Karácsonykor a gázai keresztények nagy része nem látogathatja meg rokonait Ciszjordániában

2018. december 13., csütörtök | 9:00

A Gázai övezetben élő keresztények nagy része idén nem kapott engedélyt az izraeli hatóságoktól, hogy átléphessen az erezi határátkelőn, és meglátogassa Ciszjordániában élő rokonait, barátait karácsonykor.

A keresztények vallásszabadságát védő Middle East Concern nevű szervezet december 10-én tette közzé a hírt, miszerint idén a Gázai övezetben lakó keresztények szinte minden utazási kérelmét elutasították az izraeli hatóságok. Csak az 55 évesnél idősebb emberek kaptak engedélyt, hogy átlépjenek az Izrael által ellenőrzött erezi határátkelőn. Közülük sokan azonban nem fogják elhagyni a Gázai övezetet, hiszen idős emberekről van szó, akik kíséret nélkül már nem tudnak utazni.

A Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott része;  a keresztények a lakosság körülbelül 0,1 százalékát teszik ki. Nehézségekbe ütközik, ha az ott élők el akarják hagyni a területet, de az elmúlt években az izraeli hatóságok nagyrészt megadták az ünnepi időszakra az utazási engedélyt a gázai keresztényeknek, akik a jeruzsálemi görög-ortodox patriarkátuson keresztül nyújtották be kérelmüket. 2016 karácsonyán több mint 600 gázai kereszténynek adtak engedélyt arra, hogy átlépjen az erezi határátkelőn. Idén azonban minden 55 évnél fiatalabb keresztény kérelmét elutasították.

Forrás: Middle East Concern; Vatikáni Rádió

Fotó: Middle East Concern

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
kovacs-zoltan-mariologus-gyumolcsolto-boldogasszony-unneperol-86418-20190324235153
Kovács Zoltán mariológus Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről

Az alábbiakban Kovács Zoltán plébános, mariológus írását tesszük közzé Urunk születésének hírüladása, magyar népi nevén Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéről.

05:00
ferenc-papa-isten-turelmes-es-lehetoseget-ad-valtozasra
Ferenc pápa: Isten türelmes, és lehetőséget ad a változásra

Március 24-én a Szentatya Jézusnak az Isten irgalmasságáról és a megtérés szükségességéről szóló példázatáról elmélkedett a déli Angelus elimádkozásakor. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közreadjuk.

2019. március 24., vasárnap