A Magyar Tudomány Ünnepe Pécsett – KÉPRIPORT

Hazai – 2016. november 29., kedd | 10:50

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából november 23-án, szerdán 13 órától a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont ünnepi programot szervezett az intézmény konferenciatermében.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora és Udvardy György pécsi megyéspüspök köszöntője, valamint Fischerné Dárdai Ágnes, a könyvtár főigazgatójának laudációja után a főpásztor és az intézményvezető oklevelet adott át Bánfai József könyvtárosnak négy évtizeden át végzett lelkiismeretes munkájának elismeréséül.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából bemutatták Szögi László egyetemi tanár (ELTE) A pécsi felsőoktatás intézményeinek hallgatói (1714) 1782–1852 című könyvét, amely A Pécsi Egyetemi Könyvtár kiadványai sorozat tizenötödik kötete. A kötet szerzőjével Lengvári István, a PTE Egyetemi Levéltárának igazgatója beszélgetett.

A könyvbemutatót követően a Színt vallunk, avagy zöld szemlélet az életünkben elnevezésű könyvtári projekt kapcsán Nagyné Simon Csilla könyvtáros tartott előadását.

* * *

Az életműdíjként átadott emlékplakett névadója az a Klimo György pécsi püspök, aki 1774-ben lerakta a jogelődnek tekinthető első nagy nyilvános magyar bibliotéka alapjait. Évente egy kitüntetett részesülhet ebben az elismerésben, amelyet a Magyar Tudomány Ünnepén adományoz a PTE könyvtárának vezetése több évtizedes, a könyvtár érdekében végzett lelkiismeretes munka elismeréseként. A pénzjutalommal is járó díjat idén adták át először.

A plakettet Csóka Zsuzsa érem- és ötvösművész készítette és a budapesti Szabó Öntészeti Kft. öntötte formába.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria