Klimo György éremgyűjteménye – Az éremtár kirablása

2016. március 21. hétfő 09:55

Klimo György a 18. századi Pécs kultúrapártoló püspöke: nemcsak könyvtárat hozott létre, de éremgyűjteménye is híres volt. A Klimo-éremgyűjtemény sorsát végigkövető cikksorozatunk harmadik, befejező része az éremtár kirablásáról szól.

Klimo nevezetes gyűjteményét nem sokkal halála után, az 1800-as évek elején kirabolták. A továbbiakban ennek a rablásnak a történetét követjük nyomon – előrebocsátva, hogy ez a történet rekonstruált, s néhol csak feltételezéseken alapul.

Klimo halála után Esterházy Pál lett a pécsi püspök, aki 19 évig töltötte be a tisztséget. Esterházy halála után azonban nyolc évig betöltetlen maradt a püspöki szék. 1803-ban meghalt a püspöki könyvtáros, ennek következtében a könyvtár és a könyvtárban elhelyezett éremtár is felügyelet nélkül maradt. Különböző források szerint az 1803 augusztusa és 1804 januárja közötti időszakban fosztották ki az éremtárat. A rablásra teljesen váratlanul derült fény: 1804. január 24-én a káptalan ülésezett, Koller József nagyprépost pedig bejelentette, hogy a nap folyamán megtekinthető a püspöki palota bibliotékájában elhelyezett éremgyűjtemény. Az éremkészlet korábban a könyvtár egyik szekrényében volt elhelyezve: most azonban üresen találták a régi arany-, ezüst- és rézpénzek rekeszeit. A gyűlés tagjai döbbenten vették tudomásul a történteket, a felmerülő kérdésekre senki nem tudott magyarázatot adni. Egyes adatok szerint a rabló rendelkezett a szükséges kulcsokkal, erre utalhat, hogy sem az ajtót, sem a szekrényt nem nyitották ki erőszakosan. Az ügyben érintettek fő feladatává az vált, hogy minél hamarabb megakadályozzák a tolvajt, nehogy értékesítse az ellopott érmeket. Ennek érdekében figyelmeztetéseket küldtek szét pécsi és baranyai aranyművesekhez, továbbá elhatározták, hogy jelentik az esetet a helytartótanácsnak. A pécsi aranyműveseket sorban idézték be és hallgatták ki, de semmi nyomra nem bukkantak. Átvizsgálták a könyvtár ajtajait, erőszakos behatolás nyomait keresve, de végül arra jutottak, hogy a zárakat csak saját kulcsokkal nyithatták ki. Ezen kívül azonban nem tudtak kideríteni semmit, a pécsi nyomozás megakadt. Az eltűnt érmekről listát készítettek; ezeket több városnak is elküldték nyomozás céljából.


Mindeközben Koller megpróbálta felidézni azokat az eseményeket, amelyek az éremlopáshoz vezethettek. A kulcsokat éjjeliszekrénye fiókjában tartotta iratok és papírok között. A fiókot nem zárta, hiszen úgy vélte, senki nem tudhatja, hogy a kulcsok ott vannak. Szobájában csak ő és az inasa fordult meg, aki csak takarítani járt a szobába. Koller többször használta ezt a szekrényt az inas jelenlétében, legtöbbször azért, hogy pénzt vegyen ki belőle. A szolgát azonban hűségesnek és megbízhatónak tartotta.

Fél év után akadtak újra nyomra, amikor értesítés érkezett Bécsből. Az értesítés szerint egy bécsi aranyműves, Vojgt Lipót több érmet is eladott, amelyek megegyeznek a Pécsett eltűnt pénzekkel. Javasolta, hogy a pécsi egyházmegye tegye meg a további lépéseket a bécsi városi elöljáróságnál. Kiderült, hogy Vojgt Lipót bécsi kereskedő és aranyműves az érmék egy részét egy Gábor nevű zsidótól vásárolta meg, majd adta el. A bécsi hatóságok tudatták, hogy a Gábor nevű kereskedőt üzleti útjáról hazatérve vallatóra fogják fogni, és a fejleményekről értesítik az egyházmegyét. A nyomozás azonban elhúzódott, és eredmény továbbra sem volt. Kimondták, hogy amennyiben nem lesz meg a tettes, a kárt Kollernek kell megtérítenie. 1805 folyamán a káptalani helynök vezetésével Koller József nagyprépost ellen „kánoni intelemből” folyó per indult. Az ügyet Koller nyerte meg, a per 1806-ban béküléssel zárult le.

Tettesként a francia inast nevezték meg, de bizonyítékok híján nem vonhatták felelősségre. A gyűjtemény maradványairól Csajághy Károly gondoskodott. Hosszú kutatások és levelezések után pár érem visszakerült a gyűjteménybe, a meg nem került darabok pedig hazai és külföldi gyűjtemények részeivé váltak, hiszen mire egyáltalán észrevették a hiányt, a tettest már nem lehetett megállítani a terjesztésükben. Az idők folyamán a gyűjtemény újra bővülni kezdett, a 20. századra újra kialakult egy 3000 darabot számláló gyűjtemény, melynek egy része a pécsi Püspöki KincsTárban, éremtartó szekrényekben elhelyezve pihen a néhai tulajdonos portréjának óvó tekintete alatt.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kultúra
Vezető híreink - olvasta már?
mindszenty-szobrot-allitottak-vaci-karolina-katolikus-altalanos-iskolaban
Mindszenty-szobrot állítottak a váci Karolina Katolikus Általános Iskolában

Az 1956-os forradalom 60. évfordulóján Mindszenty József hercegprímás emléke előtt szoborállítással tisztelgett a váci Karolina Katolikus Általános Iskola és Székesegyházi Kórusiskola. Október 21-én Beer Miklós püspök áldotta meg a Pákh Tibor adományozta szobrot.

2016. október 21. péntek
erdo-peter-biboros-ujabb-ot-evre-az-istentiszteleti-es-szentsegi-kongregacio-tagja-lett
Erdő Péter bíboros újabb öt évre az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció tagja lett

Ferenc pápa újabb öt évre kinevezte Erdő Péter bíborost az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció (Congregatio de Cultu Divino et Disciplina Sacramentorum) tagjává, amiről október 12-én kelt levelében Robert Sarah bíboros, a testület prefektusa értesítette a főpásztort.

2016. október 21. péntek