Kodály Zoltán szakmai napot tartottak a miskolci Fráter György-gimnáziumban

2017. december 7. csütörtök 15:02

Miskolc zenepedagógusai, oktatói és az érdeklődők számára szerveztek szakmai napot november 17-én a Fráter György Katolikus Gimnáziumban, bemutatva Kodály Zoltán alkotói munkásságát.

A nap a Fráter kórus nyitott próbájával indult. Az egyórás foglalkozáson az esti koncerten felhangzó Mi Atyánk… című kórusmű próbájára került sor. Nemcsak éneklés, hanem a mű elemzése és felépítése is teret kapott a próba során, melynek végén „laza”, könnyed dallamok is felcsendültek a harmincfős énekkar előadásában, ráadásként.

Délután szakmai tanácskozást tartottak Kiss Csaba karnagy, a Debreceni Tanítóképző Intézet adjunktusa vezetésével. Előadásában Kodály Zoltán eddig még nem publikus gondolatairól és a személyével kapcsolatos eseményekről beszélt. Az előadást követően a hallgatóság és az előadó között élénk beszélgetés alakult ki a mai zeneoktatás (a mindennapos éneklés gondolata, stb.) témájáról.

A város énekkarainak részvételével este reprezentatív hangversenyre került sor az iskola aulájába. A Fráter György Katolikus Gimnázium két énekkara két eltérő előadói stílusú programot adott, Regős Zsolt, illetve Váraljai Réka vezetésével. Ezt követően a Fazekas Általános Iskola Gyermekkara énekelt, akiket Balásné Molnár Ildikó karnagy vezetett.

A koncert és a nap zárásaként a Kodály Zoltán által feldolgozott Esti dal szólalt meg az összkar előadásában.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
keltsd-eletre-templomodat-mocsari-julia-monor2
Keltsd életre a templomodat! – Mocsári Júlia, Monor

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. július 19. csütörtök
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

2018. július 19. csütörtök