjtenek a budapesti jezsuita templom orgonafelújítására

2017. november 13. hétfő 09:01

A zene védőszentje, Szent Cecília napján, november 22-én, szerdán nagyszabású jótékonysági gálakoncertet szerveznek a budapesti Jézus Szíve jezsuita templom orgonájának felújítása javára.

Az este 7-kor kezdődő hangversenyen a templommal kapcsolatban álló művészek vállalták a közreműködést. Az orgonát Szabó Balázs szólaltatja meg, Kokas Katalin hegedűművész és gyermekei, Kelemen Hanna, Gáspár és Olga kamara- és szólóművek mellett meglepetéssel is készülnek. A Jezsuita Roma Szakkollégium muzsikus alumnusai közül Sárközi Xénia (szoprán) és Farkas András (tenor) lépnek fel, hozzájuk társul Vámosi Katalin (szoprán) és Alszászy Gábor (orgona), illetve Benyus János (kürt). A koncert lezárásaként a miskolci Fényi Kamarakórus énekel Herpainé Velkey Klára vezényletével, a gálakoncert műsorvezetője pedig Bősze Ádám lesz.

A hangszerrel kapcsolatos tervekről, illetve az orgona javára szervezett adománygyűjtő kampányról – mely a november 22-i gálakoncerttel veszi kezdetét – minden részlet megtudható a templom honlapján a projektnek szentelt új menüpontban, illetve a templom október 21-én megjelent új, őszi–téli kiadványából.

A hangszert érintő beavatkozások mellett egy sor kapcsolódó fejlesztést is szeretnének elvégezni és készült egy hasznosítási terv is. Ezekre tekintettel dolgozták ki az ütemtervet, illetve a költségvetést.

A templomigazgatóság tisztában van vele, hogy a jezsuiták barátainak jelentős támogatása és központi költségvetési források nélkül aligha lehet sikeres a vállalkozás. Ezért szervezték meg a november 22-i jótékonysági gálakoncerttet. Előtte interaktív hangszerbemutatót tartanak, valamint kihelyeznek egy különleges orgonaperselyt. Jövőre orgonabállal és síp-örökbefogadási akcióval készülnek, melynek keretében a féltucatnyi támogatási lehetőség bármelyikével élő adományozóknak egy-egy, a hangszerből származó síppal fejezik ki hálájukat.

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda