Megáldották a felújított ipolyviski plébániatemplomot

Külhoni – 2016. július 19., kedd | 11:50

Részben megújult a felvidéki Ipolyvisken az Antiochiai Szent Margit tiszteletére emelt plébániatemplom, amelyet ünnepi szentmise keretében Orosch János nagyszombati érsek áldott meg július 17-én.

Az elmúlt években lecserélték a templom tetőszerkezetét, emellett felújították a tornyát is. „A tetőszerkezet felújítása már évek óta a közösség elsődleges feladatai között szerepelt, ugyanis több helyen beázott a templom, a faszerkezet pedig oly mértékben elkorhadt, hogy azt részleges javítással már nem lehetett megmenteni. A tetőszerkezet teljes felújítása tehát szükségessé vált. Mikor 2012-ben ipolyviski plébános lettem, az elsődleges feladatomnak a templomtető cseréjét tartottam” – nyilatkozta a Felvidék.ma online hírportálnak Balga Zoltán plébános, a nemrégiben a prágai magyar hívek lelkigondozásával megbízott lelkiatya. Hozzátette, a munkálatokhoz szükséges anyagi forrást jórészt önerőből teremtették elő. Havi rendszerességgel gyűjtötték az adományokat, amelyekhez a helyi önkormányzat 10 ezer euróval járult hozzá.

A felújítási munkálatok 2015 szeptemberében kezdődtek meg. Elsőként eltávolították az azbesztburkolatot, majd lebontották a teljes tetőszerkezetet. Korszerű, előre legyártott tartóelemekkel helyettesítették a régieket. Végül úgynevezett hódfarkú cseréppel borították be a tetőt. „A munkálatokat idén tavasszal fejeztük be a hívek nagy megelégedésére és örömére” – hangsúlyozta a plébános.

Az összefogásnak köszönhetően megújult tetőszerkezet elkészülte után az épület külső falainak restaurálása következett. Az első ütemben a barokk templom tornya újult meg. A munkálatokat Orosch János nagyszombati érsek személyesen is támogatta. Mint Balga Zoltán elmondta: „Az érsek úr közel egy évtizedig volt plébános Ipolyvisken. Így mindig nagy szeretettel gondol az egykori közösségére, ha teheti, örömmel látogat el a községbe.”

A folytatással kapcsolatban a plébános kifejtette: „Bízunk benne, hogy a közeljövőben a templom külsejének további részeit is sikerül felújítani, így az egyik legszebb Ipoly menti barokk templom ismét régi pompájában hirdetheti Isten dicsőségét.”

A római katolikus templom a 18. század végén épült fel az egykori templom maradványaira. A tornyot 1811-ben emelték.

Forrás és fotó: Felvidék.ma

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria