Magyar résztvevője is volt a Pápai Életvédő Akadémia konferenciájának

Kitekintő – 2017. október 9., hétfő | 11:35

Október 5-e és 7-e között tartotta közgyűlését a Vatikánban a Pápai Életvédő Akadémia, amelynek egyedüli magyar tagja Kovács László professzor.

Kovács László jelenleg az Augsburgi Alkalmazott Tudományok Egyetemének Bölcsészet- és Természettudományi Karán oktat politikatudományt, etikát és filozófiát.

A Pápai Életvédő Akadémia az utóbbi egy évben strukturális átalakuláson esett át: immár nemcsak katolikus, hanem más vallású és ateista tagjai is vannak.

Három új területtel bővült az intézmény profilja: 1) az idegtudományok, az agykutatással kapcsolatos új előrelépések a tudományban; 2) a robotokkal kapcsolatos témák, az új technológiákkal helyettesíthető az ember, az egészségügyi ellátásban is; 3) a genetikai technológiák új előrelépésével kapcsolatos témák. Az akadémián belül tovább folytatja változatlan formában munkáját a palliatív gondozással foglalkozó munkacsoport.

Eddig legtöbbször a tudomány után szaladt a bioetika, és megmutatta neki, hogy melyik alkalmazás helyes erkölcsileg, és melyik rossz, és inkább el kellene vetni. Fontos új kihívása az akadémiának, hogy érvényt szerezzen annak, hogy az etika utat mutasson a kutatóknak és az alkalmazóknak, az egészségügynek, hogy mely alkalmazásokat fejlesszék tovább, melyik irányba menjenek tovább a saját szakterületükön.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria