Még szorosabb együttműködés a Pázmány és az amerikai Notre Dame Egyetem között

2015. június 16. , kedd | 10:51

Az alábbiakban a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Rektori Hivatalának tájékoztatását adjuk közre.


Újabb, immár az egész egyetemre kiterjedő, kutatási, PhD- és posztdoktori együttműködést írt alá az Amerikai Egyesült Államokban 2015. június 15-én Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora és Nicholas J. Entrikin, a University of Notre Dame (Indiana, USA) nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese.

Az együttműködés kiterjed a két egyetem PhD-hallgatóinak és professzorainak kölcsönös és széles körű kutatási mobilitására, ugyanígy a posztdoktorok kölcsönös oktatói és kutatási lehetőségeire. Mindemellett magában foglalja a PhD-dolgozatok közös moderálását, valamint rendszeres szakmai továbbképzéseket és konferenciák megszervezését.

A Notre Dame Egyetemet (University of Notre Dame) 1842-ben alapította Edward Sorin (CSC), aki ezáltal az egyetem első elnöke is lett. Az iskola tanárainak nagy része és az itt szolgálatot teljesítő papok mindegyike a Keresztes Kongregáció tagja.

Az egyetemhez tartozik a kongregáció központi temploma is, a Szent Szív-bazilika, ahonnan a vasárnapi miséket televízión országszerte közvetítik. Az egyetem öt kart foglal magában, amelyek többek között teológiai, művészeti, jogi, műszaki, tudományos képzést nyújtanak.

Az intézmény a 2010–11-es tanévet tekintve a világranglistán a 19. helyet foglalta el. Könyvtára egyike az USA 100 legrégibb könyvtárának. Az egyetem hallgatói közül közel 8000 él a kampusz területén található kollégiumok valamelyikében. Az iskola fennállása óta 120 ezer hallgató szerzett itt valamilyen végzettséget vagy diplomát.

Fotó: PPKE

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáert adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19. , kedd
szent-jozsef-es-mai-apak-interju-asztalosne-elekes-szende-pszichologussal
Szent József és a mai apák – Interjú Asztalosné Elekes Szende pszichológussal

Szent József Jézus életében betöltött szerepéről és az apák mai helyzetéről beszélgettünk Asztalosné Elekes Szende pszichológussal, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanárával.

2019. március 19. , kedd