Kodály Zoltán szakmai napot tartottak a miskolci Fráter György-gimnáziumban

2017. december 7. csütörtök 15:02

Miskolc zenepedagógusai, oktatói és az érdeklődők számára szerveztek szakmai napot november 17-én a Fráter György Katolikus Gimnáziumban, bemutatva Kodály Zoltán alkotói munkásságát.

A nap a Fráter kórus nyitott próbájával indult. Az egyórás foglalkozáson az esti koncerten felhangzó Mi Atyánk… című kórusmű próbájára került sor. Nemcsak éneklés, hanem a mű elemzése és felépítése is teret kapott a próba során, melynek végén „laza”, könnyed dallamok is felcsendültek a harmincfős énekkar előadásában, ráadásként.

Délután szakmai tanácskozást tartottak Kiss Csaba karnagy, a Debreceni Tanítóképző Intézet adjunktusa vezetésével. Előadásában Kodály Zoltán eddig még nem publikus gondolatairól és a személyével kapcsolatos eseményekről beszélt. Az előadást követően a hallgatóság és az előadó között élénk beszélgetés alakult ki a mai zeneoktatás (a mindennapos éneklés gondolata, stb.) témájáról.

A város énekkarainak részvételével este reprezentatív hangversenyre került sor az iskola aulájába. A Fráter György Katolikus Gimnázium két énekkara két eltérő előadói stílusú programot adott, Regős Zsolt, illetve Váraljai Réka vezetésével. Ezt követően a Fazekas Általános Iskola Gyermekkara énekelt, akiket Balásné Molnár Ildikó karnagy vezetett.

A koncert és a nap zárásaként a Kodály Zoltán által feldolgozott Esti dal szólalt meg az összkar előadásában.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap
a-legcsodalatosabb-ajandek-es-legfelelmesebb-titok-sapientia-nap-az-eucharisztiarol
A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap