Könnyező Szűzanya-ünnep Győrben Szent II. János Pál pápa ereklyéjével

2016. március 10. csütörtök 18:03

A győri székesegyház Szűzanya-kegyképe 1697. március 17-én vérrel könnyezett. Az évfordulón minden évben búcsúünnepet tartanak. Idén Stanisław Dziwisz bíboros mutatja be az ünnepi szentmisét, egyúttal a Győri Egyházmegyének ajándékozza Szent II. János Pál vérereklyéjét.

Idén, a kegykép vérrel könnyezésének 319. évfordulóján a Győri Egyházmegye ismét zarándoklatra várja a híveket a Könnyező Szűzanyához.

A hívek zarándoklatát március 12–13-án, szombaton és vasárnap tartják, a búcsúra gyalogos zarándoklat indul szombaton Vének községből.

A papság zarándoklata március 17-én 9 órától kezdődik. Ennek keretében a 11 órakor kezdődő ünnepi szentmisét Stanisław Dziwisz lengyel bíboros, krakkói érsek mutatja be, aki egyúttal a Győri Egyházmegyének ajándékozza Szent II. János Pál pápa vérereklyéjét. 

Az ünnepségsorozathoz a káptalandombi Szent László Látogatóközpont meghosszabbított nyitvatartással, kedvezményes jegyárakkal csatlakozik, március 16-án 17 órától pedig fotókiállítás nyílik az intézményben.

További információk és a részletes program ESEMÉNYNAPTÁRUNKBAN található.

* * * 

A Könnyező Szűzanya képét Walter Lynch írországi püspök hozta Magyarországra, miután a Cromwell-féle üldözés idején menekülni kényszerült hazájából. Bécsben találkozott Püsky János győri püspökkel, aki meghívta őt Győrbe, és kinevezte kanonokká és püspöki helynökké. A kép az ír püspök halála (1663) után hagyatékából a székesegyház oldalfalára került.

Néhány évtized múlva Írországban ismét üldözték a katolikusokat, és egy parlamenti határozat alapján az ország összes püspökét száműzték. A határozat elfogadásának napján, 1697. március 17-én, Szent Patrik, Írország térítő apostola és védőszentje ünnepén (e nap ma is állami ünnepnap Írországban) a győri képen ábrázolt Szűzanya szeméből szeméből reggel 6 órától 9 óráig véres könnyek hulltak, melyeket fehér gyolcskendővel itattak fel.

A képet a könnyezés után császári parancsra Bécsbe szállították, ahol 1697. július 7-én körmenetben körülhordozták a városban, majd visszaadták Győrnek. A mai márványoltárt, melyen a kegykép látható, Zichy Ferenc püspök emeltette 1767-ben.

Papp Kálmán püspök meghívására 1947-ben, a vérrel könnyezés 250. évfordulóján együtt ünnepelt a teljes magyar püspöki kar Győrben. Ettől kezdve vált szokássá, hogy a Győri Egyházmegye papsága március 17-én minden évben zarándoklattal egybekötött rekollekciót tart a kegykép előtt. Bánk József püspök 1967-ben a Rítuskongregációtól külön miseszöveget kért és kapott a győri Könnyező Szűzanya tiszteletére.

1972-ben, a könnyezés 275. évfordulóján Kacziba József püspök Mária-évet hirdetett az egyházmegyében. 1997-ben, a 300. évfordulón Pápai Lajos püspök ugyancsak Mária-évet hirdetett. II. János Pál pápa Gilberto Agustino bíborost küldte az ünnepségre mint pápai legátust. Ebből az alkalomból a székegyház basilica minor rangot kapott. Egy évvel korábban, 1996. szeptember 7-én, a Szentatya győri látogatásakor imádkozott a Könnyező Szűzanya kegyképe előtt.

Urunk, Jézus Krisztus, te úgy akartad, hogy a Boldogságos Szűz Mária mindenkor segítségünkre siető anyánk legyen. Engedd, hogy akik kegyképét tisztelettel köszöntjük és anyai oltalmát szüntelenül kérjük, az örökkévalóságban megváltásod gyümölcsét elnyerjük. Aki élsz és uralkodol a Szentlélekkel egységben, Isten mindörökkön örökké. Ámen.


Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Hitvallás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
zarandokutja-veget-ert-takacs-nandor-temetese-szekesfehervaron-2016
Zarándokútja véget ért – Takács Nándor püspök temetése Székesfehérváron

Takács Nándor nyugalmazott püspök földi maradványait július 27-én, délelőtt 9 órakor ravatalozták fel a székesfehérvári Szent István-bazilikában, ahol a rokonság és a hívek sokasága várta csendes imádságban. A közös rózsafüzér után, 11 órakor mutattak be misét az elhunyt főpásztor lelki üdvéért.

19:02
langra-lobbantani-vilagot
Árassza el világunkat a szeretet lángja – Stanisław Dziwisz bíboros az IVT nyitószentmiséjén

Július 26-án hivatalosan kezdetét vette az Ifjúsági Világtalálkozó a Stanisław Dziwisz krakkói érsek által Krakkóban, a Błonia parkban bemutatott szentmisével, amelyen kétszázezer fiatal vett részt.

13:30
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle