Kitüntették a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség munkatársait

2018. november 7. szerda, 16:44

Az 1956-os forradalomra emlékezve ünnepséget rendeztek október 24-én a müncheni magyar főkonzulátus új épületében. A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa, Merka János, valamint lelkipásztori munkatársa, Szarvas Erzsébet a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehették át.


Merka János, Szarvas Erzsébet és Tordai-Lejkó Gábor

Az egybegyűlteket Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja köszöntötte. Beszédében felidézte a bajor–magyar kapcsolatok történelmi múltját. Georg Eisenreich, Bajorország médiáért felelős minisztere méltatta a magyarok bátorságát, melyről – mint fogalmazott – tanúságot tettek 1956-ban, majd 1989-ben is. Köszönetét fejezte ki a szoros bajor–magyar barátságért, melynek nemcsak múltja, hanem jelene is van; bizonyítják ezt a kereskedelmi, üzleti és oktatási élet terén kibontakozó kapcsolatok. Darák Péter, a Magyar Kúria elnöke példaként állította a jelenlévők elé 1956 lángoló lelkű fiataljait. Emlékeztetett, hogy noha csupán néhány ezren voltak, mégsem vonakodtak vállalni a második világháború utáni időszak legnagyobb fegyveres konfliktusát, nagy árat fizetve így a szabadságért. Végül Peter Küspert, a Bajor Alkotmánybíróság elnöke köszöntötte a müncheni magyarokat a nemzeti ünnep alkalmából.

Az ünnepi beszédeket három olyan személy kitüntetése követte, akik életüket a külhoni magyarság szolgálatába állították, és most ezért a Magyar Arany Érdemkeresztet vehették át.

Merka János, a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa a bajorországi magyar katolikus hívők anyanyelvű vallásgyakorlásának biztosítása, összetartozásának erősítése és közösségi életének formálása érdekében végzett fáradhatatlan munkájának elismeréseként vehette át az állami elismerést.

Merka János 1961-ben született Nagykárolyban, 1986-ban szentelték pappá. 1990-ben Németországban telepedett le. Az akkori Müncheni Magyar Katolikus Missziónál ifjúsági lelkészként tevékenykedett. Szervezte a cserkészéletet, és eredményesen gyűjtötte egybe a magyar híveket. 2002 óta a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa, 2012 óta németországi magyar főlelkész. Fáradságot nem ismerve dolgozik a magyar katolikus egyházközségért; nem csak a müncheni magyar katolikusok számára van jelen, rendszeresen jár Erdingbe, Landshutra, Rosenheimba és Bad Tölzbe. Felelős szerkesztője az ÉLETÜNK című egyházi újságnak, valamint elnöke a Müncheni Magyar Caritas Szolgálatnak. 2010 óta a Szuverén Máltai Lovagrend káplánja.

A plébános lelkipásztori munkatársa, Szarvas Erzsébet a jeles állami kitüntetést a bajorországi magyar diaszpóra érdekében végzett aktív szervezőtevékenysége elismeréseként vehette át. 

Szarvas Erzsébet Csongrádon született, pedagóguscsalád gyermekeként. Az érettségit követő óvodapedagógiai tanulmányai után általános iskolai hittanári, majd hittan-, etika- és nevelőtanári mesterszakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen. Férjével 1992 óta él a bajor fővárosban, ahol először óvónőként tevékenykedett, majd 2012-ben a magyar katolikus egyházközség lelkipásztori munkatársa lett. Lelkesedésének, precíz szervezői munkájának köszönhetően rendkívül színes és mozgalmas a közösség élete. Évente külföldi zarándokutat szervez, fáradhatatlanul dolgozik a magyar kulturális és történelmi gyökerek ápolásán is; rendszeresen koordinálja a nemzeti ünnepek alkalmából rendezett megemlékezéseket. 

A harmadik kitüntetett a Müncheni Katolikus Alapítványi Szakfőiskola oktatója, Filesch-Weszely Zsuzsánna, aki az oktatási és szociális területeken a magyar–bajor együttműködések kialakítása, a bajorországi magyar közösségi élet támogatása, valamint a magyarországi rászorulók megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként kapott kitüntetést. Aktív tagja a katolikus egyházközségnek, segíti munkáját azáltal is, hogy nemzeti ünnepeink alkalmával megfelelő helyszín biztosításáról gondoskodik.

A megemlékezést és a kitüntetések átadását Szulák Andrea rövid koncertje zárta, melyen felcsendült a többi között az 1956-os forradalommal egyidős Oly távol, messze van hazám című sláger is.

Szöveg: Taczman Andrea, Kőrösi Csoma Sándor Program-ösztöndíjas

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség 

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda