Kettős jubileum a montreali magyar plébánián

2018. október 17., szerda | 16:50

A Magyarok Nagyasszonya Egyházközség alapításának 90. évfordulója és a templom felszentelésének 55. évfordulója alkalmából jubileumi ünnepet tartottak a kanadai Montrealban október 14-én.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Montreali Magyar Katolikus Közösség ezzel egyidejűleg lezárta a missziónak szentelt elmúlt évet. A missziós év keretén belül minden hónapban egy-egy, a magyar katolikus templom üvegablakára festett szentről emlékeztek meg, hogy emléküket, hitvallásukat és tetteiket még inkább példának tekinthessék a hívek. Az elkövetkezendő esztendőre Licskó Szabolcs plébános meghirdette az összefogás évét.

Három fontos, de nagyon fájdalmas történelmi oka van annak, hogy a magyarság egy része Kanadába vándorolt. Sajnos az emigránsok fogadtatása nem volt olyan pozitív, mint amilyenre számítottak, és a munkanélküliség is komoly problémát okozott. A magyarok emiatt egyre inkább keresték egymás társaságát. Nagy örömmel adták hírül egymásnak, amikor megtudták, hogy magyar pap – Hédly Jeromos ferences szerzetes – érkezett Montrealba, aki először 1928. április 22-én tartott szentmisét a kanadai magyaroknak. Hédly atya javaslatára a katolikus magyarok szervezkedni kezdtek, ők alkották a mai egyházközség magvát. Több testület, csoport alakult a egyházközségen belül, melyek az elmúlt évek során időről időre átalakultak, formálódtak, de a folyamatos megújulásnak és az összetartozásnak köszönhetően mindig a közösség érdekeit szem előtt tartva tudtak munkálkodni.

Az idei kettős jubileumra a közösség nagy lelkesedéssel készült. Az ünnepi szentmisét Pierangelo Paternieri, a montreali egyházmegye kulturális és rituális közösségekért felelős püspöki helynöke és Licskó Szabolcs mutatták be. A misén a montreali magyar gyerekek ministráltak, a könyörgéseket pedig a helyi csoportok vezetői olvasták fel. Hegedűn közreműködött Lakatos István,  valamint a Lubilate együttes zenélt.

Licskó Szabolcs az egyházközséget egy fához hasonlította, amely csak akkor tud terebélyesedni, ha erős gyökerei vannak. Akkor, ha az őt körülvevő fundamentum, az alapok, a talaj megfelelőek. Mert akkor jöhet bármilyen nagy vihar, nehézség, a fa ugyanott marad továbbra is, sőt, talán még erősödik is.

Ez az egyházközség olyan emberek összejöveteleiből, találkozásaiból alakult ki, akik a történelmi viszonyok miatt, nehéz körülmények között kerültek Montrealba. Ám azokban a percekben sem veszítették el Istenbe vetett hitüket, bizalmukat és magyarságtudatukat – fogalmazott a plébános a szentmise után mondott beszédében.

Ezen gondolatokból kiindulva minden jelenlévő egy-egy – a közösségnek szánt – gondolatot, emléket vagy jó szándékot írt a falevelet formázó papírokra. Ezeket felakasztották egy fára, szimbolizálva a közösség fejlődésének folyamatát.

A szentmisét követően ünnepi ebédre került sor a montreali Magyarok Nagyasszonya-plébánia Mindszenty termében, közel háromszáz vendég részvételével. Az ebédet a Montreali Magyar Cserkészet tagjai szolgálták fel.

A műsor keretében beszédet mondott Sinka László, az ottawai magyar nagykövetség első beosztottja, és jelen volt Szentmihályi Gyula tiszteletbeli konzul is. A Gyöngyösbokréta Ifjúsági Táncegyüttes somogyi táncokat adott elő. Györgyi Attila a református egyház jókívánságait adta át a templom évfordulója alkalmából, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jókívánságait pedig Edvi István cserkészvezető olvasta fel. Az egyházközség tagjai, Fontányi Viktor és Sebestyén Alajos előadásában egy-egy verset hallhattak az ünneplők, végezetül pedig Licskó Szabolcs bemutatta a Historia Domus című könyvet, mely a montreali magyar katolikus egyházközség plébánosait mutatja be 1928-tól napjainkig.

A jubileumi ünnepség keretében nyitották meg a templom történetét, plébánosait, valamint az egyházközösség szervezeteit bemutató kiállítást.

Forrás: Bankó Anna Kőrösi Csoma Sándor Program-ösztöndíjas, Montreal (Kanada)

Fotó: Nyitrai Zsuzsa

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

13:01
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő