Márton Áronról szóló könyveket mutattak be Budapesten

Hazai – 2014. március 20., csütörtök | 9:10

Március 18-án az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetében szakmai körben mutatták be a két, Márton Áron püspök személyéhez kapcsolódó kötetet – tájékoztatta szerkesztőségünket Bodó Márta.

A Kisebbségkutató Intézet könyvtártermében mutatták be a Márton Áron erdélyi püspök életére vonatkozó újabb kutatások eredményeit összegező, Az idők mérlegén című, a Szent István Társulat és a kolozsvári Verbum közös kiadásában megjelent tanulmánykötetet, valamint a nagy püspök írásaiból készült válogatást a Székely Könyvtár sorozatban.

Az összegyűlt érdeklődőket Papp Z. Attila, az intézet igazgatója köszöntötte.

Lázár Csilla, a csíkszentdomokosi Márton Áron Múzeum igazgatója a múzeum létrejöttéről és működéséről, valamint a faluban immár rendszeressé váló augusztus végi konferenciák ötletéről, szervezéséről beszélt.

Bodó Márta a Márton Áron-kultusz lényegi elemeiről és az ezt segítő kiadványokról tartott előadást, Stefano Bottoni, a tanulmánykötet egyik szerzője pedig történészi szerepében értékelte Márton Áron jelentőségét a kor összefüggésrendszerébe ágyazva, és bemutatva a kötet egyes tanulmányaiban olvasható új kutatásokat.

Mindketten hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a nagy erdélyi püspököt megismerje a teljes magyar közvélemény, hiszen alakja, életpéldája, cselekvési módja egészen rendkívüli és nagy formátumú egyéniséget mutat, aki nemcsak egyháza vezetésében, hanem a magyar létkérdésekben is olyan gerinces, következetes viselkedést mutatott, amely kortársait, de még ellenfeleit, ellenségeit is tiszteletre késztette.

A Márton Áron válogatott beszédeit és írásait tartalmazó kötetet Hegedüs Enikő művészettörténész mutatta be.

A könyvbemutatót méltón zárta a Lázár Csilla által a múzeum képei közül kiemelt fotóválogatás bemutatása a hozzájuk fűzött szakszerű magyarázatokkal.

A magyar fővárosban szakmai körben megtartott könyvbemutató fontos lépés afelé, hogy a magyarországi közvélemény is valós ismeretet szerezzen a kiemelkedő 20. századi erdélyi püspökről.

Magyar Kurír