Kodály Zoltán szakmai napot tartottak a miskolci Fráter György-gimnáziumban

2017. december 7. csütörtök 15:02

Miskolc zenepedagógusai, oktatói és az érdeklődők számára szerveztek szakmai napot november 17-én a Fráter György Katolikus Gimnáziumban, bemutatva Kodály Zoltán alkotói munkásságát.

A nap a Fráter kórus nyitott próbájával indult. Az egyórás foglalkozáson az esti koncerten felhangzó Mi Atyánk… című kórusmű próbájára került sor. Nemcsak éneklés, hanem a mű elemzése és felépítése is teret kapott a próba során, melynek végén „laza”, könnyed dallamok is felcsendültek a harmincfős énekkar előadásában, ráadásként.

Délután szakmai tanácskozást tartottak Kiss Csaba karnagy, a Debreceni Tanítóképző Intézet adjunktusa vezetésével. Előadásában Kodály Zoltán eddig még nem publikus gondolatairól és a személyével kapcsolatos eseményekről beszélt. Az előadást követően a hallgatóság és az előadó között élénk beszélgetés alakult ki a mai zeneoktatás (a mindennapos éneklés gondolata, stb.) témájáról.

A város énekkarainak részvételével este reprezentatív hangversenyre került sor az iskola aulájába. A Fráter György Katolikus Gimnázium két énekkara két eltérő előadói stílusú programot adott, Regős Zsolt, illetve Váraljai Réka vezetésével. Ezt követően a Fazekas Általános Iskola Gyermekkara énekelt, akiket Balásné Molnár Ildikó karnagy vezetett.

A koncert és a nap zárásaként a Kodály Zoltán által feldolgozott Esti dal szólalt meg az összkar előadásában.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kitagult-liturgikus-ter-bemutatjuk-megujulo-gyori-szekesegyhazat
Kitágult a liturgikus tér – Bemutatjuk a megújuló győri székesegyházat

A győri Nagyboldogasszony-székesegyház felújításáról Veres András győri megyéspüspök, az MKPK elnöke; Lukácsi Zoltán, a Győri Hittudományi Főiskola rektora; Bognár István püspöki irodaigazgató, a székesegyház plébánosa és Németh Attila sopronbánfalvi plébános számolt be olvasóinknak.

2017. december 13. szerda
angyal-lehel-teren-bunbanati-es-imaestet-tartanak-az-arpad-hazi-szent-margit-templomban
ANGYAL a Lehel téren – Rekordszámú pap várja a gyónni vágyókat az Árpád-házi Szent Margit-templomban

A Regnum Marianum és a Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom közössége „Adventi és Nagyböjti Gyónási Alkalmat”, azaz ANGYAL-t szervez december 20-án, 18 órától a budapesti Lehel téri templomban.

2017. december 13. szerda