Megáldották a megújult aszófői templomot

2018. október 19., péntek | 16:17

Mihályi Jeromos perjel, a Tihanyi Bencés Apátság elöljárója áldotta meg október 18-án, Szent Lukács evangélista ünnepén a Veszprém megyei Aszófő kívül teljesen megújult templomát.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A tihanyi bencések 2018 nyarán újították fel az aszófői és a balatonudvari-fövenyesi üdülőtelepi templomot. A felújításért bemutatott hálaadó szentmisét Mihályi Jeromos perjel Gergely Gellért plébánossal és a tihanyi bencés közösség tagjaival együtt mutatta be. Az ünnepi alkalmon részt vett Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlameti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője is, valamint Keller Vendel aszófői és Szabó László balatonudvari polgármester.

Mihály Jeromos prédikációjában Szent Lukács tanúságtételéhez kapcsolódva felhívta a figyelmet az igaz értékek továbbadására, amelyek közül a hit, az öröm és az elköteleződés életbevágó fontosságát emelte ki. „Dolgozzunk elsősorban önmagunkon, hogy közösséget építőkké legyünk – hitbeli és erkölcsi értelemben is” – hangúlyozta, majd hozzátette: „E templom előbb belső, s most külső felújítása mind kevés. Mint építőköveknek, élettel kell megtöltenünk!”

Az ünnepi szentmisét követően a perjel köszönetet mondott Magyarország kormányának és Balatonudvari község önkormányzatának a kapott anyagi támogatásért. Külön kiemelte, hogy Balatonudvari polgármestere és a képviselő-testület minden jó kezdeményezés mellé odaáll: nemcsak a falak építésében segít, hanem a közösség megőrzésében, gyarapításában is.


Kontrát Károly államtitkár beszédében köszönetet mondott a Tihanyi Bencés Apátság közösségének és az aszófői plébánia híveinek a felújításért.

Tihany község plébániája, a balatonfüredi Kerektemplom, valamint az aszófői plébánia és filiális egyházközségei (Balatonszőlős, Balatonudvari, Fövenyes, Örvényes), továbbá Balatonakali lelkipásztori gondozását a Tihanyi Bencés Apátság szerzetesei látják el. A szerzetesközösség és a települések lakóinak, nyaralóinak közös öröme, hogy az elmúlt tíz esztendőben összefogással és a magyar kormány segítségével mindegyik templom esetében lehetőség nyílt jelentős felújítási munkálatokra.

Forrás és fotó: Tihanyi Bencés Apátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
te-is-tamogathatod-az-egyhaz-tarsadalmi-szerepvallalasat
Te is támogathatod az Egyház társadalmi szerepvállalását!

Az egy százalékok felajánlására bátorítjuk olvasóinkat, és figyelmükbe ajánljuk ismét a Viber alkalmazásban elérhető matricacsomagot, amelyet április 28-ig tölthetnek le.

12:00
akikert-harang-nem-szolt-tiz-eve-segiti-magzatvesztoket-kovacs-ferenc-es-treer-maria
Akikért a harang nem szólt – Tíz éve segíti a magzatvesztőket Kovács Ferenc és Treer Mária

Tabukat döntöget Kovács Ferenc diakónus és felesége, Treer Mária mentálhigiénés lelkigondozó: abortuszon átesettek, valamint gyermeküket vetélés, halvaszületés miatt elvesztők számára szerveznek lelkigyakorlatokat 2009 óta. A tíz év alatt közel négyszáz szülő oszthatta meg velük fájdalmát, „amiről nem illik beszélni”.

2019. április 23., kedd