Május 6-án adják át Ferenc pápának a Nagy Károly-díjat

Ferenc pápa – 2016. május 1., vasárnap | 11:00

Május 5-én az Európai Unió vezetői Rómában találkoznak, ahol a házigazda Matteo Renzi olasz miniszterelnök fogadja őket. A küldöttség tagjai Donald Tusk, az Európa Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Martin Schulz, az Európa Parlament elnöke lesznek.

Európa politikai vezetői a római Capitoliumi Múzeumok azon termében találkoznak majd, ahol 1957. március 25-én aláírták a Római Szerződést, a „Trattati di Roma”-t vagy más néven EGK-szerződést. A Franciaország, az NSZK, Olaszország és a Benelux államok által aláírt, 1958. január 1-jén hatályba léptetett nemzetközi szerződés hozta létre az Európai Gazdasági Közösséget, mely a formálódó Európa Unió magja volt.

Május 6-án, pénteken délelőtt 10 órakor Ferenc pápa kihallgatáson fogadja az Európai Unió vezetőit a Vatikánban. Terv szerint 11 órakor Ferenc pápa találkozik Angela Merkel német szövetségi kancellárral, majd délben kerül sor a pápának ítélt Nagy Károly-díj átadására a Sala Regiában.

Mint ismeretes, múlt év december 23-án hirdették ki az aacheni Nagy Károly-díj 2016-os kitüntetettjét a Szentatya személyében. A Nagy Károly német-római császár nevét viselő díj aacheni kuratóriuma a díj odaítélésének az indoklásában megemlítette, hogy „Ferenc pápa a mai Európában irányt mutat az embereknek, reményt és bátorítást ad az elcsüggedteknek. Pápaságának kiemelkedő üzenetei és jelei a békét, az egymás közötti megértést, a toleranciát, a szolidaritást szolgálják és segítenek a teremtett világ megóvásában.”

Az 1950-ben alapított díjat megkapták többek között Alcide de Gasperi, Konrad Adenauer, Winston Churchill, Robert Schumann, Roger testvér, Vaclav Havel és II. János Pál pápa is.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria