Magyar Életfa díjjal tüntették ki Zentán Kalapis Sztoján szalézi szerzetest

2018. január 16. kedd 10:40

A vajdasági magyar közösségek megtartásáért tevékenykedők életművének elismeréseként odaítélt díjakat január 12-én adták át Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából tartott délvidéki központi ünnepségen. Kalapis Sztoján atyát, a bánáti közösség meghatározó papját is kitüntették.

Kalapis Sztoján szalézi szerzetest a magyar keresztény szellemiség életben tartásáért és a szórványban élő magyar fiatalok anyanyelvi oktatásáért végzett munkájáért díjazták.

A szalézi szerzetesek 2002-ben nyitották meg a bánsági Muzslyán, a katolikus plébánia udvarán épült fiúkollégiumot, melynek Sztoján atya az igazgatója. Huszonhét elsős középiskolással kezdték az első tanévet. A kollégiumot eredetileg 64 fő elhelyezésére tervezték, de időközben a létszám növekedett, a létesítmény a magyar állam jóvoltából tornateremmel és további szobákkal bővült. A kollégisták nemcsak lakhatást kapnak az épületben, hanem baráti közösséget, második otthont is találnak itt. Az anyaországi támogatásnak köszönhetően a magyar fiatalok kiváló feltételek mellett tanulhatnak. Sokuknak a bánsági szórványkollégium nélkül nem lenne lehetősége továbbtanulni.

„Ha nem lenne ez az erős hit vagy a lelkivezetőm támogatása, útmutatása, akkor még nehezebb lenne. De mindig találunk olyan megoldást a lelkivezetőmmel, hogy kilábalunk a nehézségekből, és folytatjuk még nagyobb lelkesedéssel” – fogalmazott a díjátadás alkalmával a kitüntetett.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
isten-szeretet-ezert-szeretett-lenyek-vagyunk-eloadas-sorozat-belso-varkastely
Isten a szeretet, ezért szeretett lények vagyunk – „A belső várkastély”-ról a D18 kávézóban

A budapesti D18 könyvesbolt-kávézó előadás-sorozatot indított Avilai Nagy Szent Teréz „A belső várkastély” című művéről. A negyedik előadást február 22-én tartotta Baráth Évi orvos. Előadótársa, Béri Renátó kármelita szerzetes betegség miatt nem tudott jelen lenni.

2018. február 23. péntek
tuz-utott-ki-budapest-egyik-legnagyobb-templomaban-felmerul-szandekos-gyujtogatas-gyanuja
Tűz ütött ki Budapest egyik legnagyobb templomában – Felmerül a szándékos gyújtogatás gyanúja

Február 23-án, hajnali három óra után lángra kapott a Budapest Lehel téri Árpád-házi Szent Margit-templom kerti tárolója, a lángok később átterjedtek a tetőszerkezetre.

2018. február 23. péntek
Mai evangélium – 2018. február 24.

Mai evangélium – 2018. február 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,9–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Nagyböjti kalendárium – 2018. február 24.

Idei nagyböjti készületünkben az Ószövetségi Szentírást idézzük napról napra. Készüljünk együtt Jézus megváltó kereszthalálára és a feltámadásának ünnepére!

Előző napok »

hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István RádióMagyar Katolikus Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPKÚj Ember  Magyar Katolikus Rádió Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle