Kocsis Fülöp vezetett feltámadási szertartást Ungváron

2018. április 14. szombat 12:45

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetett feltámadási szertartást és végzett pászkaszentelést április 7-én, szombaton a Kárpátalja legszebb műemlékei közé tartozó ungvári Szent Kereszt felmagasztalása-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A Julián-naptárt követő kárpátaljai görögkatolikusok és ortodoxok az április 7–8-i hétvégén ünnepelték Krisztus feltámadását. Az ungvári görögkatolikus székesegyházat megtöltötték a hívek, akik szombaton este fél 12-kor kis esti zsolozsmára gyűltek össze.

Ezt követően kezdődött el a feltámadási szertartás, melyet Kocsis Fülöp érsek vezetett, s amelyen szolgálatot teljesített többek között Tóth Lóránt is, a Hajdúdorogi Főegyházmegye diakónusa. Az idén február 2-án szentelt diakónus elárulta, felemelő érzés volt átélnie azt, hogy ilyen sokan vettek részt a közös imádságban. Az evangélium a hagyományoknak megfelelően öt nyelven hangzott el: ószlávul, görögül, latinul, olaszul és magyarul.

A hagyományos pászkaszentelés órákig tartott a Szent Liturgia végén, a hívek ugyanis több ezer kosarat vittek magukkal.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-hutlenseg-megelozese-mit-mond-pszichologus-es-moralteologus
A hűtlenség megelőzése – Mit mond a pszichológus és a morálteológus?

A Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola Családteológiai Intézetének szervezésében szeptember 20-án Somogyiné Petik Krisztina, Asztalosné Elekes Szende pszichológus és Papp Miklós görögkatolikus lelkész, morálteológus beszélt a hűtlenség megelőzéséről a főiskola nagyelőadójában.

2018. szeptember 21. péntek
-masok-okulni-fognak-vallomasombol-megjelent-kruesz-krizosztom-pannonhalmi-foapat-oneletrajza
„Mások okulni fognak vallomásomból” – Megjelent Kruesz Krizosztom pannonhalmi főapát önéletrajza

Szeptember 20-án este a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban mutatták be Sólymos László Szilveszter OSB Kruesz Krizosztom (1865-1885), Kruesz Krizosztom Önéletrajz című kötetének a bemutatására.

2018. szeptember 21. péntek