Közös teremtő munkára hívja püspöktársait Gualtiero Bassetti perugiai érsek

Kitekintő – 2017. május 25., csütörtök | 16:21

Május 24-én, az olasz főpásztorok éves közgyűlése alkalmából tartott misén Angelo Bagnasco bíboros, leköszönő elnök bejelentette, hogy Ferenc pápa a püspökök szavazása után neki benyújtott ternából, a hármas listáról Gualtiero Bassetti perugiai érseket nevezte ki az olasz püspöki konferencia élére.

A hír bejelentése után a konferencia új elnöke a következőket nyilatkozta: „Az első gondolatom a hálás elismerés Ferenc pápának bátor döntéséért, melyet irántam mutatott, amikor életem alkonyán rám bízta ezt a felelősséget. Ez valóban annak a tanúsága, aki hiszi, hogy az öregek tudnak még álmokat látni...” Bassetti bíboros leginkább annak a köszöntésnek örült, amit egy gyermek így fejezett ki neki gratulációjában: „Maradj továbbra is a mi papánk!”

„Immár huszonhárom éve püspök vagyok, ismerjük már egymást. Nincs előre elkészített programom, mert egész életemben meglehetősen rögtönző típus voltam. Minden püspökkel együtt szeretnék dolgozni, hálával a megelőlegezett bizalomért. A pápa azt ajánlotta nekünk, hogy osszuk meg egymással az időt, a meghallgatást, a teremtő munkát és a vigasztalást. Ezt szeretném tenni veletek együtt” – fogalmazott Gualtiero Bassetti. „»Éljétek meg a kollegialitást!« és »Haladjatok együtt!« – kérte a pápa, és ez az a kulcs, amivel értelmezem a valóságot, Isten szemével és szívével” – mondta a perugiai érsek. Utalt a leköszönő elnök, Bagnasco bíboros kívánságára, aki azt kérte: „Légy saját magad!” „Ez a kívánság fakad az én szívemből is” – tette hozzá az olasz püspöki konferencia (Conferenza Episcopale Italiana – CEI) új elnöke.

Gualtiero Bassetti bíboros, perugiai érsek

1942-ben született a Firenzéhez közeli Popolanóban. A szemináriumot Firenzében végezte, 1966-ban szentelték pappá. Kápláni szolgálata után, 1979-ben szemináriumi rektor, majd a Massa Marittima-Piombinói Egyházmegye általános helynöke lett. II. János Pál pápa 1994-ben az egyházmegye püspökévé nevezte ki. Négy évvel később az Arezzo-Cortona-Sansepolcrói Egyházmegye élére került, amelynek tizenegy éven keresztül volt főpásztora. 2009-ben XVI. Benedek pápa perugiai érsekké nevezte ki; Ferenc pápa 2013 decemberében a Püspöki Kongregáció tagjává tette, majd 2014 januárjában bíborossá kreálta. 2009 és 2014 között az olasz püspöki konferencia elnökhelyettese volt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír