Kiszabadították a kameruni keresztény iskolából hétfőn elrabolt diákokat

2018. november 7. szerda, 15:29

A fegyveres konfliktus sújtotta északnyugat-kameruni tartomány székhelyén, Bamendában november 5-én, hétfőn rabolták el egy középiskolából a hetvenkilenc diákot és három felnőttet.

A fegyveresek által elraboltak között 11 és 17 év közötti diákok voltak, illetve a bamendai presbiteriánus középiskola igazgatója, egy tanár és egy sofőr. Fonki Forba tiszteletes, a kameruni presbiteriánus egyház vezetője úgy nyilatkozott, hogy az emberrablók nem váltságdíjat, hanem az iskola bezárását követelték.

November 6-án éjjel az elkövetők egy közeli presbiteriánus templomba vitték a diákokat, ahol szabadon engedték őket. Az egyház szóvivője szerint fáradtak és lelkileg nagyon megviseltek. A tiszteletes felhívást intézett az emberrablókhoz annak érdekében, hogy engedjék szabadon a három felnőttet is. A támadók feltehetően az angol nyelvű Amba boys elnevezésű csoport tagjai, akik valószínűleg egy korábbi emberrablás elkövetői is voltak: akkor az iskola diákjait 2,5 millió kameruni frank (4 ezer amerikai dollár) váltságdíjért cserébe engedték el. Az emberrablás miatt az iskola vezetősége úgy döntött, hazaküldi hétszáz diákját és felfüggeszti az oktatást, mert a diákok biztonságát az állam nem garantálja, a fegyveres csoportok folyamatos támadásainak vannak kitéve.

A nyugat-afrikai Kamerunban, amely korábban francia gyarmat volt, 2016 óta dúl a háború, amióta a két fontos angol nyelvű területen, az északnyugati és a délnyugati tartományban bejelentették, hogy el akarnak szakadni az országtól. Szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. Különösen nagy erőszak dúl északnyugaton, ahol az angol nyelvű szakadárok mellett a Boko Haram iszlamista csoportjai is fenyegetnek.

A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben, régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket az országban, és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra. Az 1982 óta hatalmon lévő Paul Biya elnök 2017-ben öt hónapra elzárta az anglofón területeket az internet-hozzáféréstől. A kormány ugyanis igyekszik megállítani minden szakadár törekvést, legyen az bármilyen jelentéktelen is. Elemzők szerint az országnak ez a nyugati területe, ahol a lakosságnak 20 százaléka él, biztosítja a kameruni GDP 60 százalékát, mert a terület gazdag olajban, gázban, fában és mezőgazdasági termékekben. Az állam számára fontos a területek megtartása, ezért a tartományi kormányzatokat frankofónok vezetik, az anglofón népesség pedig tiltakozik az erőszakos asszimiláció ellen. Az államfő francia anyanyelvű tagokból álló kormánya elleni tüntetések és a szakadár törekvések azután erősödtek fel, hogy a kormány tavaly leverte az angol nyelvű lakosság függetlenségéért tartott békés demonstrációkat.

Forrás: Avvenire, Vatican News, Híradó.hu

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: Afrika, háború
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda