Még szorosabb együttműködés a Pázmány és az amerikai Notre Dame Egyetem között

2015. június 16., kedd | 10:51

Az alábbiakban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rektori Hivatalának tájékoztatását adjuk közre.


Újabb, immár az egész egyetemre kiterjedő, kutatási, PhD- és posztdoktori együttműködést írt alá az Amerikai Egyesült Államokban 2015. június 15-én Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Nicholas J. Entrikin, a University of Notre Dame (Indiana, USA) nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese.

Az együttműködés kiterjed a két egyetem PhD-hallgatóinak és professzorainak kölcsönös és széles körű kutatási mobilitására, ugyanígy a posztdoktorok kölcsönös oktatói és kutatási lehetőségeire. Mindemellett magában foglalja a PhD-dolgozatok közös moderálását, valamint rendszeres szakmai továbbképzéseket és konferenciák megszervezését.

A Notre Dame Egyetemet (University of Notre Dame) 1842-ben alapította Edward Sorin (CSC), aki ezáltal az egyetem első elnöke is lett. Az iskola tanárainak nagy része és az itt szolgálatot teljesítő papok mindegyike a Keresztes Kongregáció tagja.

Az egyetemhez tartozik a kongregáció központi temploma is, a Szent Szív-bazilika, ahonnan a vasárnapi miséket televízión országszerte közvetítik. Az egyetem öt kart foglal magában, amelyek többek között teológiai, művészeti, jogi, műszaki, tudományos képzést nyújtanak.

Az intézmény a 2010–11-es tanévet tekintve a világranglistán a 19. helyet foglalta el. Könyvtára egyike az USA 100 legrégibb könyvtárának. Az egyetem hallgatói közül közel 8000 él a kampusz területén található kollégiumok valamelyikében. Az iskola fennállása óta 120 ezer hallgató szerzett itt valamilyen végzettséget vagy diplomát.

Fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
egyszeru-es-szep-bemutattak-csiksomlyoi-papai-szentmise-liturgikus-eszkozeit
Egyszerű és szép – Bemutatták a csíksomlyói pápai szentmise liturgikus eszközeit

A Ferenc pápa által Csíksomlyón celebrált június 1-jei szentmisén használatos liturgikus eszközöket és a Gyulafehérvári Főegyházmegye első, erre az alkalomra készült Evangeliáriumát mutatták be május 24-én, pénteken a székelyudvarhelyi-szombatfalvi Szent György Plébánia közösségi házában.

2019. május 24., péntek
a-feltamadasba-vetett-hit-mi-remenyunk-bemutattak-szabo-ferenc-sj-ket-uj-konyvet
Hogy meglássuk a szeretet-Istent – Bemutatták Szabó Ferenc SJ két új könyvét

Május 23-án este az Építészet és Művészet Kévés Stúdió Galéria és az Építészek, Mérnökök, Képzőművészek Egylete Baross utcai székházában tartották Szabó Ferenc SJ „Isten nem halt meg” és „»Mindig neki harangozunk…« – Istenkereső magyar költők és írók” című könyveinek bemutatóját.

2019. május 24., péntek