Kocsis Fülöp görögkatolikus metropolita megszentelte a Dunát

2016. január 6. szerda 18:29

Vízkeresztet élővízszenteléssel ünnepelte a budai görögkatolikus egyházközség január 6-án. A Szent Liturgiát Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye metropolitája mutatta be a Fő utcai Szent Flórián-templomban, majd a hívekkel a Duna-partra vonult, s megszentelte a folyó vizét.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Vízkereszt kiemelt görögkatolikus ünnep, görögül epifánia, vagyis úrjelenés. Krisztus megkeresztelkedésekor megjelent a teljes Szentháromság. „Megkeresztelkedése után Jézus nyomban feljött a vízből. Akkor megnyílt az ég, és látta, hogy az Isten Lelke, mint galamb leszállt és föléje ereszkedett. Az égből szózat hallatszott: Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.” (Mt 3,16–17)

Kocsis Fülöp érsek-metropolita a Szent Liturgián úgy fogalmazott: epifánia, azaz úrjelenés ünnepén hallhattuk Szent Pál apostolnak azt a levélrészletét (Tit 2,11), amely ugyanezzel a szóval kezdődik: megjelent. „Megjelent a mi Üdvözítő Jézus Krisztusunk kegyelme minden embernek.”

Pál arra utalt – folytatta a főpásztor –, hogy szakítsunk az istentelenséggel és az evilági vágyakkal, helyette józanul, szentül és buzgón éljünk. Várjuk a reményünk boldog beteljesülését, Jézus Krisztus dicsőséges eljövetelét. Jézusét, aki önmagát adta értünk, hogy megtisztítson. Talán a megtisztulás miatt is hallgatjuk ezeket az evangéliumi szavakat, a tiszta életre való buzdítást. Mert az epifánia, Jézus Krisztus megjelenése, a vizekben való megjelenése a megtisztulás képe is, annak üzenete. Mi magunk is meg akarunk tisztulni bűnös vágyainktól – hangsúlyozta Kocsis Fülöp, aki az emberben élő tisztaság utáni vágy mélységére két történetet is hozott.

Az elsőben saját emlékét idézte fel. Fiatal papként, útban egy baráti családhoz, átvágott a nagyváros lakótelepén. Az aszfalton fiatalok ültek körben italos üvegek társaságában. Meglátva a papi reverendát, zavarba estek. Közülük a legbátrabb hozzá lépett, s megkérte: atya, beszélgessen velünk. A megszólításnak Kocsis Fülöp nem tudott ellenállni, s a társaság tagjai közé telepedett, megkérdezve: miről akartok beszélgetni? A lány dadogva, a szavakat keresve így szólt: atya, nekünk lelkiismeretfurdalásunk van. A fiatal papot meglepte, amit hallott, ugyanis nem ezt várta a lakótelepi fiataloktól.

Bizonnyal a reverenda láttán törtek felszínre az egykori családi emlékek, Isten emberével találkozva döbbentek rá: lelkük is van – sommázta az esetet.

A következő történetet Székely János püspöktől hallotta. Ennek főszereplője az esztergomi leánynevelő intézet lakója volt. Társaival együtt fiatal korára tekintettel nem került börtönbe. János atya elhatározta, rendszeres bibliaórákat tart a javítóintézetben. Egyik órájának végén hozzálépett a lány, s megkérte, beszélgessenek négyszemközt. A beszélgetőszobában Székely János érdeklődve várta, mit szeretne mondani a fiatal. Ő azonban sokáig küzdött a könnyeivel, míg végre ezt kérdezte: atya, lehetek én még valamikor újra tiszta?

Felébredt benne a vágy a tisztaság iránt. És ez a vágy nem hiábavaló. Bármit követünk is el, van reményünk a megtisztulásra. Előbb fel kell ismerni, mint a lakótelepi fiataloknak, hogy valami nincs rendben, hogy valamit belül ki kell tisztítani az életünkből. Valami furdalja a lelkiismeretünket. Ha szembesülünk azzal, mik vagyunk, s mik lehetnénk, hogy mit vár tőlünk az Isten, és mit teszünk, akkor óhatatlanul felébred bennünk a lelkifurdalás – magyarázta Kocsis Fülöp, hozzáfűzve: ez azonban kevés. Tudnunk kell, hová forduljunk. Nemcsak egy atyához, hanem magához a mennyei Atyához. Egyedül Ő adhatja meg nekünk a tisztaságot. Éppen azzal, hogy nekünk adta a Fiát.

Ismét Szent Pált idézve az érsek-metropolita kiemelte: Ő odaadta magát nekünk, hogy megváltson gonoszságainktól és megtisztítson, hogy visszaadja nekünk azt a tisztaságot, amelyre szívünk mélyén mindannyian vágyunk.

Az ünneppel kapcsolatban megjegyezte: vízkereszt üzenete, hogy újra visszataláljunk a tisztasághoz. Nem a magunk erejéből, mivel önmagunkat nem tudjuk tisztára mosni, önmagunkat nem tudjuk megváltani. Egyedül Isten képes visszaadni a tisztaságot.

Azért megyünk a Dunára, hogy megszenteljük az élő vizet. A vizet az otthonainkba visszük, amitől felébred bennünk a vágy a tisztaság után, hogy szakítsunk az evilági vágyakkal, és buzgón, szentül és istenfélelemben éljünk – zárta gondolatait a püspök.

Makláry Ákos budai parókus köszönetet mondott Kocsis Fülöp metropolitának az ünnepi Szent Liturgiáért, s mindenkit a vízszentelésre hívott.

A templomot zsúfolásig megtöltő népes gyülekezet Kocsis Fülöp metropolita vezetésével vonult a Bem rakparton keresztül a Batthyány téri Duna-partra. A szűnni nem akaró hóesésben zengett az ének: „Az Úr szava a vizeken kiáltja, mondván: Jertek mindnyájan, s vegyétek a megjelenő Krisztus lelkét.”

A hajókikötő lépcsőjéről szentelte meg a Duna vizét Kocsis Fülöp, aki a szertartást követően a megszentelt vízzel áldotta meg az elé járulókat.

Fotó: Thaler Tamás

Ditzendy Attila/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
zarandokutja-veget-ert-takacs-nandor-temetese-szekesfehervaron-2016
Zarándokútja véget ért – Takács Nándor püspök temetése Székesfehérváron

Takács Nándor nyugalmazott püspök földi maradványait július 27-én, délelőtt 9 órakor ravatalozták fel a székesfehérvári Szent István-bazilikában, ahol a rokonság és a hívek sokasága várta csendes imádságban. A közös rózsafüzér után, 11 órakor mutattak be misét az elhunyt főpásztor lelki üdvéért.

19:02
langra-lobbantani-vilagot
Árassza el világunkat a szeretet lángja – Stanisław Dziwisz bíboros az IVT nyitószentmiséjén

Július 26-án hivatalosan kezdetét vette az Ifjúsági Világtalálkozó a Stanisław Dziwisz krakkói érsek által Krakkóban, a Błonia parkban bemutatott szentmisével, amelyen kétszázezer fiatal vett részt.

13:30
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle