Magyar Életfa díjjal tüntették ki Zentán Kalapis Sztoján szalézi szerzetest

2018. január 16. kedd 10:40

A vajdasági magyar közösségek megtartásáért tevékenykedők életművének elismeréseként odaítélt díjakat január 12-én adták át Zentán, a magyar kultúra napja alkalmából tartott délvidéki központi ünnepségen. Kalapis Sztoján atyát, a bánáti közösség meghatározó papját is kitüntették.

Kalapis Sztoján szalézi szerzetest a magyar keresztény szellemiség életben tartásáért és a szórványban élő magyar fiatalok anyanyelvi oktatásáért végzett munkájáért díjazták.

A szalézi szerzetesek 2002-ben nyitották meg a bánsági Muzslyán, a katolikus plébánia udvarán épült fiúkollégiumot, melynek Sztoján atya az igazgatója. Huszonhét elsős középiskolással kezdték az első tanévet. A kollégiumot eredetileg 64 fő elhelyezésére tervezték, de időközben a létszám növekedett, a létesítmény a magyar állam jóvoltából tornateremmel és további szobákkal bővült. A kollégisták nemcsak lakhatást kapnak az épületben, hanem baráti közösséget, második otthont is találnak itt. Az anyaországi támogatásnak köszönhetően a magyar fiatalok kiváló feltételek mellett tanulhatnak. Sokuknak a bánsági szórványkollégium nélkül nem lenne lehetősége továbbtanulni.

„Ha nem lenne ez az erős hit vagy a lelkivezetőm támogatása, útmutatása, akkor még nehezebb lenne. De mindig találunk olyan megoldást a lelkivezetőmmel, hogy kilábalunk a nehézségekből, és folytatjuk még nagyobb lelkesedéssel” – fogalmazott a díjátadás alkalmával a kitüntetett.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
az-ember-egyetlen-vigasza-hogy-vegul-az-elo-isten-kezebe-kerul-szaz-eve-szuletett-ingmar-bergman
Az ember egyetlen vigasza, hogy végül az élő Isten kezébe kerül – Száz éve született Ingmar Bergman

Július 14-én emlékezünk meg Ingmar Bergman (1918–2007), az egyetemes filmművészet meghatározó alakjának századik születésnapjáról.

2018. július 14. szombat
a-szornyu-es-az-elkepzelhetetlen-hataran
A szörnyű és az elképzelhetetlen határán – A Karitász orvosmissziója Kárpátalján és a Délvidéken

A Katolikus Karitász orvoscsoportja több száz gyereket vizsgált meg Kárpátalja és a Délvidék magyar falvaiban az elmúlt évben. Vojcek Lászlót, a Budai Irgalmasrendi Kórház főorvosát, a Katolikus Karitász tavaly alapított orvosmissziójának vezetőjét tapasztalatairól kérdeztük.

2018. július 16. hétfő