Megkezdődött a nagyböjti stációs szentmisék sorozata Szombathelyen

2016. február 10. szerda 16:20

Szombathelyen többéves hagyományra tekintenek vissza a nagyböjti stációs szentmisék. Idén az oladi Boldog Batthyány-Strattmann László-templomban mutatta be az első stációs misét Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke hamvazószerdán, február 10-én.

A hívek a nagyböjti időszakban minden szerdán és pénteken püspöki liturgiára gyűlnek össze Szombathely más-más templomában. Hamvazószerdától nagyszerdáig összesen tizenhárom templomba zarándokolnak el. A főpásztor az idei stációs szentmiséken az irgalmasság egy-egy vonását kívánja bemutatni.

Ferenc pápa az irgalmasság rendkívüli szentévét azért hirdette meg, mivel rendkívüli szükség van az irgalmasság megismerésére és gyakorlására – hangsúlyozta az első stációs mise homíliájában Veres András. Akkor ismerjük Isten irgalmasságát, ha mi magunk is gyakoroljuk – tette hozzá. A megyéspüspök szerint minél inkább rácsodálkozunk az irgalmasságra, annál inkább fogunk vágyat érezni, hogy mi magunk is irgalmasak tudjunk, akarjunk lenni.

Az egész Biblia, az Ószövetség is Isten irgalmasságáról üzen, de Jézusban vált valósággá, elevenné, láthatóvá az Atya irgalmassága. Az evangéliumok gyakorlatilag tele vannak Jézus irgalmasságra vonatkozó példabeszédeivel, ha ezeket olvassuk, egyre inkább megismerjük, milyen az Atya irgalmassága – mutatott rá az MKPK elnöke.

Állandóan szemlélnünk kell Isten irgalmasságát, mert abból fakad béke, öröm és nyugalom – idézte a Szentatya szavait Veres András. A megyéspüspök hozzátette: ahol az irgalmasságot gyakorolják a házastársak, a családok, a munkatársak, ott egészen biztosan véget érnek a viharok, az ellenségeskedések, a viták.

Az irgalmasság különös módon olyan, hogy álmunkból fölkeltve is tudnunk kell, hogy minden körülmények között, vonakodás nélkül tudjuk és akarjuk gyakorolni – fogalmazott a főpásztor. Így a házastársak nem fognak napokig morogva járni egymás mellett valamilyen sértődés miatt, hanem készek lesznek azonnal megbocsátók, irgalmasak lenni. Alaptermészetünkhöz kell hogy tartozzék az irgalmasság – hangsúlyozta a püspök.

Veres András elismerte ugyanakkor, hogy időnként elbizonytalanodunk, mert félünk attól, hogy gyengének fognak bennünket tartani, ha irgalmasok vagyunk, és a fejünkre nőnek mások, ha mindig megbocsátunk. Így lassan elménkbe költözhet a gonosz, hogy ne akarjunk mindig, minden körülmények között irgalmasok lenni.


A stációs szentmisén jelen lévő híveket arra buzdította a megyéspüspök, gyakorolják az irgalmasságot, hogy az egyház arcát a világ számára az irgalmas Atya arcává tudják tenni, hogy az irgalmas Jézust minden ember számára életükkel tudják tanúsítani.

A homíliát követően elvégezték a hamvazás szertartását.

A stációs templomjárást 2007-ben hirdette meg Veres András megyéspüspök, római példa nyomán. A nagyböjti zarándoklat azóta is népszerű, a húsvétra való lelki felkészülés e formájához évről évre egyre többen csatlakoznak. A stációs szentmisék reggel fél hétkor kezdődnek, a szentmiséket Veres András a Szombathelyen szolgáló papokkal együtt mutatja be.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír
(asz)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
meg-tart-az-mkpk-altal-meghirdetett-orszagos-gyujtes-az-uldozott-kozel-keleti-keresztenyek-80240
Még tart az MKPK által meghirdetett országos gyűjtés a közel-keleti keresztények megsegítésére

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia ismerve sok keresztény közösség helyzetét, júniusi ülésén úgy döntött, hogy az üldözött közel-keleti keresztények megsegítésére online adománygyűjtést hirdet.

2017. augusztus 17. csütörtök
uj-versszakokkal-bovult-az-isten-hazankert-terdelunk-elodbe-kezdetu-enek
Új versszakokkal bővült az „Isten, hazánkért térdelünk elődbe” kezdetű ének

Az egyik legismertebb népénekünk a magyar szenteket sorba vevő, „Isten, hazánkért térdelünk elődbe” kezdetű ének. Mentes Mihály papköltő eredetileg négy versszakos költeményét három további versszakkal bővítették ki augusztus 20-ra készülve Pannonhalmán.

2017. augusztus 17. csütörtök