Magyar résztvevője is volt a Pápai Életvédő Akadémia konferenciájának

2017. október 9. hétfő 11:35

Október 5-e és 7-e között tartotta közgyűlését a Vatikánban a Pápai Életvédő Akadémia, amelynek egyedüli magyar tagja Kovács László professzor.

Kovács László jelenleg az Augsburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének Bölcsészet- és Természettudományi Karán oktat politikatudományt, etikát és filozófiát.

A Pápai Életvédő Akadémia az utóbbi egy évben strukturális átalakuláson esett át: immár nemcsak katolikus, hanem más vallású és ateista tagjai is vannak.

Három új területtel bővült az intézmény profilja: 1) az idegtudományok, az agykutatással kapcsolatos új előrelépések a tudományban; 2) a robotokkal kapcsolatos témák, az új technológiákkal helyettesíthető az ember, az egészségügyi ellátásban is; 3) a genetikai technológiák új előrelépésével kapcsolatos témák. Az akadémián belül tovább folytatja változatlan formában munkáját a palliatív gondozással foglalkozó munkacsoport.

Eddig legtöbbször a tudomány után szaladt a bioetika, és megmutatta neki, hogy melyik alkalmazás helyes erkölcsileg, és melyik rossz, és inkább el kellene vetni. Fontos új kihívása az akadémiának, hogy érvényt szerezzen annak, hogy az etika utat mutasson a kutatóknak és az alkalmazóknak, az egészségügynek, hogy mely alkalmazásokat fejlesszék tovább, melyik irányba menjenek tovább a saját szakterületükön.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-nem-lehet-megorizni-az-egyhaz-tanitasat-annak-tovabbfejlesztese-nelkul
Ferenc pápa: Nem lehet megőrizni az Egyház tanítását annak továbbfejlesztése nélkül!

Október 11-én a Szentatya jelentős beszédet intézett az Új Evangelizáció Pápai Tanácsa által szervezett találkozó résztvevőihez a vatikáni szinódusi teremben. Hangsúlyozta az egyház hagyományának dinamikus, élő jellegét, és kiemelte a tanfejlődést a halálbüntetés kérdésében.

2017. október 16. hétfő
itt-talalkozo-leanyfalun
Idén is Leányfalun szervezték meg az állandó diakónusok találkozóját

Október 12. és 14. tartották a magyarországi állandó diakónusok és házastársaik, a diakonátus iránt érdeklődők ITT (Imádság, Tanulás, Találkozás) találkozóját és továbbképzését a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban. A szombati szentmise főcelebránsa és szónoka Erdő Péter bíboros volt.

2017. október 16. hétfő