Keresztény politikusok tiltakoznak Irakban két templom eladása és lerombolása ellen

2019. január 16. szerda, 09:47

Két bagdadi templom eladásának híre vitát váltott ki a helyi keresztény közösségekben, ellentétet szított az egyházvezetés és a politikában elkötelezett keresztények között – tájékoztatott január 8-án a Fides missziós hírügynökség.

Az egyik templom miatt korábban már tüntetéseket tartottak egy városrész felújítási projektje ellen. A tervek szerint lerombolnák az Isteni Bölcsességről elnevezett káld templomot a bagdadi Adhamija negyedben. Nemrég újabb ellentmondásos ügy került napvilágra: álítólag eladják és lerombolják a Bagdad központjában, a Sordzsa piac közelében található szír katolikus templomot. Az Ankawa.com weboldalon megjelent hírek szerint a keresztény templom eladása és lerombolása egy kereskedelmi terület kialakítását szolgálná.

Immanuel Khoshaba keresztény parlamenti képviselő és másik öt keresztény kollégája elhatározták, hogy parlamenti kivizsgálást kezdeményeznek a templomok és a keresztény ingatlanok eladásával kapcsolatban Bagdadban és az ország más területén. A keresztény politikus a vallási kisebbségek tulajdonaival foglalkozó kormányzati intézményhez, az egyháztámogatások osztályához (Waqf) fordult, hiszen az ingatlanok adásvétele csak a tulajdonosok – ez esetben az egyházak – engedélyével történhetett meg.

Egy volt képviselő, a keresztény Joseph Saliwa kemény hangú nyilatkozatban vádolta meg az egyháztámogatások osztályát és az egyházvezetést, hogy érintettek az egyházi tulajdonok eladásában. Rámutatott, hogy az ezekből befolyt összegek végső felhasználását homály fedi. A káld patriarkátus egy jegyzék kiadásával válaszolt Joseph Saliwa vádjaira, amelyben elutasítják a volt képviselő állításait és jogi lépéseket fontolgatnak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00