Mágneses golyógyorsító és társai, avagy kis Öveges professzorok

Megszentelt élet – 2014. július 3., csütörtök | 15:32

A katolikus nevelési és oktatási intézmények mindig törekedtek a tehetséggondozásra és felzárkóztatásra. A ferences fenntartású gimnáziumokban különösen nagy figyelem irányul ezekre az értékekre. A Ferences Sajtóközpont tájékoztatását adjuk közre.

Az elmúlt tanévben a ferences rend esztergomi, szentendrei és budapesti (Szent Angéla) iskoláiban 35 tanuló kapott egyéni vagy kiscsoportos foglalkozások keretében segítséget, hogy tanárai közreműködésével képességeit jobban kibontakoztathassa, érdeklődési területén speciális ismeretekre tehessen szert.

A Nemzeti Tehetségprogram támogatásával arra is lehetőség nyílt, hogy a tehetséges ferences diákok kommunikációs tréning keretében gyakorolhassák a nyilvános szereplést, a talpraesett, bátor és hatásos előadást. A tehetséggondozó program záróeseménye a tanév végén rendezett tehetségnap volt. A három iskola diákjai kiselőadások keretében mutatták be projektmunkáikat egymásnak és tanáraiknak. A mágneses golyógyorsítótól az egérboncolásig sokféle érdekes témát dolgoztak fel, megismerve ezáltal a tudományos kutatómunka és a hatásos ismeretterjesztés alapjait.

A felzárkóztató program keretében olyan diákok is kaphattak közvetlen tanári segítséget, akik huzamosabb ideje tanulási kudarcokkal küzdöttek, s a személyes, közvetlen tanári támogatás esélyt kínált nekik a sikeresebb iskolai szerepléshez.

A tehetséggondozó programot irányító Horváth Bálint szerint a külső szakemberek bevonásával megtartott kommunikációs tréning azért hasznos, mert a diákoknak a tanórákon nem jut elegendő idő arra, hogy a megszerzett ismeretanyagot megtanulják hatásos, vonzó és meggyőző formában előadni.

Magyar Kurír