Kiszabadították a kameruni keresztény iskolából hétfőn elrabolt diákokat

2018. november 7. szerda 15:29

A fegyveres konfliktus sújtotta északnyugat-kameruni tartomány székhelyén, Bamendában november 5-én, hétfőn rabolták el egy középiskolából a hetvenkilenc diákot és három felnőttet.

A fegyveresek által elraboltak között 11 és 17 év közötti diákok voltak, illetve a bamendai presbiteriánus középiskola igazgatója, egy tanár és egy sofőr. Fonki Forba tiszteletes, a kameruni presbiteriánus egyház vezetője úgy nyilatkozott, hogy az emberrablók nem váltságdíjat, hanem az iskola bezárását követelték.

November 6-án éjjel az elkövetők egy közeli presbiteriánus templomba vitték a diákokat, ahol szabadon engedték őket. Az egyház szóvivője szerint fáradtak és lelkileg nagyon megviseltek. A tiszteletes felhívást intézett az emberrablókhoz annak érdekében, hogy engedjék szabadon a három felnőttet is. A támadók feltehetően az angol nyelvű Amba boys elnevezésű csoport tagjai, akik valószínűleg egy korábbi emberrablás elkövetői is voltak: akkor az iskola diákjait 2,5 millió kameruni frank (4 ezer amerikai dollár) váltságdíjért cserébe engedték el. Az emberrablás miatt az iskola vezetősége úgy döntött, hazaküldi hétszáz diákját és felfüggeszti az oktatást, mert a diákok biztonságát az állam nem garantálja, a fegyveres csoportok folyamatos támadásainak vannak kitéve.

A nyugat-afrikai Kamerunban, amely korábban francia gyarmat volt, 2016 óta dúl a háború, amióta a két fontos angol nyelvű területen, az északnyugati és a délnyugati tartományban bejelentették, hogy el akarnak szakadni az országtól. Szakadár fegyveresek csoportjai küzdenek a kameruni biztonsági erőkkel egy független, angol nyelvű állam létrehozásáért Ambazónia néven. Különösen nagy erőszak dúl északnyugaton, ahol az angol nyelvű szakadárok mellett a Boko Haram iszlamista csoportjai is fenyegetnek.

A nyugat-afrikai ország angol anyanyelvű lakosai úgy érzik, hogy a kameruni társadalom peremére szorultak a francia nyelvű közösséggel szemben, régóta panaszkodnak arra, hogy másodrendű állampolgárként kezelik őket az országban, és a kormány kevesebb támogatást tesz elérhetővé számukra. Az 1982 óta hatalmon lévő Paul Biya elnök 2017-ben öt hónapra elzárta az anglofón területeket az internet-hozzáféréstől. A kormány ugyanis igyekszik megállítani minden szakadár törekvést, legyen az bármilyen jelentéktelen is. Elemzők szerint az országnak ez a nyugati területe, ahol a lakosságnak 20 százaléka él, biztosítja a kameruni GDP 60 százalékát, mert a terület gazdag olajban, gázban, fában és mezőgazdasági termékekben. Az állam számára fontos a területek megtartása, ezért a tartományi kormányzatokat frankofónok vezetik, az anglofón népesség pedig tiltakozik az erőszakos asszimiláció ellen. Az államfő francia anyanyelvű tagokból álló kormánya elleni tüntetések és a szakadár törekvések azután erősödtek fel, hogy a kormány tavaly leverte az angol nyelvű lakosság függetlenségéért tartott békés demonstrációkat.

Forrás: Avvenire, Vatican News, Híradó.hu

Fotó: Avvenire

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Címkék: Afrika, háború
Vezető híreink - olvasta már?
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő
egyhazmegyei-ifjusagi-talalkozo-kiskoroson-misszios-kereszt-jelenleteben
Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én.

2018. november 19. hétfő