Ki vagy: Márta vagy Mária? – Három ötlet, hogy derűs házigazda lehess

2017. december 2. szombat 19:40

Valószínűleg sokunknak gondot jelent, amikor házigazdák vagyunk, hogy egyszerre kell gondoskodnunk vendégeink fizikai szükségleteiről, ugyanakkor jó lenne beszélgetni is velük, odafigyelni rájuk.

Az Aleteia portál munkatársai egy nap a reggel olvasott szentírási szakasz kapcsán tették föl egymásnak a kérdést: te ki vagy? Márta vagy Mária? Márta, aki sietve kiszolgálja a vendégeket, vagy Mária, aki csak ül Jézus lábainál?

„Én teljesen Márta vagyok” – sóhajtott föl egyikük, akinek gyakorlatias, tettrekész hozzállását kollégái mindig is irigyelték. Volt, aki úgy érezte: ő maga sem Márta, sem Mária – ám igyekszik magáévá tenni mindkét nőtípus legvonzóbb tulajdonságait. Mert igen, Mártának is vannak pozitív tulajdonságai, hisz ha ő nem lenne, mit evett volna Jézus? A két nővér vonásait ötvözhetjük, hogy jó házigazdák legyünk, akár karácsonykor, akár máskor.

1. A vendégség előtti időben imádkozz úgy, mint Mária!

A vendégség előtti napokban, hetekben imádkozz kicsit, vagy legalább mondj egy fohászt, valahányszor a nagy nap eszedbe jut. Liguori Szent Alfonz – akinek hozzáállása a nővérek közül Máriáéra emlékeztet – szavai megnyugtatnak minket az ünnepi készülődésben. „Mint akit az anyja vigasztal, úgy vigasztallak meg én titeket” – állítja középpontba Izajás könyvén (Iz 66,13) át Szent Alfonz Isten gondoskodó vonásait.

„Emmánuelre” bízhatjuk a komolyabb félelmeinket, például attól, hogy nagy családi veszekedés tör ki a vendégség közben, és elsuttoghatjuk neki az apró gondjainkat is: „Segíts, hogy ne felejtsek el vajat venni!”. Szent Alfonz mindig arra biztat: gyakran és nagy bizalommal forduljunk az Úrhoz; „tartsd mindig észben, hogy sem barát, sem testvér, sem apa, sem anya, sem házastárs nem szeret jobban téged Istennél.” Tudod, Emmanuel azt jelenti: „Velünk az Isten” – mert valóban velünk van.

2. Készülődj úgy, mint Márta!

Például kezdd el időben. Mindannyian ismerünk sokgyerekes anyukákat, akik a gyereknevelés mellett még egyetemre is járnak, és amellett még a plébániai ismerősöket is rendszeresen meghívják magukhoz. És mindezt képesek úgy kivitelezni, hogy nyugodtan beszélgetnek a vendégeikkel, odafigyelnek rájuk – ahelyett, hogy rohangálnának körbe, tányérokat és poharakat töltögetve, asztalokat és pultokat törölgetve. Egy ilyen anyuka végül is Márta vagy Mária?

Ha jobban megfigyeljük a dolgokat, észrevehetjük, hogy kuktában fődögél az étel, hogy papírtányérok vannak kikészítve, hogy mindenki magát szolgálja ki itallal a hűtőládából – tehát minden előre el- és kikészíttetett.

3. A vendégség alatt legyél olyan, mint Mária!

Gyakran hangsúlyozzák, milyen fontos, hogy mások Krisztust lássák bennünk. Teréz anya, aki egy tevékeny Mária, arra tanít, lássuk meg Jézust a gyermekünk, az idegenek és az asztalunknál ülő vendégek arcában egyaránt: „mindegyikük Jézus álruhában”.

Akkor tehát: hogyan fogok bánni Jézussal, amikor az asztalomhoz ül idén karácsonykor? Rá se nézek, mert a húst kell zsírral locsolgatnom?

Reméljük, nem így lesz. Reméljük, oda tudunk ülni hozzá, és nézni gyönyörű arcát. Reméljük, tudunk szedni neki az ételből, ami várja a kuktában – mert még ha nem is vagyunk született Márták, sem Máriák, azért úgy teszünk, mintha azok lennénk. Tudjuk, „Mária a jobbik részt választotta”, mégis – mivel azt szeretnénk – étel is várja vendégeinket. Anastasio Ballestrero bíborossal, Torino korábbi érsekével is egyet kell értenünk: „Az otthonunkban van hely Mártának és Máriának is, és mind a két helyet nekünk kell betöltenünk. Máriának kell lennünk, hiszen az Igét látjuk vendégül, és Mártának, hiszen az Emberfia érkezik hozzánk.”

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Pexels.com

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

21:41
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

09:38
hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. március 19.

Nagyböjti kalendárium – 2018. március 19.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle