Kocsis Fülöp vezetett feltámadási szertartást Ungváron

2018. április 14. szombat 12:45

Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita vezetett feltámadási szertartást és végzett pászkaszentelést április 7-én, szombaton a Kárpátalja legszebb műemlékei közé tartozó ungvári Szent Kereszt felmagasztalása-székesegyházban.

KÉPGALÉRIA –  klikk a képre!

A Julián-naptárt követő kárpátaljai görögkatolikusok és ortodoxok az április 7–8-i hétvégén ünnepelték Krisztus feltámadását. Az ungvári görögkatolikus székesegyházat megtöltötték a hívek, akik szombaton este fél 12-kor kis esti zsolozsmára gyűltek össze.

Ezt követően kezdődött el a feltámadási szertartás, melyet Kocsis Fülöp érsek vezetett, s amelyen szolgálatot teljesített többek között Tóth Lóránt is, a Hajdúdorogi Főegyházmegye diakónusa. Az idén február 2-án szentelt diakónus elárulta, felemelő érzés volt átélnie azt, hogy ilyen sokan vettek részt a közös imádságban. Az evangélium a hagyományoknak megfelelően öt nyelven hangzott el: ószlávul, görögül, latinul, olaszul és magyarul.

A hagyományos pászkaszentelés órákig tartott a Szent Liturgia végén, a hívek ugyanis több ezer kosarat vittek magukkal.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

16:07
latogatoban-szent-istvan-bazilika-harangtornyaiban
Csak a háborúkban hallgattak el... – Látogatóban a Szent István-bazilika harangtornyaiban

A kereszténység egyik ősi vallási jelképe, szakrális tárgya a harang. Harang zúg ünnepekkor, a gyász idején, messzire szólt a félrevert harang tűz vagy árvíz esetén, s még ma is harangszó hívja szentmisére az embereket.

2018. július 18. szerda