Könnyező Szűzanya-ünnep Győrben Szent II. János Pál pápa ereklyéjével

Hazai – 2016. március 10., csütörtök | 18:03

A győri székesegyház Szűzanya-kegyképe 1697. március 17-én vérrel könnyezett. Az évfordulón minden évben búcsúünnepet tartanak. Idén Stanisław Dziwisz bíboros mutatja be az ünnepi szentmisét, egyúttal a Győri Egyházmegyének ajándékozza Szent II. János Pál vérereklyéjét.

Idén, a kegykép vérrel könnyezésének 319. évfordulóján a Győri Egyházmegye ismét zarándoklatra várja a híveket a Könnyező Szűzanyához.

A hívek zarándoklatát március 12–13-án, szombaton és vasárnap tartják, a búcsúra gyalogos zarándoklat indul szombaton Vének községből.

A papság zarándoklata március 17-én 9 órától kezdődik. Ennek keretében a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Stanisław Dziwisz lengyel bíboros, krakkói érsek mutatja be, aki egyúttal a Győri Egyházmegyének ajándékozza Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét. 

Az ünnepségsorozathoz a káptalandombi Szent László Látogatóközpont meghosszabbított nyitvatartással, kedvezményes jegyárakkal csatlakozik, március 16-án 17 órától pedig fotókiállítás nyílik az intézményben.

További információk és a részletes program ESEMÉNYNAPTÁRUNKBAN található.

* * * 

A Könnyező Szűzanya képét Walter Lynch írországi püspök hozta Magyarországra, miután a Cromwell-féle üldözés idején menekülni kényszerült hazájából. Bécsben találkozott Püsky János győri püspökkel, aki meghívta őt Győrbe, és kinevezte kanonokká és püspöki helynökké. A kép az ír püspök halála (1663) után hagyatékából a székesegyház oldalfalára került.

Néhány évtized múlva Írországban ismét üldözték a katolikusokat, és egy parlamenti határozat alapján az ország összes püspökét száműzték. A határozat elfogadásának napján, 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország térítő apostola és védőszentje ünnepén (e nap ma is állami ünnepnap Írországban) a győri képen ábrázolt Szűzanya szeméből szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek hulltak, melyeket fehér gyolcskendővel itattak fel.

A képet a könnyezés után császári parancsra Bécsbe szállították, ahol 1697. július 7-én körmenetben körülhordozták a városban, majd visszaadták Győrnek. A mai márványoltárt, melyen a kegykép látható, Zichy Ferenc püspök emeltette 1767-ben.

Papp Kálmán püspök meghívására 1947-ben, a vérrel könnyezés 250. évfordulóján együtt ünnepelt a teljes magyar püspöki kar Győrben. Ettől kezdve vált szokássá, hogy a Győri Egyházmegye papsága március 17-én minden évben zarándoklattal egybekötött rekollekciót tart a kegykép előtt. Bánk József püspök 1967-ben a Rítuskongregációtól külön miseszöveget kért és kapott a győri Könnyező Szűzanya tiszteletére.

1972-ben, a könnyezés 275. évfordulóján Kacziba József püspök Mária-évet hirdetett az egyházmegyében. 1997-ben, a 300. évfordulón Pápai Lajos püspök ugyancsak Mária-évet hirdetett. II. János Pál pápa Gilberto Agustino bíborost küldte az ünnepségre mint pápai legátust. Ebből az alkalomból a székegyház basilica minor rangot kapott. Egy évvel korábban, 1996. szeptember 7-én, a Szentatya győri látogatásakor imádkozott a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt.

Urunk, Jézus Krisztus, te úgy akartad, hogy a Boldogságos Szűz Mária mindenkor segítségünkre siető anyánk legyen. Engedd, hogy akik kegyképét tisztelettel köszöntjük és anyai oltalmát szüntelenül kérjük, az örökkévalóságban megváltásod gyümölcsét elnyerjük. Aki élsz és uralkodol a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Hitvallás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria