Magyar diakónust szenteltek Schönstattban

2015. május 15. péntek 13:12

Bíró László püspök május 2-án diakónussá szentelte Csermák Pétert a németországi Vallendar városához tartozó Schönstattban. Az új diakónus a Schönstatt Atyák közösségének első magyar tagja – tájékoztatta szerkesztőségünket Palásthy Gergely, a Schönstatt mozgalom tagja.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ünnepen, mely fontos esemény volt a magyar Schönstatt mozgalom történetében, számos magyar család és fiatal vett részt.

A diakónusszentelést megelőző este a magyar fiatalok együtt imádkoztak az ősszentélyben, azon a helyen, ahol száz évvel ezelőtt létrejött a Schönstatt mozgalom. Az imát követően kötetlenül lehetett beszélgetni egymással és a Schönstatt Atyák közösségének tagjaival.

A május 2-i ünnepi szentmisén Bíró László püspök prédikációjában kiemelte: mindenkinek megvan a hivatása a családban, az iskolában, a munkájában. Azonban sokan nem mernek igent mondani Isten hívására. A főpásztor hangsúlyozta, hogy hálaadás ez az ünnep azért, hogy Isten hívta Pétert, és ő mert igent mondani erre a hívásra.

A szentmise és a közös ebéd után a magyar zarándokok megismerhették Schönstattot, délután pedig hálaadó imádságot mondtak az újonnan szentelt diakónus vezetésével. Este a fiatalok egy kisfilm, valamint személyes beszámolók alapján megismerhették a Schönstatt Atyák életét, feladataikat, közösségüket.

Csermák Péter 2005-ben kezdte a noviciátust a Schönstatt Atyák közösségében, majd 2007-től a müncheni egyetemen tanult teológiát. Chilében és Texasban apostoli-pedagógiai gyakorlaton vett részt, illetve az ifjúsággal foglalkozott. Mindeközben a magyar schönstatti ifjúsággal is tartotta a kapcsolatot – segítette őket ötleteivel, tanácsaival. 2014 októbere óta pasztorális képzésen vesz részt a mainzi egyházmegyében. Ennek az útnak az állomása volt a diakónusszentelés. Jövő nyáron szentelik pappá.

Fotó: PressOffice Schönstatt, Brehm

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap
unnepi-szentmise-es-hangverseny-vaci-szekesegyhazban-kodaly-zoltan-tiszteletere
Ünnepi szentmise és hangverseny a váci székesegyházban Kodály Zoltán tiszteletére

Kodály Zoltán születésének 135. évfordulóján, december 16-án este püspöki szentmisével és a Magyar Kórusok Napja központi rendezvényével ünnepeltek a váci székesegyházban.

2017. december 17. vasárnap