Katolikus–muzulmán fórum: Ne használják a vallásokat a terrorizmus igazolására

Kitekintő – 2014. november 14., péntek | 19:25

„Sohasem lehet elfogadni, hogy a vallásokat a terrorizmus, az üldözések, az ártatlanok elleni erőszak, a szent helyek megszentségtelenítése és a kulturális örökség lerombolásának igazolására használják fel” – fogalmaz a Rómában tartott katolikus–muzulmán fórum november 13-i zárónyilatkozata.

Az Együtt dolgozni és másokat szolgálni címmel megrendezett fórum katolikus delegációját Jean-Louis Tauran bíboros, a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke, a muzulmán küldöttséget pedig Szejjed Hosszein Naszr, az amerikai főváros George Washington Egyetemének professzora vezette.

„A fiatalok nevelése a családban, az iskolában, az egyetemen, a templomban és a mecsetben  a legnagyobb jelentőségű egy olyan öntudat kialakítása érdekében, mely mások tiszteletét tanítja” – áll a dokumentumban. Ezért az iskolai programoknak és a tankönyveknek mások tárgyilagos és tisztelettel teli képét kellene mutatniuk. A résztvevők megállapították, hogy a vallásközi párbeszéd kultúrája mennyire fontos a kölcsönös megértés elmélyítésében és annak érdekében, hogy túllépjünk az előítéleteken, a gyanakváson és a torz általánosításokon, melyek megmérgezik a békés együttélést. A zárónyilatkozat végül bátorítja a keresztényeket és a muzulmánokat, hogy sokszorozzák meg a békét szolgáló találkozásokat, és együtt lépjenek fel a közjó érdekében.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria