Keltsd életre a templomodat! – Kovács Luca Sára, Sopron

2018. október 9. kedd 18:15

Meseíró pályázatunkkal arra hívtuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

Egy éjszaka a Szent Orsolya-templomban

Kedves Olvasó! Kovács Luca Sárának hívnak, a soproni Szent Orsolya Általános Iskola és Gimmnázium 4. a osztályos tanulója vagyok. Szeretnék nektek egy kis segítséget adni, hogy megismerjétek a soproni Szent Orsolya-templom rövid történetét.

1535-ben alapította Merici Szent Angéla az orsolyita rendet. Vállalt feladatuk a leányifjúság nevelése és a betegek, elesett emberek ápolása volt. 1747-ben a soproni rendházba nővérek érkeztek. Az egyszerű kis templom eredetileg fatornyos volt. Sok híres ember fordult meg itt, például Mária Terézia császárnő, Széchenyi Emilia grófnő.

Sokan segítették a szépülésben, de sajnos a háború az 1945-ös bombázás során valóságos romhalmazzá változtatta.

A háború utáni ínséges időben két év alatt újjáépítették. 30 méteres tornyában három igen értékes neogótikus díszítésű harang van: a Szeplőtelen Boldogasszony (nagyharang), a Szent Angéla (középharang) és a Szent Orsolya (kisharang, lélekharang). Szárnyas oltárán kívülről a négy evangélista jelképe: az oroszlán, a bika, a sas és az angyal láthatók. Ablakain színes történetek kaptak helyet. Belterében faszobrok, díszes padok, képek.

Kicsi templom, de a szíve nagy. Sokat járok oda misére, énekeltem is benne, hangversenyen is részt vettem itt. Ilyenkor elképzelem, hogy ha kiürül a templom, és sötét lesz, a falai között mi is történhet.

Ha leszáll az este, zárulnak az ajtók, ablakok, mindenki hazamegy, és álomra hajtja a fejét. Elcsendesül a város, mindenki otthonában tartózkodik. Akkor a templomban csoda történik, angyalok repdesnek, a faliképek életre kelnek. Nagy lesz a nyüzsgés-forgás. Mindenki hangosan beszélget, mintha nem is tudom mióta nem látták volna egymást.

Olyan lesz az egész hely, mintha valakit várnának, szép ruháik szebbnél-szebben pompáznak, alakjuk körül fény árad. A nagy zajban egy kellemes hang szólal meg. Hirtelen csend lesz, egy angyal közli, hogy megérkezett a házigazda. Szent Orsolya az oltár előtt megáll, és közli, hogy a mai nap táncverseny lesz. Mindenki párt keres magának, felcsendül a zene, és táncra perdülnek. A templom rozzettái színes fényt árasztanak a táncterem közepére.

A táncparkett megtelik szebbnél-szebb párokkal, mindenki lágy, selymes, színes ruhát visel, de egy pár közülük nagyon kilóg. Nem a szépség, hanem az egyszerűség miatt. A lány hófehér és halványkék színű selymet visel, olyan lágy, mint a felhők az égen. A fiúnak barnás-napságra ruhája fénylik, mint nap az égen. Hamar szájra kél, hogy kik is lehetnek ők. Feltűnik Szent Orsolyának is a csodálatos, szelíd pár. Így telik az est, hogy senkinek semmilyen ötlete nincs a párral kapcsolatban. Hajnalodni kezd: Szent Orsolya, védőivel az oldalán, az angyallal, az oroszlánnal, a bikával és a sassal, hozza a legjobban táncolók díját.

Szinte mindenki nagy pontszámot kap, de az ismeretlen pár nyeri a zsűri díját. Igyekezni kell, hogy a díjat át tudják adni. A hajnali fény a rozettákon keresztül megvilágítja az oltárt, amely olyan szikrázó fényben kezd el úszni, hogy hirtelen az ismeretlen pár beleolvad a fénybe, és eltűnik, és ahogy ők eltűnnek, szoborrá válik mindenki, és elhelyezkedik a megszokott helyén. Reggel hétre teljes világosság lesz a templomban. Zörren a kulcs a zárban, misére gyülekezik a gyereksereg. A mise alatt a nap fénye megvilágítja az oltárt, és akinek tiszta szíve van, az talán láthatja azt a fényt, melyben a pár még mindig jelen van. Ők ketten örökké óvni fogják a templomot.

Szeretek templomba járni, az orgona hangja és az énekek, a halkan szóló imák mind-mind értünk szólnak.

Kovács Luca Sára 10 éves, a soproni Szent Orsolya Általános Iskola és Gimmnázium 4. a osztályos tanulója. A soproni Szent Orsolya-templomról írta meséjét.

Keltsd életre a templomodat! – Meseíró pályázat gyerekeknek 

Berg Judit A holló gyűrűje címmel meseregényt írt gyerekeknek a Mátyás-templomról. Arra hívtuk a gyerekeket, hogy olvassák el a könyvet, és ennek mintájára keltsék életre a templomukban látható ábrázolásokat (festményeket, szobrokat, domborműveket…).

A holló gyűrűje című regény (Ecovit Kiadó Kft., 2017) történetének szereplői a Mátyás-templomot díszítő alakok, amelyek a mesében éjszakánként életre kelnek, és kalandok sora vár rájuk: megelevenedik Bodza, a királysírt őrző kőkutya, a szélkakas, a galamb, a bagoly, a béka, a gorgók, a sárkányok… Ezek az éjszakánként megelevenedő lények csak akkor változhatnak vissza, ha időben megtalálják a viharban eltűnt gyűrűt, amelyet a Menyasszony-torony tetejét díszítő holló tartott a csőrében.

A pályázat lezárult. A beérkezett mesék elbírálása folyamatban van. 

A legjobb három mese szerzőjét könyvjutalomban részesítjük. A legjobb meséket folyamatosan megjelentetjük a Magyar Kuríron, néhány mese helyet kap az Új Ember hetilapban is.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
engedjuk-e-hogy-vessen-csiszoljon-magahoz-hasonlova-formaljon-brenner-emleknap-szombathelyen
Engedjük-e, hogy Isten véssen, csiszoljon, formáljon? – Boldog Brenner János-emléknap Szombathelyen

Boldog Brenner János emléknapján, december 15-én megtelt ünneplőkkel a szombathelyi székesegyház. Először ünnepeljük a vértanú pap liturgikus emléknapját: szentmisével, emléktábla- és ligetmegáldással, a vértanúság útján tett zarándoklattal. A Szombathelyi Egyházmegye ünnepén jártunk.

2018. december 15. szombat
a-biblia-uzenete-uj-honfoglalas
Új honfoglalás

Advent 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,10–18)

2018. december 15. szombat
Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Adventi kalendárium – 2018. december 16., advent 3. vasárnapja

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle