Lelkinapot tartottak a Pozsonyi Magyar Intézetben

2016. március 14. hétfő 17:05

Mahulányi József esperes, nagymegyeri plébános tartott lelkinapot a húsvétra való készület jegyében március 5-én a Pozsonyi Magyar Intézetben a szlovák főváros magyar katolikus közössége számára – tájékoztatott Gyepes Aranka.


A vendéget Molnár Tamás, a közösség lelkiatyja mint oltártestvérét és földijét köszöntötte, hiszen mindketten Bény községből indultak a papi hivatás útjára.

A lelkinap témái a következők voltak: Hogyan imádkozzunk? A hit és az ima kölcsönhatása. Hogyan kezeljük a környezetünkben gyakran elhangzó ilyen vagy ehhez hasonló megjegyzéseket: „Nekem nincs szükségem a misére, imádkozhatok otthon is…”

A nap a nagyböjti lelki megújulás triduumának része volt, amely a közösségért felajánlott egész napos böjttel és ifjúsági keresztúttal kezdődött március 4-én a ferenciek templomában. Említést érdemel, hogy a keresztút elmélkedéseit maguk a fiatalok írták és imádkozták elő. Az első nap programját az esti szentmise zárta.

Március 5-én, szombaton reggel a szentmisét megelőzően a kihelyezett Oltáriszentség előtt elimádkozták a rózsafüzért, melyet azért ajánlottak fel, hogy az Úr hívjon szolgálatára fiatalokat a közösségből. A szentmise után a program a Pozsonyi Magyar Intézetben folytatódott.

A keresztény ima nem csupán vallásos élmény. A keresztény ima: egyszerre ajándék és titok – fogalmazott Mahulányi atya. Anthony Bloom ortodox pátriárkát idézve hangsúlyozta: az imádság alapja az Istennel szeretetben összekötött lélek. Ha ez a szeretetkapcsolat megvan, akkor minden ima jó. A szavak nélküli is, hiszen a szeretet legszebb nyelve a csend.

Az előadó ezt az ismert ars-i példával illusztrálta: Vianney Szent János templomában az Oltáriszentség előtt órákat töltő, írni-olvasni nem tudó idős bácsi az imádságát firtató kérdésre így válaszolt: „Én nézem Őt, Ő néz engem, és mind a ketten nagyon boldogok vagyunk.”

Az imádság azonban nem lehet csupán érzelmi motiváció függvénye. Az ima hitből fakad, egyben visszahat hitünkre: edzi, mélyíti sérülékeny hitünket. Az imádság és a böjt kivon bennünket a napi körforgásból, hogy a személyes Istennel találkozzunk. A böjt az önuralom, önnevelés leghatékonyabb eszköze. A fiatal nemzedék önpusztító életmódja, a sok válás, függőség, öngyilkosság stb. egyik legfőbb oka, hogy fiataljaink mindent megkapnak, de nem tanítjuk meg őket az áldozatvállalásra, a küzdésre, a nehézségek legyőzésére, az önuralomra. Vagyis életükből hiányzik az aszkézis, a kereszt – mondta Mahulányi József, majd a következő kérdésre irányította a hallgatósága figyelmét: Megteszek-e mindent, hogy figyelve az egyház tanítására, kiformáljam magamban a hívő, hitből élő, felelősségteljes keresztényt?

Ebben az összefüggésben a „kis út” szentje, Lisieux-i Kis Szent Teréz mindig időszerű példáját emelte ki a nagymegyeri plébános.

Ezt követően előadása második részében a legfőbb imádságról, a liturgiáról elmélkedett. Elöljáróban gyakorlati gondokról esett szó: sajnos sok pap tapasztalja, hogy az elsőáldozásra, bérmálkozásra készülő gyermekekkel, fiatalokkal mennyire nehéz megértetni, hogy a vasárnapi szentmisén való rendszeres részvétel a szentség felvételének alapvető feltételei közé tartozik. Ennek oka, hogy a fiatal szülők generációja is hit nélkül, ellentmondásos lelki igénytelenségben él: gyermekét járatják hittanra, de szentmisére nem küldik, mert maguk sem járnak templomba. Így azonban elmulasztják a kairoszt, az üdvösség szempontjából fontos, kegyelmi időt, a Krisztussal való találkozás idejét.

Hiszen minden liturgiában Jézus Krisztus keresztáldozata válik jelenvalóvá, és a szentáldozásban vele, az Élővel találkozik az ember. Családjaink, fiataljaink megújulása elképzelhetetlen a szentmisén való tudatos részvétel, annak teljes mélységében való megértése nélkül – hangsúlyozta az előadó. – De okunk van a bizakodásra, mert jóllehet a hit emberi, szabad döntés, de megelőzi, kíséri és követi Isten kegyelme. Kairosz volt őseink Krisztussal való találkozása is, s mi hittel valljuk, hogy jövőnk is csak erre épülhet.

A lelkinapot a közösen elimádkozott fájdalmas rózsafüzér zárta.

Március 6-án, vasárnap az irgalmasság rózsafüzérét követően a szentmise közös ünneplésével zárult a pozsonyi magyar hívek háromnapos húsvétra való lelki felkészülése.

Fotó: Pálinkás András

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-gondoljuk-ki-az-irgalmassag-uj-cselekvesformait-szeretet-kepzeloerejevel
Ferenc pápa: Gondoljuk ki az irgalmasság új cselekvésformáit a szeretet képzelőerejével!

A pápa június 30-án általános kihallgatást tartott, melynek keretében az irgalmasság cselekedeteiről tartott katekézist az utolsó ítéletről szóló jézusi példabeszéd (Mt 25,31–46) alapján, majd beszélt nemrég véget ért örményországi, valamint közelgő grúziai és azeri látogatásáról.

2016. június 30. csütörtök
megrendult-a-hely-ahol-egyutt-voltak-fogvatartottak-zarandokoltak-szentkuti-kegyhelyre
„Megrendült a hely, ahol együtt voltak” – Fogvatartottak zarándokoltak a szentkúti kegyhelyre

Június 29-én, Szent Péter és Pál apostolok ünnepén tizenöt büntetés-végrehajtási intézményből százharminc fogvatartott gyűlt össze a mátraverebély-szentkúti kegyhelyen, az irgalmasság szentévében rendezett zarándoklaton. A nap lelkivezetője Bíró László püspök volt.

2016. június 30. csütörtök