Karácsonykor a gázai keresztények nagy része nem látogathatja meg rokonait Ciszjordániában

2018. december 13. csütörtök, 09:00

A Gázai övezetben élő keresztények nagy része idén nem kapott engedélyt az izraeli hatóságoktól, hogy átléphessen az erezi határátkelőn, és meglátogassa Ciszjordániában élő rokonait, barátait karácsonykor.

A keresztények vallásszabadságát védő Middle East Concern nevű szervezet december 10-én tette közzé a hírt, miszerint idén a Gázai övezetben lakó keresztények szinte minden utazási kérelmét elutasították az izraeli hatóságok. Csak az 55 évesnél idősebb emberek kaptak engedélyt, hogy átlépjenek az Izrael által ellenőrzött erezi határátkelőn. Közülük sokan azonban nem fogják elhagyni a Gázai övezetet, hiszen idős emberekről van szó, akik kíséret nélkül már nem tudnak utazni.

A Gázai övezet a világ egyik legsűrűbben lakott része;  a keresztények a lakosság körülbelül 0,1 százalékát teszik ki. Nehézségekbe ütközik, ha az ott élők el akarják hagyni a területet, de az elmúlt években az izraeli hatóságok nagyrészt megadták az ünnepi időszakra az utazási engedélyt a gázai keresztényeknek, akik a jeruzsálemi görög-ortodox patriarkátuson keresztül nyújtották be kérelmüket. 2016 karácsonyán több mint 600 gázai kereszténynek adtak engedélyt arra, hogy átlépjen az erezi határátkelőn. Idén azonban minden 55 évnél fiatalabb keresztény kérelmét elutasították.

Forrás: Middle East Concern; Vatikáni Rádió

Fotó: Middle East Concern

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

19:10
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

17:33
Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 21.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 21.

Mai evangélium – 2019. január 21.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 2,18–22

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle