Magyarországon jártak a pápa ministránsai

Hazai – 2017. március 30., csütörtök | 15:24

Négy, a Szent Péter-bazilikában oltárszolgálatot teljesítő olasz fiú hazánkba látogatott március végén.

Dennis, Umberto, Giuseppe és Nicolò tizenhat éves olasz fiatalok, akik reggelente a vatikáni Szent Péter-bazilikában teljesítenek oltárszolgálatot az ott miséző papoknak, püspököknek, bíborosoknak, sőt olykor magának a római pápának is.

A négy fiatalember és egy barátjuk Luigi Portarulo atya, a római Szent X. Piusz-kisszeminárium helyettes rektora vezetésével tettek látogatást Magyarországon.

Budapesten fölkeresték a Szent István-bazilikát, a Mátyás-templomot, megtekintették a Parlamentben a Szent Koronát, és fogadta őket Erdő Péter bíboros. Esztergomban meglátogatták a bazilikát és az altemplomot, ahol Mindszenty József bíboros nyugszik.

A spirituális élmények mellett a fiatalok belekóstolhattak a magyar ízekbe, sétahajóztak a Dunán, és a Széchenyi fürdőbe is eljutottak. Meghatározó élmény volt számukra a látogatás a Terror Házában, ahol szembesülhettek a magyar történelem tragikus korszakával. A csoportot a budapesti Központi Papnevelő Intézet látta vendégül, az utazás szervezője és idegenvezetője Németh László prelátus, olaszországi magyar főlelkész volt.

Ahogy a fiatalok a Vatikáni Rádió magyar adásában elmondták, maga a kirándulás ötlete is a Szent Péter-bazilikában született, ahol minden kedden találkoznak a magyar szentmisére igyekvő Németh Lászlóval (hetente egyszer a bazilika altemplomában lévő Magyarok Nagyasszonya-kápolnában magyar nyelvű szentmisét celebrálnak). Nem is gondolták, hogy ilyen erős Szent István és Szent László király tisztelete Magyarországon; nagy hatást tett rájuk a Szent Korona tisztelete is, valamint a Terror Házában tett látogatás. Az olasz tankönyvekben nem sok szó esik Magyarországról, így az újdonság erejével hatott rájuk a rendhagyó történelemlecke. A magyar főváros szépségei lenyűgözték az olasz fiatalokat.

Dennis már hatodik éve ministrál a Szent Péter-bazilikában, ezért olyan szerencsés, hogy két pápának, XVI. Benedeknek és Ferencnek is szolgálhatott. Arra a kérdésre, hogy milyennek találják Ferenc pápát közelről, a fiúk így válaszoltak: megnyerőnek, nyitottnak, szerénynek, aki odafigyel a fiatalokra, a mai világban él, nem jár fényűző autóval, nincs piros cipője, mint elődeinek.  Az interjúban megszólaló négy fiatal Olaszország legkülönbözőbb részeiből származik, egy azonban közös bennük: a spiritualitás iránti fogékonyság, a vágy, hogy ezekben a meghatározó életévekben az Úr jelet adjon számukra keresztény hivatásukat illetően. Idegen nyelveket, természettudományos tantárgyakat tanulnak, nézegetik a mobiltelefonjukat, mint bármelyik fiatal. Ugyanakkor minden reggel hét órakor a Szent Péter-bazilikában találjuk őket, hagyományos ministránsruhába öltözve, amint a sekrestyéből kísérik a miséző papokat az oltárhoz.

Vajon miért kevés ma a papi hivatás Európában? – s ez alól sem Magyarország, sem Olaszország nem kivétel. Luigi Portarulo szerint éppen az a fajta elcsendesedés, nyugodt környezet hiányzik a fiataloknak, amelyben meghallhatják Isten hangját. Túl sok a zaj, a kívülről érkező inger, ami elvonja a figyelmet a bensőtől. Ebben segít intézményük, a Szent X. Piusz-kisszeminárium, ahol gimnazista korú fiatalok, fiúk és lányok tanulnak bentlakásos kollégiumban. A közelgő 2018-as püspöki szinódushoz hasonlóan a hivatástisztázásban kívánják segíteni őket.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria