Kötött pályán Csíksomlyóra – Pécsről is lehet vonatozni a pápai misére

2019. március 13. szerda 17:30

Amint arról korábban beszámoltunk, a Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a Ferenc pápa által bemutatott ünnepi szentmisére. Budai László ügyvezetőtől kértünk helyzetjelentést az előkészületekkel kapcsolatban.

– Hol tartanak a pápai misére induló zarándoklatok előkészületei?

– Nagy öröm számunkra, hogy öt busz már megtelt, a hatodikra még lehet jelentkezni, és a zarándokvonat ülőhelyeinek kétharmada is elkelt. Tehát aki szeretne, még talál szabad helyeket, de mielőbb jelentkezzen. Fontos még megjegyeznem, hogy a pápai szentmisére induló vonattal középiskolás diákcsoportoknak is lehetőségük van pályázati támogatással a kedvezményes részvételre. Hívják az irodát, szívesen tájékoztatjuk az érdeklődőket!

– A zarándokvonat útjának már kialakult a pontos menetrendje?

– Igen, sikerült a MÁV-val és a román államvasutakkal (CFR) is megállapodni, így a zarándokvonat pontos menetrendje a következő: május 31-én, pénteken Szombathelyről 9.10, Budapestről 14.35 és Miskolcról 14.31 perckor indulnak el a szerelvények. Újdonság, hogy Pécsről is elindul 09.14-kor egy vonatrész. Így lehetőség lesz a Csorna–Győr–Komárom–Tatabánya, a Budapest–Szolnok–Püspökladány, illetve a Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen útvonal mellett a Pécs–Dombóvár–Sárbogárd útvonalon is felszállni erre a vonatra, mely majd Püspökladánynál egyesül egységes szerelvénnyé. Továbbra is várjuk azokat is, akik a Felvidékről vagy Kárpátaljáról csatlakoznának ehhez a zarándoklathoz.

– A szervezők az időben történő megérkezésre hívják fel a zarándokok figyelmét. Mikor fut be a vonat a csíki megyeszékhelyre?

– A kötött pályás közlekedés előnye, hogy érkezésünk pontosan tervezhető. A zarándokvonat – mellyel közel ezer fő tud majd utazni – korán reggel (05.57) érkezik Csíkszeredába, innen az autóbuszokkal érkezőkkel együtt – egy várhatóan több mint ezerfős keresztaljjal – vonulunk a pápai szentmisére.

– A Gyulafehérvári Főegyházmegye hírportálja a napokban számolt be arról, hogy már ötvenezren regisztráltak a Pontifex.ro oldalon a június 1-jén Ferenc pápa által a csíksomlyói Nyeregben bemutatandó szentmisére. Mindenkit elsősorban a csoportos regisztrációra biztatnak…

– A regisztrációs felület március 1-jei megnyitásakor az elsők között regisztráltunk a pápai szentmisére. A szervezők mindenki figyelmét felhívták, hogy a pápai mise időpontjában nem lehet behajtani gépkocsival Csíkszeredába, és ahogy az eddigi években, a korábbi búcsúk alkalmával tapasztalhattuk, a buszos megközelítés a nagy számban érkező zarándokokra tekintettel nehézkessé válhat. Ezért úgy döntöttünk, hogy a buszos csoportunk is felszáll Székelyföldön a zarándokvonatra, így biztosítva a zökkenőmentes és pontos megérkezést a csíki megyeszékhelyre, a pápai misére.

– Ez a vonat éjszaka fog közlekedni? Hogyan tervezik a hazautat?

– Igen, éjszaka. Fontos, hogy minden kiindulási helyre vissza is fogunk térni. A pápai szentmisét követően 18.30-kor indul vissza a vonat; vasárnap Miskolcra 07.23, Budapestre 07.30, Pécsre 12.40, Szombathelyre 12.49 perckor érkezik meg a szerelvény.

– Miben azonos és miben különbözik ez a lehetőség a Boldogasszony-zarándokvonattal történő utazástól?

– Lényeges különbség, hogy a Boldogasszony-zarándokvonattal való utazás négynapos, három éjszakai szállással. Idén gyimesi programot is hozzátettünk ehhez az utazáshoz a vasárnapi szabadtéri szentmise és a pünkösdi búcsú mellett. Az viszont meg fog egyezni, hogy a pápai látogatásra induló vonat esetében is meglesz a gyónási lehetőség, lesz vonatrádió, közösen énekelünk és imádkozunk. Ezen a vonaton is lesz étteremkocsi, sőt, korlátozott számban fekvőkocsik (couchette) is.

– Idén, immár nyolcadik alkalommal a Boldogasszony-zarándokvonat is elindul az egy héttel későbbi csíksomlyói búcsúra?

– Igen, már több mint hétszáz jelentkezőnk van erre a vonatra is, vagyis úgy tűnik, hogy a pápalátogatás nem tart vissza senkit a pünkösdi búcsútól, senki sem mondta vissza az utat. Fontos hangsúlyoznom, hogy a Misszió Tours Utazási Iroda ez évre tervezett más zarándoklatai is rendben el fognak indulni, legyen szó a Međugorjébe tartó zarándokvonatról, melynek Székely János szombathelyi püspök a lelkivezetője, vagy az először tavaly megszervezett, igen sikeres baltikumi zarándoklatunkról.

Fotó: Merényi Zita, Gieszer Richárd

Kuzmányi István/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
papp-miklos-edzesterve-nagybojtre-iii-resz-olvass-nap-mint-nap-jakab-apostol-levelebol
Papp Miklós edzésterve nagyböjtre, III. rész: Olvass nap mint nap Jakab apostol leveléből!

Papp Miklós görögkatolikus parókus rendhagyó edzésre hív a nagyböjtben. Takarítsuk ki fejünk „faliújságját”, és olvassunk el mindennap egy fejezetet Jakab apostol leveléből – ajánlja a kihívás harmadik részében.

2019. március 18. hétfő
van-e-jovoje-kereszteny-hitnek-megjelent-az-uj-ember-kiadvanyok-legujabb-kotete
Van-e jövője a keresztény hitnek? – Megjelent az Új Ember Kiadványok legújabb kötete

A Magyar Kurír Új Ember Kiadványok sorozatának legújabb, „Imádság ködben” című kötetében a kortárs teológia két meghatározó alakjának, Hans Joasnak és Robert Spaemann-nak a keresztény hit jövőjéről folytatott beszélgetését tesszük közzé. Kedvcsinálóként a fordító, Görföl Tibor előszavát olvashatják.

2019. március 18. hétfő
Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Útravaló – 2019. március 19., Szent József, a Boldogságos Szűz Mária jegyese

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. március 19.

Mai evangélium – 2019. március 19.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,16.18–21.24a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle