Katolikus iskolák igazgatóinak tartottak szakmai találkozót Egerben

2019. február 18., hétfő | 10:38

Csak a szeretet képes a konfliktusok megszüntetésére – ez a gondolat állt az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények igazgatói számára február 13-án Egerben rendezett értekezlet középpontjában. A találkozó szentmisével kezdődött, melyet Ternyák Csaba érsek mutatott be.

Homíliájában Ternyák Csaba érsek hangsúlyozta: a konfliktusok fő oka nem kívülről, hanem az ember belső vívódásaiból származik. Isten elküldte egyszülött Fiát, hogy megváltó szeretetével feloldja az Isten és az ember között a paradicsomi engedetlenségből fakadó konfliktust, helyreállítsa a bizalmi kapcsolatot – mondta a főpásztor. – A keresztfa az élet fája lett, ebből forrásozik számunkra a szeretet, a kegyelem. Az oltáron vér nélküli módon minden szentmisében megjelenik a keresztáldozat. Feloldja a bennünk lévő konfliktust, a bennünk lévő rosszat.

A szentmisét követően gyakorlati tapasztalatokat hallhattak a jelenlévők. Molnár-Gál Béla, a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium igazgatója arról beszélt, hogyan kell a hátrányos helyzetű gyerekekhez és szüleikhez fordulni. Számos példával támasztotta alá, hogy a tekintélyelvűség helyett a szeretet gyakorlása sokkal célravezetőbb. Személyre szabottan kell vizsgálni az egyes eseteket, kezelni a konfliktusokat, mert hajlamosak vagyunk arra, hogy egy-két rossz diák miatt általánosítsunk egy egész csoportra nézve – mondta az intézményvezető. – Tudatosan igyekszünk a hátrányos helyzetű gyermekeknek lehetőséget adni újból és újból, hogy a társadalom hasznos tagjai, jó keresztények legyenek.

Az előadások után egyéni kérdések megbeszélésére és kötetlen beszélgetésre is lehetőségük nyílt a jelenlévőknek.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle