Kitüntették a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség munkatársait

2018. november 7., szerda | 16:44

Az 1956-os forradalomra emlékezve ünnepséget rendeztek október 24-én a müncheni magyar főkonzulátus új épületében. A Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa, Merka János, valamint lelkipásztori munkatársa, Szarvas Erzsébet a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehették át.


Merka János, Szarvas Erzsébet és Tordai-Lejkó Gábor

Az egybegyűlteket Tordai-Lejkó Gábor, Magyarország müncheni főkonzulja köszöntötte. Beszédében felidézte a bajor–magyar kapcsolatok történelmi múltját. Georg Eisenreich, Bajorország médiáért felelős minisztere méltatta a magyarok bátorságát, melyről – mint fogalmazott – tanúságot tettek 1956-ban, majd 1989-ben is. Köszönetét fejezte ki a szoros bajor–magyar barátságért, melynek nemcsak múltja, hanem jelene is van; bizonyítják ezt a kereskedelmi, üzleti és oktatási élet terén kibontakozó kapcsolatok. Darák Péter, a Magyar Kúria elnöke példaként állította a jelenlévők elé 1956 lángoló lelkű fiataljait. Emlékeztetett, hogy noha csupán néhány ezren voltak, mégsem vonakodtak vállalni a második világháború utáni időszak legnagyobb fegyveres konfliktusát, nagy árat fizetve így a szabadságért. Végül Peter Küspert, a Bajor Alkotmánybíróság elnöke köszöntötte a müncheni magyarokat a nemzeti ünnep alkalmából.

Az ünnepi beszédeket három olyan személy kitüntetése követte, akik életüket a külhoni magyarság szolgálatába állították, és most ezért a Magyar Arany Érdemkeresztet vehették át.

Merka János, a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa a bajorországi magyar katolikus hívők anyanyelvű vallásgyakorlásának biztosítása, összetartozásának erősítése és közösségi életének formálása érdekében végzett fáradhatatlan munkájának elismeréseként vehette át az állami elismerést.

Merka János 1961-ben született Nagykárolyban, 1986-ban szentelték pappá. 1990-ben Németországban telepedett le. Az akkori Müncheni Magyar Katolikus Missziónál ifjúsági lelkészként tevékenykedett. Szervezte a cserkészéletet, és eredményesen gyűjtötte egybe a magyar híveket. 2002 óta a Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség plébánosa, 2012 óta németországi magyar főlelkész. Fáradságot nem ismerve dolgozik a magyar katolikus egyházközségért; nem csak a müncheni magyar katolikusok számára van jelen, rendszeresen jár Erdingbe, Landshutra, Rosenheimba és Bad Tölzbe. Felelős szerkesztője az ÉLETÜNK című egyházi újságnak, valamint elnöke a Müncheni Magyar Caritas Szolgálatnak. 2010 óta a Szuverén Máltai Lovagrend káplánja.

A plébános lelkipásztori munkatársa, Szarvas Erzsébet a jeles állami kitüntetést a bajorországi magyar diaszpóra érdekében végzett aktív szervezőtevékenysége elismeréseként vehette át. 

Szarvas Erzsébet Csongrádon született, pedagóguscsalád gyermekeként. Az érettségit követő óvodapedagógiai tanulmányai után általános iskolai hittanári, majd hittan-, etika- és nevelőtanári mesterszakon végzett a Szegedi Tudományegyetemen. Férjével 1992 óta él a bajor fővárosban, ahol először óvónőként tevékenykedett, majd 2012-ben a magyar katolikus egyházközség lelkipásztori munkatársa lett. Lelkesedésének, precíz szervezői munkájának köszönhetően rendkívül színes és mozgalmas a közösség élete. Évente külföldi zarándokutat szervez, fáradhatatlanul dolgozik a magyar kulturális és történelmi gyökerek ápolásán is; rendszeresen koordinálja a nemzeti ünnepek alkalmából rendezett megemlékezéseket. 

A harmadik kitüntetett a Müncheni Katolikus Alapítványi Szakfőiskola oktatója, Filesch-Weszely Zsuzsánna, aki az oktatási és szociális területeken a magyar–bajor együttműködések kialakítása, a bajorországi magyar közösségi élet támogatása, valamint a magyarországi rászorulók megsegítése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként kapott kitüntetést. Aktív tagja a katolikus egyházközségnek, segíti munkáját azáltal is, hogy nemzeti ünnepeink alkalmával megfelelő helyszín biztosításáról gondoskodik.

A megemlékezést és a kitüntetések átadását Szulák Andrea rövid koncertje zárta, melyen felcsendült a többi között az 1956-os forradalommal egyidős Oly távol, messze van hazám című sláger is.

Szöveg: Taczman Andrea, Kőrösi Csoma Sándor Program-ösztöndíjas

Forrás és fotó: Müncheni Magyar Katolikus Egyházközség 

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-nagycsutortok-este-annak-van-legnagyobb-hatalma-aki-leginkabb-szolgal
Ferenc pápa nagycsütörtök este: Annak van legnagyobb hatalma, aki leginkább szolgál!

Április 18-án a Szentatya a Rómához közeli Velletri település börtönében mutatta be a nagycsütörtök esti misét, amelynek keretében megmosta tizenkét különböző nemzetiségű fogvatartott lábát. Az elítéltek közül lelkileg is sokan készültek az alkalomra, például meg is gyóntak.

2019. április 18., csütörtök
erdo-peter-mutatta-be-nagycsutortok-esti-szentmiset-esztergomban-96211
Erdő Péter mutatta be a nagycsütörtök esti szentmisét Esztergomban

Április 18-án, nagycsütörtökön este Erdő Péter bíboros, prímás mutatott be szentmisét az esztergomi bazilikában. A liturgia során a főpásztor elvégezte a lábmosás szertartását.

2019. április 18., csütörtök
Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Útravaló – 2019. április 18., nagycsütörtök

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle