Kerékpárutat neveztek el Bódi Mária Magdolnáról

Hazai – 2016. április 15., péntek | 23:07

Immár harmadik alkalommal indult kerékpáros zarándoklatot Bódi Mária Magdolna, a Veszprémi Főegyházmegye boldoggá avatásra váró fiatal vértanúja nyomában április 15-én, pénteken.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A zarándokok Szigligetről, Magdi születési helyéről indultak útnak egy rövid ima után, hogy biciklivel megtegyenek több mint 70 kilométert, végigjárva Magdi életének főbb helyszíneit.

Az első állomás Badacsonytördemic volt, ahol Magdit megkeresztelték. Itt Kovács Károly plébános fogadta a Szécsi Ferenc balatonfűzfői plébános kíséretében érkezett csoportot. A Szent Mihály Főangyal-plébániatemplomban a zarándokok elimádkozták a lorettói litániát, kérve a Szűzanya pártfogását útjuk sikerére, majd Juhász Gábor budapest-vizafogói plébános, a zarándoklat lelkivezetője rövid elmélkedésében Bódi Magdi tisztaságát állította a hívek elé, mely tisztaság napjainkban távol áll, szinte érthetetlen a legtöbb ember számára.


A kerékpárosok Badacsonytördemicről Köveskálra indultak, ahol Magdi iskolába járt. Itt Baladincz József plébánossal imádkoztak a templomban, majd rövid imádság után koszorút helyeztek el Magdi emléktáblájánál.

A csoport Balatonfüred érintésével a délutáni órákban Litérre érkezett, ahol Márfi Gyula érsek megáldotta a Litért és Balatonfűzfőt összekötő kerékpárutat, melyet Szécsi Ferenc plébános kezdeményezésére a két önkormányzat Bódi Mária Magdolnáról nevezett el. Az ünnepségen mindkét végpontnál felavatták az ezt jelölő táblát. Márfi Gyula érsek áldása után köszöntőt mondtak a két település polgármesterei, Litérnél Szedlák Attila, Balatonfüzfőn pedig Marton Béla. Ezt követően a zarándokok koszorút helyeztek el a fűzfői gyár bejáratánál tavaly felavatott emléktáblánál.


A kerékpárosok este a balatonfűzfő-gyártelepi templomban Márfi Gyula érsek szentmisét vitéz Ajtós József László esperessel, Szécsi Ferenc és Juhász Gábor plébánosokkal. Hálát adtak a nap kegyelmeiért, és imádkoztak a helybeliekkel együtt Magdi boldoggá avatásáért. A főpásztor szentbeszédében a napi evangéliumhoz kapcsolódva a szentáldozás fontosságára hívta fel a figyelmet, hangsúlyozva, hogy abban a templomban, ahol ezt a szentmisét ünneplik, Bódi Magdi több mint hét évtizeddel ezelőtt naponta találkozott az Úr Jézussal. Ez erősítette őt is vállalt küldetésében, és kell, hogy mindannyiunkat megerősítsen a saját életünkben.

A zarándokok április 16-án, szombaton délelőtt megemlékezésen vesznek részt Litéren, majd útjuk szentmisével zárul, melyet Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök, az MKPK ifjúsági referense és Márfi Gyula érsek mutatnak be.


A kerékpáros zarándoklatot a tervek szerint augusztus elején rendezik meg legközelebb.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria