Kispaptábor Kalocsán

Hazai – 2016. augusztus 17., szerda | 14:32

A kalocsai főszékesegyház búcsújának ünneplésével vette kezdetét idén a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papnövendékeinek tábora augusztus 15-én.

A főegyházmegye kispapjai Budapesten, Szegeden és Veszprémben tanulnak, ezért különösen fontos, hogy a nyári időszakban találkozhassanak, megismerjék egymást és együtt mélyítsék ismereteiket egyházmegyéjükről, ahol majd lelkipásztorként szolgálni fognak.

Augusztus 16-án, kedden a perifériákon élőkhöz látogattak el a papnövendékek. A Kalocsai Fegyház és Börtönben betekinthettek a fogvatartottak mindennapjaiba, valamint megismerkedtek lelkigondozásuk lehetőségeivel. A bevezető előadást Cselik Beatrix, a büntetés-végrehajtási intézmény címzetes századosa tartotta, majd Mészáros István címzetes prépost, a börtön lelkésze beszélt a lelkipásztori szolgálat lehetőségeiről, nehézségeiről és sikereiről. Az előadások után a növendékek megtekintették az intézményt, majd közös szentmisén vettek részt a fogvatartottakkal a Szent Kereszt-kápolnában. A szertartáson a börtön kórusa működött közre Eperjesi György százados vezetésével.

A börtönlátogatást követően a kispapok az Emberi Erőforrások Minisztériuma által fenntartott Kalocsai Gyermekotthonba látogattak, ahol rendkívül nehéz helyzetű és tragikus sorsú gyermekeket nevelnek. Az itt gondozottak sok problémával küszködnek, és szinte ellehetetleníti életüket a tény, hogy már kiskorukban találkoznak a szeretetlenség, a gyűlölet és az erőszak különböző formáival. A köztük való szolgálat az egyik legnehezebb szolgálat.

A tábor következő napjain a következő programok várják a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papnövendékeit: könyvtári szolgálat, kápolnatakarítás, egyházközségek közös meglátogatása, szentségimádás, idősekkel való találkozás.

Mindemellett találkoznak Bábel Balázs érsekkel is, aki a tábor kezdeményezője volt. Fontosnak tartja, hogy a nyarat kihasználva összekovácsolja azokat a fiatalokat, akiket a remények szerint a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye szolgálatára szentel majd fel.

Az idei találkozó témájához aktualitást adott az a nemrégiben napvilágot látott rendelkezés, melyben a Szentatya felhívta a megyéspüspökök figyelmét arra, hogy növendékeiket vezessék el a perifériákra is.

Forrás és fotó: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria