Kodály Zoltán szakmai napot tartottak a miskolci Fráter György-gimnáziumban

2017. december 7. csütörtök 15:02

Miskolc zenepedagógusai, oktatói és az érdeklődők számára szerveztek szakmai napot november 17-én a Fráter György Katolikus Gimnáziumban, bemutatva Kodály Zoltán alkotói munkásságát.

A nap a Fráter kórus nyitott próbájával indult. Az egyórás foglalkozáson az esti koncerten felhangzó Mi Atyánk… című kórusmű próbájára került sor. Nemcsak éneklés, hanem a mű elemzése és felépítése is teret kapott a próba során, melynek végén „laza”, könnyed dallamok is felcsendültek a harmincfős énekkar előadásában, ráadásként.

Délután szakmai tanácskozást tartottak Kiss Csaba karnagy, a Debreceni Tanítóképző Intézet adjunktusa vezetésével. Előadásában Kodály Zoltán eddig még nem publikus gondolatairól és a személyével kapcsolatos eseményekről beszélt. Az előadást követően a hallgatóság és az előadó között élénk beszélgetés alakult ki a mai zeneoktatás (a mindennapos éneklés gondolata, stb.) témájáról.

A város énekkarainak részvételével este reprezentatív hangversenyre került sor az iskola aulájába. A Fráter György Katolikus Gimnázium két énekkara két eltérő előadói stílusú programot adott, Regős Zsolt, illetve Váraljai Réka vezetésével. Ezt követően a Fazekas Általános Iskola Gyermekkara énekelt, akiket Balásné Molnár Ildikó karnagy vezetett.

A koncert és a nap zárásaként a Kodály Zoltán által feldolgozott Esti dal szólalt meg az összkar előadásában.

Forrás és fotó: Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-szeretunk-mar-megtettuk-az-elso-lepest-ahhoz-hogy-oljunk
Ferenc pápa: Ha nem szeretünk, már megtettük az első lépést ahhoz, hogy öljünk!

Október 17-én a Szentatya azt fejtette ki a „Ne ölj!” parancsról szóló katekézisében, hogy nem más ez a parancs, mint Jézus tanítása szerint felszólítás a szeretetre és az irgalomra, és vigyáznunk kell, mert a másik sértegetésével, lenézésével, levegőnek nézésével már gyilkosai is vagyunk neki.

2018. október 17. szerda
-van-egy-almunk-vilag-vallasi-vezetoi-beke-muhelyeben-munkalkodnak
„Van egy álmunk!” – A világ vallási vezetői a béke műhelyében munkálkodnak

Ökumenikus imádsággal és ünnepélyes szertartással ért véget október 16-án Bolognában az idén 32. alkalommal megrendezett vallások közötti találkozó, ahol a világ vallási vezetői együtt keresték, építették a béke hídjait.

2018. október 17. szerda